Farina dolce

kastanjemeelKastanjemeel is vooral tijdens de herfst en winter te koop en is maar 1 maand houdbaar. Italië produceert het als ‘farina dolce’ of ‘zoete bloem’. Het is lekker zoet en zo sterk van smaak dat je een beetje met ander koekjes en gebakjes meel kan mengen om deze wat extra smaak te geven. De bloem is meestal te vinden in zakjes van 500 gram in biologische verkooppunten. Kijk naar de versheidsdatum op de verpakking van dit delicaat meel en bewaar in de ijskast!

Kastanjemeel ambachtelijk gewonnen in Italië

Gemaakt van gedroogde, gemalen kastanjes, vormde dit meel een zeer belangrijke voedingsbron voor de boerengemeenschappen in Frankrijk en Italië. In Italië wordt het verkocht onder de naam ‘farina dolce’ en op volgende wijze ambachtelijk gewonnen:

De kastanjes worden eerst aangevoerd en bewaard op een zolder genaamd ‘Metato’

Metato

Een Metato is een duplex schuur waar de verdiepingen gescheiden zijn door planken uit kastanjehout. De planken liggen niet tegen elkaar, zodat de lucht kan circuleren. De kastanjes worden gedroogd op de houten planken.

Kastanjes Oogsten

De kastanjes worden binnengebracht door een deurtje in het bovenste verdiep. De grijze walm is geen fout op de foto maar wel grijze rook want…

op het benedenverdiep brandt een vuur van kastanjehout voor 40 dagen en 40 nachten, om het fruit warm te houden

Kastanjes Schillen

Na het drogen worden de kastanjes machinaal geschild.

Kwaliteit

Met de hand worden nu de rotte en verbrande kastanjes verwijderd om de kwaliteit van het eindproduct te vrijwaren.

Kastanjemolen

De geselecteerde vruchten gaan dan in de kastanjemolen en worden vermalen tot de lekker zoete ‘dolce farina’.

Kastanjemeel zelf maken

Je kan kastanjemeel online kopen in de Bioplanet winkels van de Colruyt (gebruik de zoek functie) of in de plaatselijke natuurvoedingswinkel

Als je het nergens kan vinden of je houdt van zelfvoorziening, dan kan je kastanjemeel zelf maken uit gepelde, droge vruchten: doe ze in de koffiemolen en zift de bloem: ze is zeer fijn en gaat daarom al snel klonteren:

Rooster de vooraf rondomrond ingesneden kastanjes en pel ze. Droog ze daarna enkele uren in de oven op 50 graden C en laat de deur open staan zodat het vocht kan vervliegen. De vruchten zijn droog als ze keihard zijn. Malen in de keukenrobot, zeven en opnieuw malen in de koffiemolen.

Als je gewoon, snel een kastanje cake wil bakken of kastanje recepten ziet die vragen om kastanjemeel en je hebt alleen verse kastanjes voorhanden: rooster ze in de oven, pel ze en maal zo fijn mogelijk in de koffiemolen. Gebruik een beetje minder water en een beetje meer (basterd)suiker of een alternatief daarvoor als druivensuiker, stevia dan in het recept aangegeven.

Afhankelijk van hoe ver je er in wilt gaan, is dolce farina een uitstekende vervanger de komende maand voor gewone meelproducten. Voor mensen met een lichte of zwaardere vorm van gluten-intolerantie, tarweallergie of coeliakie, is kastanjemeel wellicht een uitkomst.
Maar ook omdat het gewone meel dat gemaakt is van tarwe, inmiddels zodanig is “veredeld” dat deze in grote delen van de wereld gebruikte tarwevariant terug te vinden is in zo’n beetje alle broodproducten. Met name die uit de supermarkt, bestaande uit een onnatuurlijke overmaat aan gluten, een voor velen nogal moeilijk verteerbaar tarwe-eiwit.

Onlangs ontdekte cardioloog William Davis in zijn onderzoek dat dit eiwit de nummer 1 verdachte is in de oorzaak van de wereldwijde obesitas-epidemie. Een maand consequent overgaan op een dieet zonder brood of juist kastanjemeel producten zouden een bijzonder effect op uw gezondheid hebben. Overigens heb ik dit zelf geprobeerd, en moet bekennen dat dit bijzonder moeilijk is gebleken en dat het me niet is gelukt me consequent aan dit dieet te houden. Het zit namelijk in zoveel producten verwerkt.
Dus hoewel ik het niet zelf  kan bevestigen, voel ik me doordat ik beduidend minder brood en andere tarwe producten ben gaan eten daar zeer goed bij. Ik merk dit bijvoorbeeld heel goed aan mijn huid. Deze was voorheen (een jaar of 10) dof, schraal en snel geagiteerd, maar voelt inmiddels weer zacht en glad aan, en krijgt weer “kleur” . Mensen die me een tijdje niet gezien hebben zeggen het ook tegen me. Ik zie er “gelukkiger” uit volgens de meesten. Kwestie van de juiste eiwitten, zeg ik dan maar.. 😉

Bron: www.onskookboek.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *