Wat brengt 2014?

kerst_boven

FB_20131103_08_18_01_Saved_PictureVoorspellingen doen is al zo oud als de mensheid maar werkelijk voorzien wat er komen gaan is maar weinigen gegeven. Verwacht dan ook niet dat ik iets ga zeggen over wat er mogelijkerwijs zou kunnen gebeuren. Op persoonlijk vlak hangt dat af van een aantal factoren en op landelijk en mondiaal vlak is er van alles in beweging maar dat is niets nieuws. Ik zag dit jaar een filmpje waarin werd gezegd dat 12-12-2012 al geweest was en de exacte datum werd genoemd: 26-12-2004. Dat viel samen met de Tsunami in Sumatra. Sindsdien is de wereld niet hetzelfde meer geweest. Dit zelfde kun je echter ook zeggen van 9/11, de banken crisis van 2008 en de tsunami in Japan in 2011, waar we nog steeds de gevolgen van ondervinden. De enige tendens die ik erin waarneem is een neergaande spiraal van verval van beschaving. Dit in tegenstelling tot bijgevoegd plaatje, dat voorstelt hoe vernauwd bewustzijn tot Weten komt, in de Boeddhistische zin van het woord.

Ondanks de steeds verdergaande ontdekking en toepassing van technologie is het de vraag of we er ‘beschaafder’ op worden of zijn, vergeleken met die saaie jaren 50 van vorige eeuw. Beschaving gaat hand in hand met integriteit, verantwoordelijkheid en eerlijkheid. Ik vraag mij weleens af of dat nu de sterkste kanten zijn van onze huidige samenleving.

knowledge spiral

Daarom is het beter om jezelf de vraag te stellen; op welk gebied heb ik vooruitgang geboekt het afgelopen jaar? Dat is een reële vraag waarna je direct weet op welk gebied je je aandacht kunt gaan richten het komende jaar. Heb je werk gevonden dit jaar of juist verloren? In het ene geval heb je succes geboekt en zal je dat het komende jaar willen gaan bestendigen. In het andere geval zal daar het komende jaar de aandacht op moeten liggen om een belangrijk deel van je bestaan te herstellen. Wat heb je ervoor nodig is dan een goede vraag. Werk is niet alleen geld verdienen maar ook een manier om het leven zin te geven.

Ik zelf heb het afgelopen jaar ervaren als een jaar waarin ik voortgang boekte op verschillende vlakken. Het was een goed jaar wat betreft werk, relaties, inkomen, gezondheid en zingeving. Dat dit mijn eigen perspectief is besef ik maar al te goed. Ik kan mij nog goed herinneren hoe ik er in 2006/2007 bij zat en dat was niet best kan ik je vertellen. Dat het nu beter gaat dan toen heeft zeker niet alleen aan mijn eigen inzet gelegen, maar het ‘leidmotief’ is de interne verandering die ik heb door gemaakt. De vermeerdering van bewustzijn wat samenviel met het ontgiften van het lichaam en het afscheid nemen van negatieve gewoontes om maar iets te noemen. Hebben ervoor gezorgd dat ik de kracht vond om afscheid te nemen van mensen die mij eerder tegenhielden dan voedden.

De onderliggende boodschap is voor iedereen die het wil horen: Je kunt er zelf wat aan doen. Als je maar weet wat. Daarvoor kun je hulp inroepen, maar je kunt het ook bespreken met je partner of goede vriend(en).

Blijf jezelf scherp houden, blijf leergierig en ga er niet vanuit dat iets jou kan overkomen, of dat iets ons kan overkomen. Bekijk het eens vanuit het standpunt dat je alles in je leven zelf aantrekt en dat je daar DUS verantwoordelijkheid voor kunt nemen. Dat wil niet zeggen dat je alles controleert en begrijpt wat er zich in je leven en in het leven rondom jou heen plaatsvindt. Ik voel mij ook bij tijd en wijle machteloos bij het zien van weer een ramp en weer een oorlog. Maar één ding weet ik wel, namelijk met de juiste kennis en kunde kan ik mijn eigen leven in de hand nemen. Dat is niet een kunstje maar een langzaam proces dat elke dag gevoed moet worden. Bewustzijn, begrip en kennis nemen van, zijn hier sleutelwoorden bij. Meer bewustzijn gaat gepaard met een hoger EQ en IQ. Da’s leuk voor degenen die dat willen testen, maar belangrijker is dat je het kunt terug zien in je leven.

vind de wegJe bent niet ‘plotseling’ klaar voor een volgende relatie als je verliefd bent. Je bent klaar omdat je hebt besloten dat je er klaar voor bent. Je hebt er dan meer bewustzijn en begrip op gekregen en dus kom je ‘toevallig’ iemand tegen die daarmee een match heeft. ‘Toevallig’ is in dit geval vreemd taalgebruik want het impliceert dat je er niets aan kon doen. Het omgekeerde is waar. Ik zie wekelijks mensen in mijn praktijk veranderen, bewuster worden, besluiten nemen en op die manier hun leven meer naar eigen wens inkleuren. Je kunt als individu een beter leven hebben als je je weet te verbinden met mensen om je heen die je voeden en ondersteunen, vanuit wederzijds begrip en aandacht.

Nee dat gaat niet van een leien dakje maar waar een wil is, is een weg ook al is de weg, WEG zei ooit Lambiek.

En gelijk heeft-ie

 

kerst_onder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *