Spijt, dankbaarheid en goede voornemens

kerst_boven

Nu we aan het eind van alweer een jaar zijn gekomen, lijkt me dit een goed moment om even stil te staan en terug te blikken, te voelen dat ik er nu ben en van daaruit weer vooruit te blikken.

 dankbaarheid

Onlangs las ik een interessant artikel over de 5 dingen waar mensen, die op hun sterfbed liggen, spijt van hebben. Ze zeiden het volgende:

Ik wou dat ik de moed had gehad om trouw aan mezelf te blijven, in plaats van te proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Ik wou, dat ik mijn eigen dromen had waargemaakt.

Ik wou dat ik minder hard gewerkt en meer tijd aan mijn gezin besteed had. Veel mensen denken onmisbaar te zijn en blijven maar doorrennen in een zelf-gecreëerd hamsterrad.

Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn echte gevoelens te uiten.
Verbazingwekkend veel mensen onderdrukken dag in dag uit wat ze echt voelen, om de lieve vrede met anderen te behouden. Hierbij doen ze zichzelf, maar ook anderen te kort. Wanneer jij je echte gevoelens uit, geef je daarmee een voorbeeld voor anderen. Eigenlijk zeg je dan: “Kijk, zo doe ik het en van mij mag jij het ook zo doen.”

Ik wou dat ik meer contact had gehouden met mijn vrienden en familie. Vrijwel iedereen vindt vrienden en familie belangrijker, dan bijvoorbeeld geld, maar toch handelen we daar vaak niet naar. Wellicht is het een idee om af en toe je prioriteitenlijstje te up-daten.

Ik wou dat ik mezelf wat gelukkiger had gemaakt. Geluk zit in kleine dingen en het is heerlijk om stil te staan bij je geluk.

012Terugkijkend naar het afgelopen jaar, met dit in mijn achterhoofd, ben ik tevreden en dankbaar met hoe ik het allemaal gedaan heb. Natuurlijk had ik bepaalde dingen misschien beter kunnen doen, of beter moeten weten, maar ik ben ook dankbaar, dat ik geen perfectionist ben geworden en dat ik nog steeds regelmatig kan lachen om mezelf.

En hoe ga ik het in 2014 doen met mijn leven? Oeps, heb ik een plan nodig? Is het niet veel heerlijker er gewoon een beetje op los te leven? Ik heb me de volgende dingen voorgenomen:

Ik ga nog meer lachen.

Ik ga nog meer van mezelf houden, zo maar, zonder dat ik daar een reden voor heb.

Ik ga tegen nog meer mensen zeggen, dat ik van ze hou en dat ga ik ze laten merken ook.

Ik ga nog meer dromen.

Ik ga me nog minder aantrekken van wat anderen van me vinden.

Ik ga nog meer ontspannen.

Ik ga nog meer genieten van elke dag.

En als dat allemaal niet lukt of niet uitkomt, dan ga ik daar nog harder om lachen!

Ik wens iedereen een fantastisch 2014!

 kerst_onder

2 gedachten over “Spijt, dankbaarheid en goede voornemens”

 1. Helaas kunnen we geluk en ongeluk niet kennen, laat staan afdwingen.
  Wat we ons bewust worden als geluk of ongeluk is het verschil van die tegenstelling.
  Geluk en ongeluk is een vergelijking waarvan de uitkomst soms positief en soms negatief uitvalt, maar nooit definitief vaststaat. Wij voelen ons ongelukkig onder omstandigheden, waarvan anderen heel gelukkig zouden worden. Ook heerst het misverstand, als zou geluk afhankelijk zijn van iets buiten jezelf. Waar zou je geluk moeten zoeken als dat niet al in jezelf aanwezig is ?
  De vraag is: wat is geluk HEBBEN en wat is gelukkig ZIJN ?
  Geluk-hebben komt van buitenaf en is afhankelijk van de omstandigheden en personen. Soms heb je geluk en soms heb je pech. Vaak zonder het zelf te weten. Maar gelukkig-zijn komt van binnenuit en is niet afhankelijk van personen of omstandigheden buiten jezelf.

  Nu we toch bezig zijn….

  Wat is authentiek leven ? Wat is echt leven ? Waar moeten we dat zoeken ? In de buitenwereld ? In ieders binnenwereld ? Hoe kan zintuiglijk bestaan ‘echt’ zijn als die werkelijkheid steeds verandert en uiteindelijk ten gronde gaat ? Niets is permanent in de wereld van de zintuigenen niets is het waard om aan gehecht te zijn. Alles kan tevoorschijn komen, maar alles moet ook weer weg..

  Al onze gevoelens komen van binnenuit, zoals haat, maar ook liefde. Pijn komt van binnen, net als tevredenheid, dromen en ambities. De buitenwereld is lang niet zo ‘echt’ als de echtheid die wij eraan toekennen. Dat weten we en leven we ieder moment via ons onsterfelijk dubbel. Zonder dat dubbel ( onze unieke innerlijke wereld ) zouden we niet in staat zijn, door te gaan met leven in de buitenwereld. Ieders innerlijke wereld is per definitie authentiek, maar die authenticiteit wordt in de buitenwereld niet altijd herkend of in dank afgenomen.

  Ik wens iedereen in 2014 de tegenwoordigheid van geest om te kunnen onderscheiden wat van buiten komt en wat van binnenuit. Dan kunnen we vrij zijn om in te gaan op wat zich aandient of het voorbij te laten gaan, zonder een spoor van spijt of schaamte achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *