De dodelijke keerzijde van windenergie deel 2.

wizofozBeste lezer, het is waarschijnlijk “tegen molens vechten” maar er moet me iets van het hart want ik ben heel erg boos. En het heeft te maken met het alsmaar aanhoudende bewijs dat het enige waarin onze autoriteiten écht duurzaam zijn in dit land, het ontwrichten van onze samenleving en ons milieu blijkt te zijn. Dat het niet goed gaat daarmee, is al sinds dag 1 alleen maar een excuus geweest om ons op allerlei vlakken verder te belasten, en te doen alsof de inkomsten daaruit, dit zogeheten milieu ten goede zou komen. Sterker nog, de groot-industriële plutonomen, de grootste vervuilers van deze planeet, die bovendien helemaal nergens voor lijken te hoeven betalen, kunnen lekker hun gang gaan, waardoor onze eigen bijdrage, niets meer is dan water naar de zee dragen. Wat een puinhoop. Anarchisten,verheugt u, wist u het al? Er is al totale anarchie. Alleen is het een verdienmodel, die dezelfde strategie hanteert als onze poppenkast regering. Windowdressing. Een decor, en U zit in het publiek tegen een 2D scherm aan te kijken, in de illusie dat dat de 3D cq werkelijke wereld is.  Waar ik nog de meeste moeite mee heb als ik de strategie hierachter probeer te doorgronden is het enige dat ik er van kan maken: Alles moet kapot. Ook al kan ik me niet voorstellen dat dat opzettelijk is.

weerstand tegen windmolensDat windowdresser de Nederlandse Staat(je netjes) BV u “haar staatsburgers” met haar hele windmolenpark een rad voor ogen draait werd al duidelijk in deel 1 van deze “Staats~zwendel mallemolen”. Dit subsidiemiljarden slurpende  staatscircus, spekt de spelers (oliegarchen) op de energiemarkt, zonder dat er enig rendement wordt gehaald uit deze oh zo groene energievorm. Nou klopt de term groene energie wel op zich, maar dan vergeten ze er even bij te melden dat we het dan wel hebben over “gifgroen, en groen als in de kleur van het grote geld” Het gegeven dat om die zogenaamde schone energie, hier te produceren, elders (in China) een gebied inmiddels zo groot als Nederland daarvoor moest veranderen in een radio-actieve poel van smurrie des verderfs is al niet te verteren. Maar dat die molens eenmaal in bedrijf ook nog eens alleen maar een beetje in de weg staan..en verder (totaal nutteloos) in het luchtledige wat lucht staan te verplaatsen. Op zijn best een “twijfelachtig” eerbetoon aan onze politici.

Paul 

Het ziet er zo mooi uit, energie uit de wind. Kan het mooier?

Ja, het kan mooier, en sterker nog, het moet nog veel mooier, want op dit moment is windenergie bijna weggegooid geld.
Dan moet je je afvragen, als het weggegooid geld is, dan stoppen met windenergie, of het probleem wegnemen?
In de kern is windenergie namelijk de meest efficiënte vorm van (duurzame) energie. Het is de energiemarkt omgeving die windenergie zo duur maakt. De ‘oude’ energie sector is er wel uit.
Die willen liefst vandaag nog dat alle duurzame projecten waar ze niets aan verdienen uit de markt gehaald worden.
Maar projecten waar ze wel aan verdienen willen ze graag houden. Ze zijn hypocriet in het kwadraat.
greenstreamWaarom is windenergie nu zo zonde van het geld?
De energie die wordt opgewekt, wordt amper gebruikt. Om bedrijven en consumenten stroom te garanderen is er altijd al een 100% overcapaciteit op het netwerk aanwezig. Die is er altijd al geweest, maar is er nu nog. De energie van de kolencentrales is heel constant. Ze weten precies hoe hoog ze die moeten opstoken en eenmaal aan, blijft de stroomcapaciteit en afgifte heel voorspelbaar.

windmolensvantoenBij wind is dat anders. De wind kan over enkele minuten wegvallen of juist sterker worden.
Electriciteitsmaatschappijen willen daarom liefst op kolen werken. Is voor hen veel makkelijker en ook veel winstgevender.
Tenzij de windmolens subsidie opleveren. Dan laten ze ze graag voor niets draaien. Als de overheid ze er maar voor gaat betalen…
Dan maar stoppen met windenergie? De sector hervormen?
Of moeten we de techniek verder ontwikkelen, zodat we energie efficiënter kunnen opslaan?
Dat laatste zou in mijn ogen het mooiste zijn. Namelijk dat je de duurzame energie kan gebruiken en bij te veel aanbod dat je het kan opslaan voor later gebruik. Dan zou je namelijk ook die 100% overcapiciteit terug kunnen brengen. De capaciteit zit dan in opgeslagen energie die direct opgeroepen kan worden.

essentDat willen energiemaatschappijen echter niet, want dan verdienen ze minder. Het vergt ook nog een flinke ontwikkeling van de techniek en daarna een heel forse investering. We praten hier immers niet over een paar accu’s.
Heel bewust wordt de ontwikkeling van duurzame energie tegengewerkt omdat het de winst van de energiesector zou aantasten.
Willen we dus duurzame energie serieus oppakken en windenergie (die uiteindelijk de goedkoopste energie hoort te zijn) gaan gebruiken, dan zullen we het mogelijk zelf moeten doen. Helaas werkt de huidige wetgeving daar in tegen. De wet rondom energie is tot stand gekomen in overleg met de energiesector. Ze gebruiken die vastgestelde wetgeving nu om hun markt te beschermen.

gifgroene stroom
Nulpunt energie waar Nicolas Tesla laat 19e eeuw al consumentgerichte toepassingen voor zou hebben gevonden.

Zo blijft windenergie nu extreem duur, terwijl het ‘kaal’ de goedkoopste vorm van energie is die we kennen…
Maar helaas, we werken niet vanuit kaal.
We werken vanuit een bestaande situatie en ook de energiemaatschappijen willen hun investeringen terugverdienen.
Uiteindelijk zijn we als maatschappij veel beter af als Europa ‘eigen’ duurzame energie boven dure geïmporteerde fossiele energie gaat stellen. We exporteren nu onze welvaart naar de landen die ons fossiele energie leveren. Terwijl we die welvaart beter in onze kennis-economie kunnen steken.
En ons richten op alternatieve energieën die al anderhalve eeuw worden onderdrukt en waarover in reguliere media vooralsnog in alle talen wordt gezwegen, e
Dat moet uiteindelijk ook afgelopen zijn, want Europa is straks zo rijk niet meer.
Nu hebben we nog een keuze. Straks waarschijnlijk niet meer en dan gaan we inzien dat we hadden moeten investeren toen we het geld er voor nog hadden.

Tom Lassing
http://www.energiestart.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *