EFSA meest verdachte ingrEdient voedingsindustrie

foodwatcher – persbericht

Toevoegingen aan ons eten, waaronder E-nummers, roepen nog altijd veel vragen op bij consumenten. Dit blijkt wel uit de grote hoeveelheid e-mails en stapels brieven die we hierover ontvangen. De discussie gaat vaak over de vraag of ze (mogelijk) schadelijk zijn of niet. Maar niet alleen de veiligheid van E-nummers staat ter discussie, ook de organisatie die bepaalt of de E-nummers worden toegestaan is niet smetvrij.

In Europa hebben we de EFSA, de Europese Voedselveiligheidsauthoriteit. Deze organisatie verleent onder meer haar goedkeuring aan E-nummers. Maar wist je dat er juist daar sprake is van ongeoorloofde belangenverstrengeling? Meer dan de helft van de experts in de commissies die besluiten over wat er in jouw eten mag zitten, is verbonden aan de voedselindustrie. Gisteravond is dit verhaal naar buiten gebracht in het programma EenVandaag. foodwatch mocht hierover meepraten tijdens de uitzending.

De zin en onzin van E-nummers Vaak worden E-nummers door de industrie toegevoegd om de winstmarges te vergroten. Een product blijft langer houdbaar, ziet er beter uit en kwalitatief slechte ingrediënten kunnen gemakkelijk worden verhuld door bijvoorbeeld geur-, kleur- en smaakstoffen toe te voegen. foodwatch constateert dan ook dat de kwaliteit van ons voedsel aan de hand van dergelijke toevoegingen wordt uitgehold.

Ook de manier waarop E-nummers op de verpakking vermeld staan, werkt verwarrend. Neem bijvoorbeeld E131, een blauwe kleurstof die ook in de uitzending van EenVandaag is genoemd. Deze stof wordt in verband gebracht met de aanmaak van histamine en kan allergische reacties, oedeem, puntbloedingen en hyperactiviteit veroorzaken. Dit E-nummer mag in de ingrediëntenlijst vermeld staan als E131 of als Patentblauw V. E120, een rode kleurstof, gewonnen uit de geplette lijfjes van schildluizen mag zelfs in de ingrediëntenlijst vermeld staan als E120, als Cochenille, Karmijn, Karmijnzuur of als Carmine. Als je bepaalde E-nummers wilt vermijden, moet je dus niet alleen de ingrediëntenlijst lezen, maar ook alle verschillende namen uit je hoofd leren. Dat is bijna een onmogelijke opgave.

Dit vindt foodwatch van E-nummers foodwatch doet onderzoek naar omstreden E-nummers en eist, samen met consumenten als jij, eerlijke informatie. foodwatch is voorstander van het voorzorgsprincipe: zolang er wetenschappelijke discussie is over de veiligheid van een bepaald E-nummer, mag het simpelweg niet gebruikt worden. Belangenverstrengeling bij de EFSA, de instantie die de goedkeuring geeft, is onacceptabel. Hoe kunnen zij de veiligheid van ons eten garanderen als er binnen de organisatie mensen zijn die er geld aan verdienen?

foodwatch wil duidelijke en eerlijke informatie over E-nummers, want jij hebt het recht om zelf te kiezen welke je wel en niet wilt eten.
Vind je dit ook belangrijk? Word dan nu donateur van foodwatch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *