Ons dagelijks brood | Open brief aan Bakkersland over beleid, ethiek en verantwoordelijkheid

(Open) Brief aan Bakkersland
12 januari 2014

Goeiedag. Ik zag de uitzending van Zembla van 9 januari 2014 over “Bodemprijzen en kiloknallers“. Hier is de link: www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1388664.

Ik begrijp hieruit: “Te lage marges zetten (brood)producenten onder druk zodat ze niet goed, duurzaam en volhoudbaar kunnen werken.”

Where the fuck am I - julie andrews in sound of musicHet idee dat ik daarvan kreeg is: ‘Fuck “People, planet and profit”. Het gaat alleen om profit.‘ Hoe kan dat anders? Is er een positief alternatief mogelijk?

“Te lage marges zetten (brood)producenten onder druk zodat ze niet goed, duurzaam en volhoudbaar kunnen werken”

Hoe anders

Daarom heb ik een suggestie voor je. Positieve, opbouwende feedback waar jij en ik en wij allemaal wat aan (zouden kunnen) hebben. Het is heel simpel. Schrijf je collega broodbakkers aan en maak samen een front. Als je beneden kostprijs werkt, kan het niet lang goedgaan. Als in HEEL Nederland de prijzen in een juiste verhouding komen te staan, kunnen jullie de kwaliteit leveren aan de consument EN je medewerkers, die je aan jezelf verplicht bent.

Verantwoordelijkheid-kwestie

Veiligheid voor bakkers, medewerkers en consumenten, is een kwestie van VERANTWOORDELIJKHEID nemen.

Bakkersland Zembla Ons dagelijks broodIk begreep dat Bakkersland is voortgekomen uit diverse kleine bakkerijen om een vuist te maken naar de (inkopers/inkooporganisaties) van de (ketens van) supermarkten. Dan lijkt het me tijd om die vuist ook te maken! En het lijkt me een kleine moeite om collega producenten te benaderen (je kent ze vast ALLEMAAL) met een simpel briefje per e-mail en samen te zorgen dat je niet langer uitgeknepen wordt. En als ze brood uit België of Duitsland willen halen, voor weinig, kun je dat ook vóór zijn door die bakkers te benaderen. Eitje, toch?

Moed

Je hoeft geen professor te zijn om te snappen hoe het anders KAN. Maar je hebt wel MOED nodig om deze stap te nemen. De moed als van een marktkoopman die zich als Standwerker laat horen. Beste lezer… Heb jij die moed?

Ik ben geen zwever. Je kunt mij en mijn suggestie niet wegzetten als niet ter zake doende. Ik heb heao bedrijfseconomie gestudeerd. Ik begeleid ondernemers. En ik durf te stellen: “Een bedrijf (of bedrijfstak) dat zo handelt, is niet goed bij zijn hart.”

struis seek the truth or hide head both require diggingKop in het zand steken of onderzoek doen, beide vereist graven. Doe het dan constructief. Dat ben je verplicht. Aan jeZelf, aan je familie, aan je kinderen, aan je medewerkers, aan hun kinderen, en niet te vergeten aan je klanten; aan wie niet eigenlijk! We hebben het over “ons dagelijks brood” nota bene.

Dit gaat om beleid en ethiek.
Het is 2014.
Een nieuwe tijd is aangebroken.

Durf jij jouw verantwoordelijkheid te nemen?Bioorganic food - biologisch voedsel

Nu we het toch over verantwoordelijkheid nemen hebben… zou het ook niet eens tijd worden om te kijken naar biologische voeding? Dat moet niet, maar mág. Van biologisch eten wordt beweerd, dat dat een reëlere prijs is dan wat we in conventionele supers aantreffen. Dan komen de prijzen wat dichter bij elkaar en wordt het vanzelf een stuk leuker. Want gezond eten geeft plezier. Dat weet iedereen.

 

Biologisch eten getuigt van consequent gedrag.

Een drog-argument getuigt van een denkfout

denkfout bio consequent gedrag

Uitgekauwde en pertinent onware beweringen als “niet alles is biologisch” of “biologisch is duur” is m.i. een denkfout die getuigt van het na-papagaaien van main stream media die aangestuurd worden door propagandamachines, durf ik te stellen. Ga maar na. Doe je eigen onderzoek maar.

Of wacht, wellicht heb ik een tot de verbeelding sprekend tabelletje voor u (klik voor vergroting)…

verloop vitamine mineralen in 10-15 jaar tijd uitputting vervuiling snel opslag transport

“Zonder hart, klopt het niet”

je bent niet goed bij je hart - zonder hart klopt het nietTen slotte een “Stok achter de deur-Clausule”: Je begrijpt zeker wel, dat het is makkelijk om mij of de Zembla-rapportage zwart te maken in plaats van in te gaan op mijn suggestie. “De man spelen in plaats van de bal“. Niet doen. Je begrijpt zeker ook wel, dat het verwijzen naar overheid of Europese regelgeving niets anders is dan “verschuilen achter moeders rokken”. Zulk gedrag past niemand. Dat doet een kind van vijf nadat hij iemand opzettelijk (!) pijn heeft gedaan. Jij bent geen kind. Jij bent volwassene anders lees jij dit niet (en bovendien is elk kind in staat te zien wat hier scheef gaat). Ik verwacht dan ook een volwassen reactie. En dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets, met omzetcijfers, bedrijfseconomie, overheid, aandeelhouders of Europese regelgeving te maken. Dit heeft met Boeren Verstand te maken. Gezond Verstand eigenlijk. Dat…waar het hart bij zit. En iedereen weet: “Zonder hart, klopt het niet“. Doordenkertje.

Hier is die uitzending nog een keer… www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1388664
Wie schaamt zich niet de ogen uit de bol bij het zien van zulk gruwelijks?
Wel – doe er dan zelf iets aan?

Robert Jan Simons BBA
ondernemerscoach & specialist op het gebied van hart-zaken 😉
PS: Bakery Institute in Zaandam kan u desgewenst de nodige kneepjes nog bijbrengen: zie bakeryinstitute.nl

wisdom knowing when to walk away - able courage - with head high dignity

PS: ik schrijf deze brief in Jij-vorm. Iemand die verantwoordelijk is maar geen passende verantwoordelijkheid neemt of durft te nemen, verdient het m.i. niet om met “U” aangesproken te worden. De Zembla-rapportage is duidelijk genoeg. Ik check ook dat het klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *