Breek de Ketens van het lokale ondernemen.

uitverkochtHet MKB geldt als de belangrijkste sponsor voor sportverenigingen in Nederland en België. Zonder die sponsoring zou het bedrijven van sport vrij onbetaalbaar worden.
Je zou denken dat lokale consumenten daar dus blij mee zijn, maar dat blijkt niet uit hun gedrag. Ze kopen namelijk steeds meer bij grote wereldwijd opererende ketens. Dat doen ze al dan niet via Internet.
Die wereldwijd opererende ketens betalen veel minder belastingen en kunnen dus goedkoper leveren.
groot vs kleinOp het eerste gezicht is het dus logisch dat consumenten naar die ketens gaan om spullen te kopen… maar dat is alleen op het eerste gezicht.
Het gevolg is namelijk dat MKB het niet redt tegen deze ketens en sponsoring schrapt om te overleven.
Vervolgens betalen dezelfde consumenten meer om te sporten…
Goedkoop wordt dus op termijn duurkoop.
Hoe is die trend te keren?
lokaleKwokMKB moet eens ernstig overwegen te gaan werken met lokaal geld. Geld dat alleen in die woonplaats te gebruiken is.
Sponsoring vindt plaats in de lokale munt. De clubs kunnen dus alleen maar lokaal dit geld weer inzetten om spullen of diensten te kopen.
MKB ziet dus haar sponsoring ook echt terug komen en een stuk van de omzet wordt bijna een garantie!
Daarbij geeft een lokale munt ook veel meer samenhang in de lokale samenleving.
Het is namelijk een munt van iedereen binnen die gemeenschap.
MKBJUIST MKB zou dus het initiatief voor lokale munten moeten ondersteunen.
Daarmee is zo’n munt er nog niet zomaar gekomen, maar de verwachting is er toch wel dat binnen enkele jaren een standaard procedure beschikbaar is waarmee lokale munten snel en efficiënt opgezet kunnen worden. De makkelijkste manier is om deze munt elektronisch op te gaan zetten. Het is daarvoor echter wel nodig dat een bank, (al dan niet nog op te richten) dit proces ook gaat ondersteunen. Overmaken kan dan gewoon via Internet, net zoals Internetbankieren nu bij de reguliere bank plaatsvindt. De consument krijgt dus een aparte lokale munt pas waarmee ook bij de MKB’er afgerekend kan worden. Het is zo ver nog niet, maar in Zwitserland bestaat de WIR munt als sinds de jaren dertig. Het wiel hoeft dus niet volledig opnieuw uitgevonden te worden.

vivelavranceZo is het in Frankrijk heel normaal dat je het liefst eerst Franse spullen koopt en pas als dat er niet is, of niet van voldoende kwaliteit is, kijkt naar buitenlandse aanbieders. Dat is anders als “eigen volk eerst”.
Als je lokaal koopt, dan versterkt dat de lokale economie. Een lokale ondernemer die goed boert zal ook lokaal sponsoren. Deze ondernemer zal ook lokaal mensen aan een baan helpen.
Dat zijn per definitie betere banen dan de banen bij enorm grote buitenlandse bedrijven die hier een nevenvestiging of distributiecentrum openen.
Als wij ons in België en Nederland niet gaan realiseren dat het negeren van die lokale ondernemers het verdwijnen van die lokale ondernemers zal inhouden, dan komen we er binnenkort wel achter. Ze gaan momenteel namelijk al enige tijd in hoog tempo failliet.
leegstandAls ex-winkelier heb ik het van dichtbij meegemaakt, hoe consumensen in mijn beleving met een half aanwezige blik, die verried dat op een aantal contactpunten de stekker eruit lag, met tassen vol Blokker, Hema en Xenos materiaal naar binnen sjouwden en dan kwamen vertellen dat ze even ideeën op kwamen doen voor een leuk kado dat ze dan wel via internet gingen bestellen. Want dan hadden ze het idee dat ze slim economisch bezig waren, en in dezelfde zin zich ook nog afvroegen waarom we dít of dát eigenlijk niet meer hadden. Begin 2009 klopten we bij de gemeente al aan dat er iets moest gebeuren om een massale uittocht van kleine winkeliers uit het centrum voor te zijn. droogbrood ondernemersDat was tegen “dovemans oren”. Had je maar geen ondernemer moeten worden. Je zou gezien de houding van de gemeenten en de ontwikkelingen die daarop volgden zelfs bijna gaan denken dat het beleid erop was gericht om hun stadskern te laten verpauperen. Een ooit zo aantrekkelijk centrum met bijzondere middenstand en unieke producten, zag je steeds meer plaatsmaken voor leegstand en de schreeuwerige lelijkheid van winkelketens en een winkelend publiek dat steeds meer op elkaar ging lijken, geen prettig gezicht, want de confectie- uniformiteit van de eenheidsworst is weinig flateus en ziet er eigenlijk ook wel terecht gewoon heel dom uit. Moved-to-ebayMerkt je het zelf al niet, dat je bepaalde dingen niet meer lokaal kunt kopen?
Ik moest recent een afvoerbuis kopen. Een buis waar nogal wat druk op moet kunnen staan. Vroeger zaten er enkele bedrijven in de buurt die daar actief in waren. Nu moest ik via Internet bestellen of meer dan 30 kilometer rijden, want ze hebben hun winkeltjes gesloten.
Zo wordt het nu ook steeds moeilijker om lokaal eerlijke zaden voor zaaigoed in de tuin of akker te verkrijgen. Natuurlijk kan je bij het tuincentrum zaden krijgen, maar grote kans dat dit zaden zijn van dochterondernemingen van Monsanto, Bayer of één van de andere zes grote en wereldwijd actieve bedrijven. Dat zijn geen eerlijke zaden. De kans is aanwezig dat je daarmee de natuur meer kwaad dan goed doet.Waarom zou je vrijwillig meewerken aan een tendens die er op toe ziet dat dadelijk de Bijenkorf ons doet herinneren dat er ooit een uiterst nuttig en hardwerkend bijenvolkje bestond. En die een product leverden met een kwaliteit die zich niet laat imiteren.
Als we niet snel veel zorgvuldiger gaan kopen, dan is straks de keuze écht weg!

Bron: www.beursbox.nl

bolwinkelleegstand.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *