Week 48: De mystiek van het geluid

mystiek vh geluidDit boek bevat een reeks lezingen van de grote soefi-mysticus Inayat Khan over de invloed van geluid op de menselijke geest.

Het is een klassiek en tijdloos boek, waaruit nog steeds veelvuldig wordt geciteerd. De lezingen dateren uit de twintiger jaren en werden gehouden voor of na concerten van Inayat Khan zelf in Engeland, Frankrijk en Amerika.

Verrassend is de wijze waarop Inayat Khan in het hoofdstuk ‘Naam’ in gaat op de klank van een naam, en uitlegt hoe de betekenis ervan grote invloed kan hebben op de drager. Ook zijn gedachten over de functie van geluid in oosterse en westerse religies zijn uitermate boeiend en inspirerend.

Zijn ideeën komen voort uit de rijke traditie van het soefisme, waarbij muziek altijd nauw verweven is geweest met mystiek.

Hazrat Inayat Khan (Baroda 5 juli 1882 – New Delhi 5 februari 1927) was de oprichter van het Universeel Soefisme.

Inayat Khan, zoon van Rahmat Khan en Khatidja Bibi, groeide op in de Mogol-cultuur met haar gecombineerde hindoe- en moslimkarakter en werd sterk beïnvloed door zijn grootvader Maula Bakhsh, die als moslim was opgevoed. Inayat Khan was een afstammeling van een oude familie van soefi’s, musici en dichters en was een kenner van zowel de Zuid- en Noord-Indiase muziekstijl, waaronder de dhrupad muziek. Zijn moeder was een dochter van Maula Bakhsh, in die tijd een groot musicus en dichter. Maula Bakhsh is nog steeds bekend in India.

De vooraanstaande positie van Maula Bakhsh bracht zijn familieleden in contact met brahmanen en parsi’s (dit zijn aanhangers van de leer van Zarathoestra). Dit heeft Inayat Khans wijze van denken sterk beïnvloed. Het is ook niet verwonderlijk dat hij zeer muzikaal was. Als negenjarige jongen zong hij aan het hof van de maharadja een beroemde Sanskriet hymne, waarvoor hij een onderscheiding en een studiebeurs kreeg. Zijn geliefde instrument was de vina.

Hij bezocht een Maharathi Hindoeschool. Mystieke en muzikale aanleg, trok zich vaak terug, zocht de stilte op. Zijn muziek tilde hem en zijn toehoorders op boven aardse sferen, en bracht hen in een vorm van extase. Een ziener zei: “Jij gaat naar het Westen…”

Bron: wikipedia.

ISBN: ISBN: 9789073207523 

Prijs: €10.00

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *