Uw dagelijkse propaganda verzorgd door het ANP

ANPtainmentHoe betrouwbaar ons nieuws ‘verzorgd door het A-N-P’ is, bleek maar weer uit een opmerkelijke ervaring die ik onlangs had, nadat ik in De Grote Kranten een bericht had gelezen waar ik persoonlijk mijn vraagtekens bij had.

 
Het ging om de zogenoemde flexcontracten en met name het misbruik daarvan.
 
flexibllVoor wie flexcontracten een nieuwigheidje zijn: een flexcontract is een arbeidscontract, die verstrekt wordt door een uitzendbureau en bestaat uit 3 fases: Fase a, b en c. Volgens de wet dient een opdrachtgever de betreffende werknemer in dienst te nemen na fase c. 
Echterrr.. In de werkelijkheid worden de meeste uitzendkrachten na uiterlijk fase c door het uitzendbureau de laan weer uitgetrapt. Als je geluk hebt en een lieve intercedent(e) treft, krijg je het advies mee om na een aantal maanden je weer te melden, zodat je weer bij fase a kunt beginnen. Dit wordt ketenbepaling genoemd.
 
voorkant SSNHet Sociaal Cultureel Planbureau had hier onderzoek naar gedaan, omdat de sociale partners zich afvroegen of het de bedoeling was van de flexwet om het werkgevers mogelijk te maken structueel werk door tijdelijke krachten te laten doen.
Verder werd onderzocht of de voorstellen die zij gedaan hebben om het misbruik van flexwerk in te dammen (nl het aanscherpen van de ketenbepaling) voldoende zou zijn.
 
kranten anpVolgens kranten aka(k) “De Beschreven Rollen WC-Papier der Nederlanden” was het SCP tot de conclusie gekomen, dat er slechts in 12% van de gevallen sprake was van misbruik.
 
Als ervaringsdeskundige op het gebied van flexverkrachting wist ik zeker dat deze cijfers niet klopten en mailde het SCP om hen te vragen op welke gegevens zij hun onderzoek hadden gebaseerd.
 
Zo zou ook deze meneer met het ANP erelid zijn van het actie-comité: Samen lekker liegen.
Zo zou ook deze meneer met het ANP erelid zijn van het actie-comité: Samen lekker liegen.

Mijn vraag werd beantwoord door 1 van de auteurs van het onderzoek.

Hij vertelde mij dat het ANP, die de onderzoeksresultaten had verspreid naar de media, het persbericht waarschijnlijk niet goed had begrepen.
Het SCP had juist níét geconstateerd dat er weinig misbruik wordt gemaakt van flexwerkers!
Sterker nog (en ik ben nu die auteur aan het quoten, hé 😉 ):
En dat geldt uiteraard ook voor neo-hervormd links/rechts
En dat geldt uiteraard ook voor neo-hervormd links/rechts

 

De belangrijkste conclusie was dat werkgevers tijdelijke werknemers juist weinig perspectief en zekerheid bieden.

Ook was er in een vorig onderzoek al naar voren gekomen, dat werkgevers vaak structueel werk lieten doen door tijdelijke krachten.
 
Volgens de auteur had het onderzoek duidelijk gemaakt dat de voorgestelde maatregelen, het aanscherpen van de ketenbepaling, onvoldoende zou zijn om misbruik van flexwerk in te dammen.
 
stiekjesDe 12% waar het ANP zijn kerstboom mee had versierd, betrof niet het ogenschijnlijk percentage van misbruik van flexcontracten, maar ging over het aantal flexwerkers die na de wettelijke periode ‘eruit’ te zijn geweest weer terugkeerden naar de opdrachtgever. In de meeste gevallen, zo vertelde de auteur, doen zowel flexwerkers als opdrachtgevers die moeite niet. Maar het percentage dat er na de 3 (of minder) fases uit wordt geknald ter voorkoming van het hierna verplichte contract ligt vele malen hoger.
 
Ik vroeg de schrijver waarom het SCP geen rectificatie had geëist en zijn antwoord hierop was mogelijk nog schokkender!

Volgens deze meneer was dat min of meer policy om geen rectificaties te eisen.

Wie gelooft er nog in..
Wie gelooft er nog in..

Wanneer iemand als ik ernaar vraagt, zetten ze verkeerd uitgelegde onderzoeksresultaten ten aanzien van de vrager in een persoonlijke mail of gesprek recht, maar dat is alles.

Zijn letterlijke woorden waren: “Overigens worden onderzoeken (niet alleen de onze) zo vaak verkeerd begrepen dat het in de praktijk makkelijker is om, als daar behoefte aan is, uitleg te geven, dan iedere keer weer in discussie te gaan met journalisten die het niet of niet helemaal begrepen hebben.”
 
oud nieuwsIk heb, nadat ik weer terug op mijn stoel was geklauterd, zowel het ANP als het NRC, die zichzelf toch een serieuze krant durft te noemen, gevraagd naar zowel deze specifieke zaak (NRC) als het verdraaien van onderzoeksresultaten in het algemeen. Beiden zwijgen in alle toonaarden.
 
maineNu was mijn vertrouwen in de media al niet zó groot en blijf ik toch een fervent voorstander van zelf denken, maar na dit mini-avontuurtje zie ik het alleen nog maar voor wat het eigenlijk ook gewoon is: Fictie. Wanneer Stephen King een verhaal schrijft, speelt het zich ook vaak af in Maine. Maine bestaat. Het monster in de kast is verzonnen 😉 Maar de persen draaien voort, en miljoenen trouwe lezertjes slikken al die verhalen nog altijd voor zoete koek,alsof het nieuws verzorgd door het ANP allemaal echt is gebeurd.  
Auteur: Cindy Kuyen

Een gedachte over “Uw dagelijkse propaganda verzorgd door het ANP”

  1. Toen ik het las dacht ik precies hetzelfde! Ik werk al een paar jaar bij de grootste postbezorger van Nederland. Daar zijn ze flink aan het reorganiseren. Vooral alle oudere vaste krachten met dure contracten eruit en nul-uren contracten erin (en dan verbaasd zijn dat de klant-tevredenheid omlaag gaat!). Tijdelijke hulpkrachten hebben ze het liefst. Die mogen 9 maanden werken en moeten er dan minstens 3 maanden uit om opnieuw in dienst genomen te kunnen worden. Dan kun je dus nergens aanspraak op maken en krijg je niet eens een kerstpakket terwijl je precies hetzelfde werk doet als ieder ander. Dit kunnen ze 3x herhalen en als je pech hebt lig je eruit en als je zoals ik geluk hebt wordt je aangenomen als medewerker. Voor 6 uurtjes maar dan ineens met pensioen, reisgeld, koffiegeld, kerstpakket. En nog steeds met hetzelfde werk!
    Wat een onzin!
    Ik roep Den Haag dan ook op om hierin eens een duidelijke richtlijn in te geven. Bijvoorbeeld iedereen die hetzelfde werk doet hetzelfde betalen?
    Ik ben helemaal voor flexibel werken maar dan wel van twee kanten en eerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *