Schuld en het zwaard van Damocles dat Moeten heet… Kan Dat Anders?

Er gaan geluiden op voor een basisinkomen voor iedereen (Cyprus is ermee begonnen). Het omgekeerde van nu dus, want nu betaalt iedereen Belasting op ALLES en Moeten we van alles. We Moeten werken want we Moeten Huur Betalen – en Verwarming en Licht en Voedsel. dalai lamaWe Moeten op tijd van huis en we MoetenMoetenMoeten de hele dag.
We Moeten zóveel dat we geen tijd hebben om bij ons Zelf stil te staan en ons af te vragen waar dat Moeten voor nodig is.
Het Moeten hangt als zwaard van Damocles boven ons hoofd. Elke dag. Soms bewust, maar in ieder geval Onbewust. Hoe erg is dat?

Dat geeft een berg ellende van heb ik jou daar. Mensen die van alles Moeten, hebben Geen Rust. Mensen die van alles Moeten, voelen hun Lichaam niet meer en merken de Signalen niet op tijd op. Of, nog erger, gaan eraan voorbij. Mensen die van alles Moeten, mopperen op anderen. Mensen die van alles Moeten, krijgen zomaar kleine ongelukjes, kleine kwaaltjes, pijntje hier pijntje daar (PHPD), en bij hardnekkig negeren worden dat grotere ongelukjes en grotere kwaaltjes. Tot de Man met de Hamer komt om af te rekenen. En dán hebben we ineens wel tijd om tijd voor ons zelf te nemen. De hele wereld kan namelijk zien dat je iets mankeert als de dokter dat zegt en je opgenomen moet worden. DAN IS HET OK om tijd voor jezelf te nemen.

Dan… is het TE LAAT

We tekenen allerlei nietszeggende petities die niets bewerkstelligen, doneren onze schaarse centjes aan Pandabeertjes en andere “Goede Doelen” -waarvan de topmensen met hun riant salaris ons vierkant uitlachen overigens- en kopen zo ons geweten af. Sussen en doorgaan. Moeten-Moeten-Moeten, als variant op Herman van Veen’s liedje “Opzij-Opzij-Opzij“.

We leven… om onze Schuld te Voldoen.

Dat gaat nooit gebeuren. Die Schuld blijft

Tesla's toren gratis stroom voor iedereenWe leven in Schuld. Vanaf dat we ontwaken leven we onder het Zwaard van Damocles dat Schuld heet. We leven… om onze Schuld te Voldoen. En dat gaat noooooit gebeuren, die Schuld blijft. Zie je hoe dat als Zwaard van Damocles boven ons pannetje hangt? Hoe kan dat? Wie bedenkt zoiets – op een planeet vol Overvloed?? Hoe kun je monopolie afdwingen over (onze eerste) levensbehoeften? Zijn wij dan helemaal niets méér dan de beesten die we laten fokken op vermeerderingsbedrijven die vroeger Boerderij heetten (barakken met honderd duizenden kippen en/of varkens)? Zijn wij ProefDieren?

Mensen, stop eens even. Zijn dit onze goede voornemens?
Hou eens op zeg. De wereld veranderen begint ECHT bij ons Zelf.

Warmte van levensbelang

Voel de warmte van je hart eens – als je al door hebt dat het klopt. Voor jou, en voor jou alleen. Die warmte… is van levensbelang.

beste dingen in leven zijn gratis 2Neem bijvoorbeeld Geld. Iedereen weet dat een winnend staatslot niet gelukkig maakt. Toch streven we dat na want Geluk kun je Kopen. Wel… HOU EENS OP. Het gaat niet om Geld. Het gaat niet om Kopen. Dan zoeken we het buiten ons zelf!
Met geld kun je niet kopen wat de belangrijkste dingen zijn omdat die al Gratis zijn. Een welgemeende kus. Een liefdevol gebaar. De glimlach van een kind (doet je beseffen dat je leeft). Een toffe herinnering.

Ik begon de dag vroeg, het was nog donker en maakte een wandeling. En ging schrijven. Mijn zoontje kwam de trap af, ik onderbrak mijn schrijfsels en zat neer op de bank om hem te knuffelen en warmte uit te wisselen. Wezenlijk contact dus. Ik vertelde wat ik schrijf en spontaan beklaagde hij zich over het afscheid nemen. Een kus en doei.
Hoe moest het dan wel? Nou, zei hij, “een minuut de tijd nemen om werkelijk contact te maken“. Hij vond het al niet eens meer erg, hij is niet anders gewend – al vanaf de crèche… dus vanaf zijn nulde levensjaar. Daar springen toch de tranen van in je ogen???? Wat doen wij klojo’s nu toch collectief allemaal verkeerd? Waar is ons hart gebleven?

Hoe lang staan we dat nog toe?

Wanneer ik kijk naar iedereen die ik tegenkom.. iedereen.. letterlijk ie-der-een.. Dan zie ik: iedereen heeft haast. Niemand heeft rust. Niemand heeft rust. Niemand kent de warmte van haar of zijn hart. Niemand kan werkelijk contact maken. Niemand kan consequent zijn in liefdevol zijn naar een ander. Iedereen zit vol KOU. Dat stralen we uit en we leggen onze onvrede pardoes bij een ander neer.

We leggen onze onvrede bij een ander neer

_VolgJeHart06 smelt het ijs in je hart angaangaqDaarom pleit de Eskimo Angaangaq om het IJS in onze HARTEN te SMELTEN. Het is van levensbelang. Anders redden we het niet, als SOORT, dan sterven we uit.

Wat sterft uit? De kouwe kip. Niet de warm menselijke mens. Die overleeft, omdat ie z’n hart volgt. Da’s warm namelijk.

Angaangaq – MELT THE ICE IN YOUR HEARTS – http://youtu.be/jeN-y2ZqHhg
Angaangaq – one Earth – one Race – http://youtu.be/a9wyxKjFqUg

Geen mooie laklaag aan de buitenkant. Het hout zelf is aan de beurt

love is religionDus er is werk aan de winkel. Van binnen dit keer. Geen mooie laklaag aan de buitenkant; het hout zelf is aan de beurt. Geen maskers meer.
Zie de confronterende notitie hier onder van de Dalai Lama. Een pleidooi voor Wakker Worden, lijkt me. Alan Watts wil ons ook al wakker hebben en houdt ons de engelstalige spiegel voor.

Waarom? Omdat ik vlak voor oud en nieuw een zwager verloor. Hij werd 56 jaar. Van ogenschijnlijk gezond naar plotseling herseninfarct. Verlamd. Artsen waren te laat en konden niets doen. De oorzaak: overdosis emotionele kou zodat hij niet ontspannen leefde en zijn immuunsysteem niet goed functioneerde. Van al die stress word je niet oud. Niet vitaal iig. Hoeveel bewijs heb je nodig?

Geen blog zonder Happy End: Smile… een lied 3 minuten met legendarische beelden van Charlie Chaplin.. Of de korte film “Validation – de kracht van Warmte en Compassie”. Zo… kan het ook.

Robert Jan | Zie ook facebook voor het Inzicht van de dag en andere zieleroerselen

the paradox of our age Dalai Lamaperfection words of peace

* Meer lezen on-topic: “Verstandelijke Waarheid t.o.v. Hartelijkheid
* de blog waar het allemaal mee begon: “Corrigeerbaar gedrag | de verwoestende werking van emotionele kou | aanleiding, oorzaak en gevolg op ‘n rij

3 gedachten over “Schuld en het zwaard van Damocles dat Moeten heet… Kan Dat Anders?”

  1. Treffende horoscoop… “De last van de hele wereld”
    Deze dag schijnt somber en belemmerend; u zou de sleur waarin u leeft willen doorbreken, maar ziet daar geen kans toe. Het is alsof iets u tegenhoudt waardoor u uzelf niet kunt zijn. Anderen lopen u voor de voeten en bemoeien zich met uw zaken. Zowel fysiek als psychisch beschikt u vandaag niet over veel energie. U kunt het gevoel hebben dat de last die op uw schouders drukt, te zwaar is; verwacht echter geen hulp van anderen, want daar hebt u niet om gevraagd. Deze keus hebt uzelf gemaakt, u bent er niet toe gedwongen. U versterkt zelf uw gevoelens van eenzaamheid en uitgesloten te zijn. U moet deze vicieuze cirkel doorbreken en de wereld en de mensen om u heen eens goed in ogenschouw nemen. Zelfs al hebt u dan op het ogenblik wat moeilijkheden met uw omgeving, die zullen spoedig tot het verleden behoren.

    Voor vandaag geselecteerde transit: Zon vierkant Saturnus, exact op 3 januari om 07:12 (toen ik begon te schrijven)
    Werkende periode vanaf 2 januari 2014 tot 4 januari 2014

    1. He Robert Jan, stond er niet in je horoscoop, vandaag is de perfecte dag voor het schrijven van een sublieme blog? Dat zou pas treffend zijn geweest. En mijn medeleven voor het verlies van je zwager. Da’s niet niks. Het is inderdaad verschrikkelijk wat we elkaar aan kunnen doen. Kou is niet cool.Hoe vaak zien we het niet? The fool who plays it cool. Ik heb wat dat betreft zo’n bewondering voor mijn jongste dochtertje, die is zo warm. Ik hoop zó dat zij dit meeneemt in haar volwassen versie. Ze lijkt zich niet te storen aan degenen die zich storen aan haar openheid en onbevangenheid. Ze blijft op haar koers. Wat een wijsheid. Dank voor het delen Robert Jan, ik hoop dat deze mooie warme blog mensen net zo aangrijpt als mij.

  2. Vind ook dat we nog teveel in de ik tijdperk leven. Jammer. Ervaar veel liefdeloosheid in samenleving waardoor oprechte belangstelling en warmte naar elkaar toe geen kans krijgt. Teveel wordt vanuit het verstand gehandeld met de instelling van wat levert het mij persoonlijk aan winst op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *