Doodstraf meer dan ooit geen natuurlijke dood

deathrowIn Amerika zijn enkele staten in de problemen aan het komen omdat ze geen middelen meer hebben om ter dood veroordeelden om te brengen. Ze willen namelijk chemische middelen van chemiereuzen hebben. Die leveren echter liever niet, omdat hun naam daarmee besmet raakt. Gewoon giftige stoffen uit de natuur halen kunnen of mogen ze blijkbaar niet… Alleen de chemie kan blijkbaar nog middelen leveren die voorheen makkelijk in de natuur te vinden waren. De gekte van een overheid die zelf dodelijk verstrikt raakt in een web van regelgeving en toezicht. Misschien een idee om de doodstraf dan maar af te schaffen?

Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse staat Texas, er is daar inmiddels een tekort aan het medicijn dat word gebruikt om ter dood veroordeelden te executeren.
Ook de Europese fabrikanten willen niet meer leveren.
Sinds maart vorig jaar verbiedt de Europese Commissie de uitvoer van medicijnen als ze worden gebruikt bij het uitvoeren van de doodstraf. Op de lijst met middelen staat pentobarbital, een middel dat normaal gesproken wordt toegepast bij ernstige epilepsie, maar dat Texas benut bij executies.

rattlesnakeHet dreigende tekort aan ‘executiemedicijnen’ zou ook bij andere staten in Amerika spelen. Maar in Texas is het meer acuut omdat de staat binnen de VS koploper is in het voltrekken van doodstraffen. De shutdow geeft Texas en de andere staten wellicht nog een weekje respijt, en anders is er vast nog de mogelijkheid dat Monsanto de last meals wil sponsoren. Misschien wel geen dood door injectie maar zéker zo fataal. Gekkigheid? Zéker, waarschijnlijk net zo gek als een overheid die dadelijk nog zelf gaat experimenteren met middelen waarvan de uitwerking onbekend is, met alle gevolgen van dien, waarbij een lange, pijnlijke dood niet zijn uitgesloten. Dat moeten we toch niet meer willen in 2013? Misschien een idee om de doodstraf dan maar af te schaffen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *