Het grote loslaten 65 – A Shaman’s Gathering (3), Dreamspell vs Tzolkin

Wellicht bent u bekend met de Dreamspell Calender, ook bekend onder de naam 13 Manen Kalender. Hij is enkele decennia geleden bedacht door de Zuid Amerikaanse mysticus José Arguëlles. Hij heeft enkele oude Maya- gravures op een bepaalde manier geïntrepeteerd en er een kalendermodel rondom geconstrueerd. Op de een of andere manier is deze kalender in westerse New Age kringen in zwang geraakt. Ook in Nederland is deze erg populair en menigeen heeft zijn “Dreamspell-zegel” laten uitrekenen. Deze “zegel” zou informatie bevatten omtrent iemands aard, karakter en levenspad. Ten onrechte wordt de Dreamspell Calender een Maya-kalender genoemd. Hij heeft weliswaar overeenkomsten met de heilige Maya Tzolkin, immers hij telt ook 260 dagen en de 20 verschillende dagen hebben dezelfde namen, maar de grondslag is volstrekt anders. Je zou de Dreamspell ten hoogste  een “op de Maya cosmologie geïnspireerde kalender” kunnen noemen.

maya

Het verschil?

tzolkin1Er zijn diverse pseudo-academische artikelen geschreven over de verschillen tussen de Dreamspell Calender en de Maya Tzolkin. Alle overigens door westerlingen. De Maya’s zelf houden zich niet met de Dreamspell bezig. Sterker nog, ze hebben er een hekel aan en beschouwen hem als een onzuivere vervalsing van hun tradionele kennis. Het is ook wel een beetje merkwaardig, dat een westerling, zich na het volgen van een workshop Dreamspell Calender kan profileren als een “Maya-deskundige”, terwijl een Maya zelf eerst na jarenlange studie en diverse inwijdingen de rol van “Timekeeper” kan of mag vervullen.

Persoonlijk heb ik ook niets met de Dreamspell. Dat is ook logisch, want ik heb mijn teachings ontvangen bij de Maya’s zelf. In Guatemala en Mexico. Ik ben ook nooit geïnteresseerd geweest in mijn Dreamspell zegel en heb ook geen idee welke deze zou zijn. Ik heb voldoende aan mijn Maya-teken, 6 Kej. Die resoneert goed met mij.

Chinees?

Wanneer mensen mij vragen omtrent het verschil tussen de Dreamspell en de Tzolkin, zeg ik het volgende:”Stel dat er een niet-Christen, bijvoorbeeld een islamitische onderzoeker, tot de conclusie zou komen dat Jezus niet rond kerstmis geboren zou zijn (dat zou overigens heel goed mogelijk kunnen zijn!), maar in februari. En dat deze wijsgeer ook zou betogen dat Hij niet vlak na de eerste volle maan na de lente equinox zou zijn gekruisigd, maar ergens midden in augustus. En stel dat deze wijsgeer veel aanhangers – meer dan het aantal Christenen in de wereld – voor zijn ideeën verkrijgt. Bijvoorbeeld in China. En dat er Chinese “Christenen” ontstaan, die het nieuwe Woord verder gaan verkondigen. Hoe zou u dat vinden? Zou u voortaan kerstmis in februari gaan vieren? En Pasen in augustus? Waarschijnlijk niet. Ditzelfde geldt ook voor de Maya’s. Zij laten de Dreamspell voor wat het is – de meesten hebben er trouwens nog nooit van gehoord – en leven hun leven gewoontegetrouw volgens hun millennia oude tradities.”

Dreamspell in Epe

Maar hierover wil ik het in deze blog eigenlijk helemaal niet hebben. Ik wil het hebben over de Shaman’s Gathering in Epe. Op dinsdag 24 september zou de Chileense Carola Esparza haar teachings geven. De ironie wil dat zij – onder meer – deskundig is op het gebied van de Dreamspell Calender. Ik zeg:”Ironie,” omdat de meeste aandacht tijdens de Gathering natuurlijk uitging naar de Maya’s en een  workshop omtrent de blasfemische Dreamspell lijkt in schril contrast met de werkelijke Maya cosmologie. Carola besloot haar workshop te skippen. Uit respect voor de Maya ouderlingen. Uit respect voor Tata en Elizabeth.

P9260188

Carola en Elizabeth overlegden van te voren gezamenlijk over de invulling van Carola’s gedeelte van het weekprogramma. En weet u waar het uiteindelijk op uitdraaide? Carola’s  Dreamspell Workshop heeft gewoon doorgang gevonden!! Op aanraden  van Elizabeth!! Elizabeth had gezegd:”Als dit jouw levenswerk is, als dit is wat je de mensen wilt brengen, en als je intentie goed is, dan moet je dit gewoon doen. Het is jouw ding. Laat je er niet van weerhouden door ons.”

Kunt u zich dit voorstellen? Een Maya ouderling geeft haar zegen om een in haar ogen onjuiste interpretatie van een millennia-oude hoeksteen van de Maya-cultuur te laten onderrichten. Wat een daad van tolerantie. Van ruimhartigheid. Daar kunnen ze in het Midden Oosten nog wat van leren. Daar kunnen ze in het Amerikaanse Congres nog wat van leren. Daar kan de Nederlandse oppositie nog wat van leren. Daar kan de hele wereld een voorbeeld aannemen. Respect, verdraagzaamheid en overleg. Dank Elizabeth en Carola voor deze mooie les.

En ik? Ik heb voor het eerst van mijn leven een Dreamspell Workshop bijgewoond. Weliswaar heb ik – als enige van de groep – mijn “zegel” niet laten uitrekenen, maar daardoor waren we tenminste wel vijf minuten eerder klaar.

2 gedachten over “Het grote loslaten 65 – A Shaman’s Gathering (3), Dreamspell vs Tzolkin”

  1. Mooi beschreven. Wat u stelt over de geboorte. Met de geboorte begon de jaartelling. Ik kan mij vinden in hetgeen u stelt. Het is inderdaad nog maar de vraag of die datum 25 december is. Ik vind de website van http://www.timetools2013.com een betere en passend in deze tijd. Door de Zonnezegel ” weet ” je kennelijk je karakter eigenschappen. Carol Espada ” ken ” ik , persoonlijk ontmoet en miljonair. Het enige wat ik mij afvraag Hoe het komt dat Nicolas E. Zonder dit naar Nederland heeft gehaald en mogelijk als ” waarheid ” heeft geïntroduceerd. Misschien wilt u mij hierop een antwoord op geven. Met name dat Peter Tonen ( collega denker ) in de visie van J. G.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *