Nuchtere spiritualiteit

Spiritualiteit kan ook nuchter zijn…

Wat is spiritualiteit? Als een kind mij dat zou vragen, zou ik antwoorden met: “Je hart volgen“. Toch lijkt dat het moeilijkste dat er is. Waarom dan toch? Ik ben overtuigd dat het gaat om ieders mentaliteit om werkelijk vooruit te willen komen. Het gaat om jouw eigen “mentale attitude“. Dus niet naar een ander kijken voor hulp. Niet naar je partner of naar een arts. Dan zoek je “het” buiten je Zelf. De stap “om je hart te volgen” bestaat feitelijk uit een heleboel stappen – vooral als je omringd wordt door een volk dat voornamelijk uit z’n hoofd leeft en dus het verstand laat prevaleren.

Hier kunnen we anno Nu niet meer omheen. Daarom schreef ik artikelen over aanleiding, oorzaak en gevolg. Zoals “Warm menselijk communiceren in een land vol kou” (klik hier); (ook op facebook – klik facebook). Uit m’n tenen oftewel “onder uit de zak”.

Zelf verantwoordelijkheid nemen.

De mentale attitude om jouw eigen partner te willen zijn

Eigen partner

Je eigen partner worden staat centraal hierin, heb ik gemerkt. Een ingeving daarover verwoordde ik in een artikel getiteld: “Geen relatie”; klik hier”; dat wil zeggen we willen vrijheid & ons eigen partner zijn. Stelling: “Net als geld lenen bij banken lukt als je aantoont het niet nodig te hebben, kun je liefde delen met een ander als het vrijblijvend is (en blijft), oftewel je dient de ander niet nodig te hebben en op je zelf te staan”. De afhankelijkheid dient vervangen door zelf-verantwoordelijkheid en dat is een grote hoor. De zoektocht naar ons-Zelf dus.

Je komt bij je Zelf uit

Welke coach, therapeut, psych, methode of andere manier van hulpverlening je ook zoekt, je komt altijd bij je Zelf uit – zo viel mij op althans – en dus bij jouw eigen mentaliteit. Het breekpunt is de Mentale Attitude. Ga zelf maar na; ben je bereid…
-om te groeien (naar je zelf);
-je-zelf te leren kennen
-je Eigen Partner te worden
-één te worden met je-zelf?

Dit is overigens telkens hetzelfde. En is ongeveer het moeilijkste dat er is in een omgeving (of volk, of wereld, of ons “moderne westen”) waar verstand prevaleert boven gevoel, waar niemand de ruimte krijgt/kreeg om zichzelf te zijn en zo zichzelf te leren kennen, want: “volg de regels” en “doe maar normaal”; het hele volk, op een enkeling na, loopt z’n verstand achterna en vergeet dus dat er “nog meer is tussen hemel en aarde” en dat dat bovendien slechts 30 cm van z’n kop verwijderd zit: (in) het hart…

“…het moeilijkste dat er is in een omgeving waar verstand prevaleert boven gevoel

Nieuw licht dus op het begrip “het lichaam liegt nooit”. Duizelt het je? Hier, geef deze leeuw maar ’s een hug: www.earthporm.com/man-tries-hug-wild-lion-wont-believe-happens-next

Mocht je in het kader van zelfstudie -of zelfsturing- enige toelichting zoeken op de veelheid aan dingen die je hebt gehoord: ik schrijf me blauwe vingers over deze materie en over “Warmte”. Hier op soulvability (klik hier) en op facebook (klik facebook).

Robert Jan | Zie ook facebook voor het Inzicht van de dag en andere zieleroerselen

(PS voor wat het waard is: het is de maand van spiritualiteit van 10 januari tot 9 februari 2014, hoorde ik achter me fluisteren…nou ja…)

mentale attitude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *