Traditioneel Chinees Kruidenextract herstelt nieren

nierplaatjeTripterygium wilfordii Hook F (TwHF) herstelt de nierfunctie beter dan het medicijn valsartan volgens een gecontroleerde studie op diabetici met verzwakte nieren. Een stabiele reductie van proteïnurie met 33 % tot 39 % werd bewerkstelligd. Ter vergelijking: valsartan gaf een daling van 10 % na drie maanden, maar een toename van 10 % na zes maanden, vermoedelijk omdat een aantal patiënten hun dosis noodgedwongen moest verlagen. Het aantal patiënten die een ziekelijke progressie doormaakte, was beduidend kleiner in de TwHF-groep (18 % vs. 48 %). Bijwerkingen kwamen in beide groepen even vaak voor. TwHF belastte bij drie patiënten de lever, maar ze konden de studie toch voortzetten nadat ze een lagere dosis, 80 i.p.v. 120 mg/d, kregen.

Een verbetering van proteïnurie is even belangrijk als controle over bloedsuiker voor diabetici met nierziekte. De huidige angiotensine-II-receptor-blokkers verminderen wel het proteïnegehalte in de urine, maar meestal werken ze niet voldoende of kunnen ze hyperkalemie veroorzaken. Tripterygium wilfordii Hook F, een kruidenextract uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), wordt al jaren gebruikt bij orgaantransplantatie om nierontstekingen tegen te gaan en om afstotingsverschijnselen te onderdrukken.

Referenties:
Ge Y, Xie H et al. Treatment of diabetic nephropathy with Tripterygium wilfordii Hook F extract: a prospective, randomized, controlled clinical trial. J Transl Med. 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *