Culturele nachtmerrie 1. De doelen maar niet de middelen

geslotenVorige week presenteerde de wethouder van cultuur en financiën de visie en uitgangspunten voor een bezuiniging van meer dan 6 ton op cultuur. De gemeenteraad moet nog besluiten. Ik krijg er nachtmerries van. In deze Halloween maand beschrijf ik dan ook in het AD drie Gorcumse culturele nachtmerries. Vandaag deel 1 over schouwburg De Nieuwe Doelen. In de 16 jaar dat ik daar directeur was heb ik vele stormen overleefd. Maar nu: Ik benijd mijn opvolger niet en wens hem en zijn bestuur veel wijsheid en vooral: ‘courage’.speelhalWat wordt de toekomst van schouwburg De Nieuwe Doelen? Iedereen vraagt zich dat af. Wel, ik heb wat veldonderzoek verricht en heb goed nieuws en slecht nieuws. Om met het laatste te beginnen: het theater verdwijnt. Ho ho, nou niet meteen huilie huilie, want er is ook goed nieuws. Ik vroeg een aantal creatieve ondernemers om te kijken naar behoud van het karkas, maar dan met een andere invulling. Hennie v.d. Most: “Een avonturenspeeltuin! In de grote zaal bouwen we een prachtig lasergame parcours waar men elkaar virtueel kan afschieten en een paintball hal. Cultuur kleurt de stad? Nee, kleurt elkaar haha! En we zijn dan terug bij de oorsprong van de Oude Doelen waar de schutterij schietoefeningen hield. nieuwe doelenPrachtig!” Hm. Volgende kandidaat was de Nederlandse Vechtsport Federatie die helemaal verliefd werd op de theaterzaal. “Alle stoelen eruit. Boks- en worstelring in het midden. Gorinchem wordt het episch centrum van nationale en interrrnationale vechtsporten. Ook geschikt voor Sumoworstelen, miss wet T-shirt verkiezingen en bodybuilding gala’s. Badr Hari zal het openen zodra hij vrij is.” Hm. Maar het meest bizarre idee kwam van de CEO van een landelijke uitvaartmaatschappij. “Kijk meneer Groenwoud, de dood is een groeimarkt,” begon hij serieus. “Tijden veranderen en trend is, dat mensen steeds meer individuele wensen hebben aangaande hun laatste euh…samenzijn. Wat dacht u van een live uitvoering van Mozarts Requiem op een begrafenis? Tja, waar laat je normaal zo’n orkest hè? dedoelenHier kan het. Deze locatie heeft van nature de perfecte theatrale ambiance. Voor klinkende toespraken, live concerten, een dansje macabre, cabaret, je kunt het zo gek niet bedenken. Helemaal dramatisch is de toneeltoren. Dan kan de kist in plaats van te zakken, ten hemel opstijgen onder het imposante ‘Halleluja’ van Händel. Uniek! Rookmachientje erbij: kicken! Bovendien ligt Gorinchem centraal, er is een parkeergarage en de catering verzorgen wij vanuit de aanwezige keuken.” Op mijn vraag voor welk bedrag hij de schouwburg zou willen kopen antwoordde hij met kurkdroge ogen: “Eén Euro..! Jaha, maar dan is de gemeente er wel van hun lang zal ze leven vanaf. Zegt u dat maar tegen ze. Goedemiddag!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *