Halloween, trick or treat?!

Happy Halloween party with children trick or treatingHalloween dat voor de meesten nog altijd een overgewaaid commercieel feestje uit de States is, wint terrein. Het feest wordt in toenemende mate vooral door de jeugd omarmd vanwege het idee dat er eens lekker gegriezeld kan worden. Weinigen beseffen dan ook dat dit feest dichter bij onze roots ligt dan de huidige hoeders van ons cultureel erfgoed zullen toegeven. Hoe zit dat dan precies? Dat ontdekte ik voor mezelf nadat ik door de Universiteit in Nijmegen werd benaderd om een lezing te geven over  de geschiedenis van Halloween, het voormalige Keltische oudjaar. De dag waarop goede geesten gelokt worden met eten en boze geesten worden verjaagd met maskers. Een feest dat traditioneel als Samhain op 31 october valt, hoewel het eerder is geörienteerd op de volle maan op de overgang van de zomer naar de herfst. Menigmaal vierde ik Samhain met een groep vuurtjemannen op een open plek in een bos, met een groot “bonfire”, of  leidde ik een meditatie in het teken van deze equinox, als vertegenwoordiger van natuur- en magiewinkel Druïde. Maar van de hoed en de rand wist ik eigenlijk ook niet precies. En dat was jammer, want de geschiedenis en de oorsprong van dit feest is minstens interessant. En geeft ons een belangrijke visie op onze roots, op waar wij werkelijk vandaan komen, en waarom we meer dan een millenium na dato nog maar niet kunnen wennen aan de God die ons schaamte en frustratie kwam brengen, en daar onze onvoorwaardelijke liefde en devotie voor terug eiste. Wat een bijzondere eer dan ook om op de Campus van de Radboutuniversiteit, de huidige bakermat van onze eigentijdse wijsgeren in de dop, voorafgaand aan de voorstelling van een film over Ed Wood, ’s werelds slechtste horrorregisseur, die verloren kennis weer mocht overdragen aan de toekomstige generatie. Nu maar hopen dat die het juk van het poldermodel van het christelijke middenveld niet langer vertolken, maar weer het pad van hun voorvaderen, hun ziel betreden.. Maar om niet een nieuwe elite te creëren 😉 is hier wat ik ze verteld heb..nadat ik me er volledig in ben gaan verdiepen.. http://www.earthpedia.nl/halloween-trick-or-treat/

vuursprong

Een gedachte over “Halloween, trick or treat?!”

  1. Als NEDERLAND zijn traditionele feesten van de VN moet afschaffen vanwege de Sinterklaas met zwarte Pieten. Moet in AMERIKA ook het Halloween verboden worden. i.v.m. de heksenrijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *