Men neme een blanco cheque en een bankgarantiefonds..

Men neme een blanco cheque en een bankgarantiefonds. Men douwe die vervolgens subtiel door de strot van de Europese belastingbetaler

bEUris boef Een Europese bankenunie zou de rekening voor het saneren van Europese banken bij de belastingbetaler neerleggen. Een slecht idee dus. Toch gaat Brussel gewoon door met stapsgewijze invoering. Op het opzetten van een Europees bankeninspectiesysteem volgde deze week het doorvoeren van zogeheten ’stresstests’ om de crisisbestendigheid van Europese banken te controleren.

dijsselblombakVan die stresstests moet u geen overdreven verwachtingen hebben. Minister van Financiën Dijsselbloem heeft al toegegeven dat voorgaande stresstests „niet grondig genoeg” waren. Voor de volgende zijn de verwachtingen ook alweer naar beneden bijgeschroefd. Vitor Constâncio, vicepresident van de ECB, beweerde onlangs dat de Europese banksector „veel sterker is dan markten denken.” Hij verwacht dan ook geen dramatische resultaten. De stresstests zijn hooguit een horde op weg naar oprichting van het bankenfonds.

draghiZoals ik op deze plek al eerder heb uitgelegd, is dat fonds eveneens een wassen neus. Het is pas over twintig jaar volledig gevuld, en zelfs dan nog met het volstrekt ontoereikende bedrag van €55 miljard – net genoeg om één grote Europese bank te kunnen redden. Niet voor niets hamerde ECB-president Mario Draghi deze week op de noodzaak van een ’fiscal backstop’ om het resolutiefonds te garanderen. Vrij vertaald: Draghi wil een blanco cheque van belastingbetalers voor het saneren van de banksector.

Die gaat hij ook krijgen als het aan de Europese Raad ligt. Voor het eind van het jaar moet er al een besluit zijn over het bankenfonds. Zo kan het nog voor de Europese verkiezingen erdoor gedrukt worden, aldus de Franse president François Hollande. Blijkbaar met steun van premier Rutte, die deze week opnieuw bij het spreekwoordelijke kruisje tekende. Dat is opmerkelijk, want de Tweede Kamer lijkt in meerderheid de bankenunie af te wijzen. PVV, SP en de kleine oppositiepartijen zijn sowieso tegen. Daar kwam eind september de VVD bij. bankroversFractieleider Halbe Zijlstra verklaarde toen dat het „veel te vroeg” was voor oprichting van een bankgarantiefonds. Tijd voor Rutte om een pas op de plaats te maken, zou je denken. Maar wie dat denkt, kent de Brusselse manieren niet. Als in eurocratische kring eenmaal consensus ontstaat over noodzaak van bepaalde maatregelen, is nee zeggen niet meer mogelijk. Een verkiezing in een belangrijke lidstaat kan het proces nog wel wat vertragen, maar de trein rolt uiteindelijk wel gewoon door. Regeringsleiders worden geacht de adoptie van maatregelen in de eigen lidstaten te garanderen. Als een nationaal parlement dwarsligt, dan moet de regeringsleider in kwestie maar een manier verzinnen om het er alsnog doorheen te krijgen. En als een bevolking het in meerderheid afwijst, dan is dat jammer.

stresstest„De bankenunie vereist een grotere overdracht van soevereiniteit dan de euro. Vergis u niet, dit is echt een enorme stap!” zo waarschuwde Sharon Bowles, voorzitter van het Economisch en Sociaal Comité van het Europees Parlement eerder dit jaar. Toch we worden er zomaar ingeduwd, zonder enige vorm van nationaal debat. En uiteraard nog voor de Europese verkiezingen, want stel je voor dat partijen afwijzing van het bankenfonds inzet van campagne maken! Geen wonder dat steeds meer kiezers zich afvragen of er ook leven buiten de EU mogelijk is…

Rob van Marle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *