Bloemkool in tomatensaus en olijven

Bloemkool

Dit gerecht vaak gemaakt uit een kookboek van Jamie Olivier, op mijn manier en Fela vindt het lekker. Bijzonder blijft het dat de smaak van eten anders is, ook al maak je het vaak, deze keer genoten door toegevoegde gedroogde peterselie. De bloemkool die ik haal komt van Jaap & Ivon, zij staan op zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam en zij hebben hun eigen groenten en fruit van de aarde.

20130923_163027

Rode ui geschild en in stukjes
Knoflook ca 5 tenen in stukjes
Stengel van de bloemkool in stukjes
Handvol zwarte olijven zonder pit
6 grote tomaten van de schil ontdaan of een blikje
Glas water of het blikje van de tomaten gevuld met water
Snufje zout
Bloemkooltje
Peterselie
Balsamico azijn of rode wijnazijn
Olijfolie om in te bakken

Neem een pan waar de bloemkool helemaal in kan en waar er omheen ruimte genoeg is voor de saus en zo dat de bloemkool half in de saus staat en de bovenkant wit blijft.
Bak de ui, knoflook en kleingesneden stengel van de bloemkool in een scheut olijfolie. Bak zachtjes tot het heerlijk ruikt en begint te verkleuren. Doe de olijven er bij. Dan de tomaten, het water, peterselie, een scheut balsamico azijn en een beetje zout. Als dit goed heet is, leg dan voorzichtig de bloemkool in de saus. Overgooi deze met olijfolie, doe een deksel op de pan en laat het zachtjes pruttelen tot het heerlijk is. Ga uit van 45 minuten.
Je kan het ook iets korter op laten staan en het vuur uit doen. Dan hoef je voor het eten alleen even op te warmen. Wat niet op gaat kun je zo een paar dagen in de koelkast bewaren en later opwarmen. Fela is er zo dol op, dat ze het met liefde weer eet.

20131015_163325

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *