“Sorry. Ik wil géén relatie. Wel Vrij-heid” | Let’s talk about LOVE

Terugblik op afgelopen jaar. Wat viel mij op in 2013?

expose yourself to your deepest fearMij viel op in 2013, hoe we naar binnen hebben te gaan en onze eigen partner worden. In de moderne relaties zie ik dat ieder op zichzelf leeft en dient te leven en van daaruit de ander ‘af en toe’ ontmoet. Vanuit het credo: “vrij-blijvend-heid”. Da’s meer dan vrijheid; dat is jouw vrijheid némen. Singles en voornamelijk één-ouder-gezinnen laten dit mij zien. Je kunt op niemand leunen want er is niemand anders. Je bent noodgedwongen op je-Zelf aangewezen en dat is volgens mij niet voor niets. Dat is om jou en mij te leren naar binnen te gaan en jouw eigen partner te worden. “Let’s talk about sss…LOVE, shall we?”

geen relatieWat mij ook opviel, is hoe sommige mensen zich uitdrukken. “Sorry, maar ik wil nu geen relatie“. Als je dat hoort, voel je je als een kind weggestuurd. Doelloos het bos in. Wie dat zegt benoemde zojuist wat hij/zij NIET wil… en niet wat hij/zij wèl wil.

Wat doet dit mij? Het is dus ronduit krenkend te noemen om na een intiem moment van verbinding zoiets te zeggen of te horen en bestempelt de spreker tot emotioneel onhandig. Want je doet jezelf tekort en afbreuk aan een mooi moment. Je ontkent en ontkracht iets moois immers. Dat is dus zelfs letterlijk “negatief” (Engelse woord voor ontkennen).

“Warmte en genegenheid”

ten opzichte van

“kou en angst”

Het getuigt niet van warmte en genegenheid maar van kou en angst. Het lijkt te schreeuwen: “Blijf van me weg” terwijl dat niet is wat beide willen, integendeel. Hoe onhandig zijn wij mensen eigenlijk om met zo’n tegenstrijdigheid te uiten?

Hoe kan het anders?

Zeg liever wat je wèl wilt!
*”Ik wil vrijblijvendheid
*”Ik vind het fijn met je en wil nu wel/niet/misschien opnieuw afspreken.”
*”Af en toe wil ik je zien en dat bekijk ik per dag.”

Dat is zelf verantwoordelijkheid nemen. Zo ben je integer naar jezelf, je spreekt je gevoel uit en je behoefte (ik voel/ik wil) en dat is altijd authentiek èn duidelijk tegelijk.

Welkom in de wereld van Geweldloze Communicatie.

"De liefde voor jezelf, het proces van je eigen partner worden. Met tekst van Rumi over Liefde"
“De liefde voor jezelf, het proces van je eigen partner worden.” Met tekst van Rumi over Liefde”

Er is een wereld van verschil tussen
“Ik wil geen relatie”
of “ik kies voor vrijblijvendheid”… dat laatste wil zeggen: “Ik kies voor mezelf; ik ben mijn eigen partner daarin”. Zo neem je eigen verantwoordelijkheid

Zo bemoei je je met jezelf en niet met de ander. Zo voorkom je onhandige uitspraken als “Ik wil je niet kwetsen” of “Ik wil niet dat je verwachtingen hebt”. Dat is je zaak niet namelijk. Ik heb mij toch alleen met mijn eigen gevoelens te bemoeien? Hoe kan ik die dan voor een ander invullen?

Maaike Ouboter zingt letterlijk: “Het blijft bij af en toe” (http://youtu.be/ctmR8q_QJIc?t=16m22s – start na 16 minuten)

Het cadeau dat afwijzing heet

Een groot woord, maar toch benoem ik dit maar even. Wat een afwijzing brengt, is een onherroepelijk “ga het bij jezelf zoeken“. Daar gaan we weer. De vraag hoort te rijzen: “Heb ik de liefde voor mezelf wel op orde? Ben ik daar al stabiel in dan?” Wat doet het als iemand dat zegt? Welk claimgedrag had ik in gedachten dan?? En met welke reden eigenlijk??? Je eigen partner zijn in 1001 situaties dus. Een lange weg, maar de moeite waard. Op naar 2014 🙂

“Wie van zichzelf houdt, kan van een ander houden, in volle vrijheid en dus in Liefde”. Ik kies voor Liefde…jij?

Klaar met Maaike? Luister dan nog even terug naar Marco Borsato’s “… ze wil alleen maar Vrij Zijn …” (meezingen mág;)

Robert Jan | Zie ook facebook voor het Inzicht van de dag en andere zieleroerselen

PS: in 1959 was dit onderwerp wellicht net zo populair zingt Teddy Scholten aanvankelijk in:
“Een beetje” : http://youtu.be/SQSbq7cmz-0

buiten jezelf zoeken hart volgenbe alone feel alone if you make friends with yourself you will never be alone

3 gedachten over ““Sorry. Ik wil géén relatie. Wel Vrij-heid” | Let’s talk about LOVE”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *