Het libor schandaal, een coöperatieve actie..

rabobank UtrechtDrie weken geleden besloot Donna Laura Haaima na de relatieve mediastilte, een dikke week na de beschamende onthulling en veroordeling van de Rabobank als betrokken partij in het Liborschandaal: Het is genoeg! Wat de oud Rabobank werkneemster betrof zou dit zoveelste bewijs dat het bankwezen tot op het bot corrupt is en niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd grote financiële, economische, ecologische en psychische schade veroorzaakt, niet weer met stille trom richting vergetelheid vertrekken.

Haaima had een appeltje te schillen met  de Rabobank en postte haar gedachten hierover met een youtube filmpje op facebook. Aan de reacties bleek, zij was niet de enige. Haar oproep: Ben je het ook zo zat dat de banken er constant mee weg komen als zij de gemeenschap onophoudelijk enorme schade toebrengen en onnodig op achterstand zetten door hun inhalige gegraai en oplichterij?  Dat er nooit iemand wordt opgesloten voor miljardenfraude? Meld je dan aan en make some noise.

Screenshot 2013-12-08 at 13.13.40Laura schreef de Rabobank een brief waarin ze de “coöperatieve uitmelkers” (you know: farmers) wijst op hun verantwoordelijkheden en eist dat er meer gebeurt dan een vingerwijzing naar de eindverantwoordelijke, die vlak voor zijn pensioen en een gouden handdruk nauwelijks consequenties ondervindt van deze in de media, storend onderbelichte bankfraude zaak. Dat de Rabobank het zelf ook allemaal niet zo serieus neemt, blijkt wanneer zij doodleuk de boete van 774 miljoen euro gaat opvoeren als fiscale aftrekpost, waardoor wij als burgers/clienten/ belastingbetalers feitelijk weer kunnen boeten (Schade:  140 miljoen euro)

Dit publiekelijk display van schaamteloosheid, gebrek aan geweten en verantwoordelijkheidsgevoel toont wel aan dat de top van de Rabobank al enige tijd een broeinest moet zijn van bandieten die er inmiddels voor hebben gezorgd dat bankiers in één adem worden genoemd met gangsters, rovers, serieverkrachters, hitmen, farmaceuten, oplichters, zakkenrollers, advocaten, terroristen en zélfs politici. Wat op zich niet ongewoon is voor een bank. Alleen in het geval van de Rabobank die haar blazoen, (als de stiekemste van allemaal) in de jaren na de crisis behoorlijk smetvrij wist te houden, enigszins teleurstellend.

protesting (1)Wat ook teleurstellend zou blijken was de opkomst van de vermiste demonstranten die op facebook nog zo stellig hadden aangegeven erbij te zijn die middag, en zo stonden er inclusief onszelf, 8 demonstranten voor de ingang van het Rabo hoofdkantoor uit naam van u (de gedupeerde)
ter ondersteuning van Laura (en Youri) en hun boodschap dat we dit criminele gedrag niet langer pikken en dat we serieus genomen willen worden. Althans zo voelt het wel. De dáár vertegenwoordigde verontwaardiging zou echter te weinig blijken om, hoewel RTL nieuws en RTV Utrecht er ook bij waren het landelijk nieuws te halen.

sipko-schat-rabobankIn de weken die volgden was het interessant om te zien, ook na het gesprek met volksafgevaardigden Laura Haaima en Youri Alexandrovitch met vertegenwoordigers van de Rabobank, hoe ver arrogantie kan gaan.
Zo werd in diezelfde week nog een Bobo (Sisko Schat, humor hebben ze wél ) ge-offerd en voor straf met 5,4 miljoen euro naar huis gestuurd. Je zou bijna gaan denken dat bankiers niet met geld om kunnen gaan.  (zolang het nog niet van hun is)

En waar  afgetreden topman Piet Moerland op 29 oktober bij het bekend worden van de sancties tegen Rabobank nog sprak van “ernstige misdragingen”, maar benadrukte dat die plaatshadden in het “buitenlands bedrijf” van de bank. (Waardoor ten onrechte bij het publiek het beeld ontstond dat dit een Angelsaksisch “lees Londons” probleem was) terwijl het hoofdkantoor waar het protest dus terecht aan was gericht, al vanaf 2008 op de hoogte was en er bovendien direct aan deelnam.
De betreffende managers blijken nog steeds daar te werken.

Wat zegt ons dit? De Rabobank is toch een coöperatieve bank? Wat is een coöperatie eigenlijk?

Gezien? Dat moet het aanwijzen en justitieel ter verantwoording roepen van de daders toch niet te moeilijk maken.

Alhoewel.. hoe zit het dan met de bancaire keuringsdienst van waarden? Tenslotte zal de slager zijn eigen vlees laten keuren, vroeg of laat de kat op het spek binden nietwaar?
Dus waar was de DNB al die tijd? Lagen die net even te slapen toen dit zich de afgelopen 5 jaar afspeelde?

Als ik vertel dat het niet DNB is die slaapt, maar wijzelf. Wat zeggen jullie dan? 

Advocaat-SpongWij denken dus oprecht dat DNB even niet oplette bij 9 (negen!) grote dossiers in de afgelopen jaren:

Icesave,DSB, ABN Amro, ING, Rabobank, Fortis, SNS Reaal, Libor en Euribor? Het schandaal en de machten erachter blijken dus diepere wortels te hebben dan de argeloze meester Gerard Spong die in een klachtenprocedure het OM alsnog wil dwingen om de Rabobankiers met passende straffen te vervolgen, hetgeen OM nog nooit eerder deed in een strafzaak tegen welke bank dan ook, zou het OM tijdens al die rechtzittingen dan ook hebben liggen slapen denken jullie?  Goedemorgen.
Wij wensen meester Spong dan ook veel succes.

Hoe blind justitie is, zal blijken als we later die dag van Utrecht afreizen naar Arnhem, om de zitting van bij te wonen waarin 2 soevereine Mensen (namens het Hypotheekdrama team) zich verweerden tegen een verzoek van Direktbank NV, (ABN AMRO) SWG Advocaten en executienotaris Dirkzwager aan de rechtbank Arnhem om hen te dwingen hun huis te ontruimen en leeg op te leveren ten behoeve van een op 17 december geplande executieveiling. … Het Nederlands rechtssysteem is allang niet meer van / voor ons burgers..maar daarover een andere keer meer..

Terug naar het live- verslag van 18 november voor de ingang van Rabobank HQ:

2 gedachten over “Het libor schandaal, een coöperatieve actie..”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *