Spong eist vervolging bestuurders Rabobank

UTRECHT, Eventjes dacht de Rabobank dat ze met de schrik vrij waren gekomen. En dat ze hun ideeën vrolijk fluitend verder konden afwentelen op u en mij. Helaas voor de Rabobank ziet het er naar uit dat het recht zijn beloop krijgt..

schietschijfGisteren nog maakten we in artikel : Na mr. Spong dient een advocaat nu ook een aanklacht in tegen ING  de melding dat Spong zich had voorgenomen de Rabobank te willen gaan aanklagen namens gedupeerden. Vandaag stond er een artikel in de krant dat advocaat Gerard Spong inmiddels een gerechtelijke procedure is gestart tegen de Rabobank. Spong wil het Openbaar Ministerie dwingen om de Rabobank en de bij de Libor-affaire betrokken én de vertrokken topbestuurders te vervolgen. Namens enkele certificaathouders zal hij via een artikel 12 procedure het gerechtshof in Den Haag verzoeken de procedure in gang te zetten en vervolging in stellen. Voornaamste doel van deze procedure is dat de schikking die de Rabobank trof wordt teruggedraaid. Het zou gaan om een bedrag van 774 miljoen euro.  Een fractie van de totale som aan inkomsten die overheid, bedrijven, particulieren en de belastingbetaler door de Rabobank afhandig werd gemaakt. Daar komt nog bij dat de Rabobank een deel van de boete, met hulp van de belastingdienst zal afwentelen op de belastingbetaler.

Ondertussen heeft de Amerikaanse justitie haar pijlen gericht op de handelaren die betrokken waren bij de rentetarieven fraude.

mr moto
De enige beschikbare foto van verdachte Tetsuya Motomura. De andere twee verdachten lijken spoorloos van het net te zijn verdwenen.

Waaronder drie voormalige tophandelaren in dienst van de Rabobank. Hen hangt een strafzaak boven het hoofd, in gang gezet door het Openbaar Ministerie in New York. Het zou hier gaan om: Paul Robson (leuke achternaam) Paul Thompson en Tetsuya Motomura. En daar zal het niet bij blijven, ook een aantal Rabobank werknemers met de Nederlandse nationaliteit staan op de nominatie voor het strafbankje. Of de beklaagden in de VS berecht zullen worden is afhankelijk van de Amerikanen of die zullen vragen om uitlevering van de verdachten, en naleven van de uitleveringsverdragen.

Dat het Amerikaans OM een stuk vasthoudender is dan de Nederlandse is geen verrassing. Mocht de bank zich na de schikking in eerste instantie geen zorgen maken over strafrechtelijke vervolging tegen de bank zelf, met de ontwikkeling rondom de juist door Meester Spong aangespannen rechtszaak inz. het terugdraaien van de schikking, is de vraag inmiddels bij mij, hoe de Rabobank op dit moment de stresstest zou doorstaan.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *