De maan en haar honden

Een ring rond de maan

druide moonMijn goede vriend Mark waarmee ik in mijn Druïde periode veel elementenwerk deed, keerde na een gezellig avondje bieren en bijkletsen op het Fort weer huiswaarts en ik liep met hem mee naar de poort. Al pratende kijk ik omhoog naar de anders zo strak heldere sterrenhemel en merk op dat de hemel rondom de volle maan uitgesproken helder is ten opzichte van de lucht eromheen. Die overwegend bewolkt was. Ik merk dat er iets bijzonders is met deze volle maan. En opeens zie ik het, een gigantische halo, ongeveer op schaal 20 afstand van de maan. Een perfecte concentrische cirkel, met de maan precies in het midden. Mark ziet het inmiddels ook, en heeft in eerste instantie ook geen idee wat dit is. Ook hij heeft nog nooit zoiets gezien. Terwijl Mark toch echt een buitenmens is, die een aanzienlijk deel van zijn tijd buiten doorbrengt. In weer en wind. Midden in de natuur, dicht bij het vuur.

Allebei gefacineerd doen we een poging het te fotograferen, het is toch wel onze meest bijzondere getuigenis sinds “die zingende steen” tijdens een vuurmannen avondje in het Lingebos. Helaas zijn onze camera’s niet krachtig genoeg om het fenomeen scherp genoeg vast te leggen. De buitenste ring lijkt op zeker moment als een soort luchtbel zich nog verder uit te zetten, totdat ze zich begint op te lossen in de wolken, en er direct een kleinere iets fellere kring ontstaat, met een blauwige zweem. Dit zal later een maancorona blijken.

Wat zagen wij nou?

moonring4Wat wij zagen heet een Moondog (Maanhalo) en is een natuurlijk verschijnsel dat overal ter wereld voor komt, maar in het bijzonder rond de poolcirkels. Desondanks is het een zeldzaam verschijnsel.

De ring rond de maan wordt veroorzaakt door de breking van het maanlicht ( die natuurlijk wordt gereflecteerd door  zonlicht ) van ijskristallen in de bovenste atmosfeer. Door de vorm van de ijskristallen ontstaat een concentratie van het licht in de vorm van een ring . Daar de ijskristallen meestal dezelfde vorm hebben , namelijk een zeshoekige vorm  is de maan ring bijna altijd dezelfde grootte .

Minder kenmerkend zijn de halo’s  die kunnen worden geproduceerd door verschillende hoeken in de kristallen . Ze kunnen een halo maken in  een hoek van 46 graden .

 

Maan Ring Folklore

sundogsIn de oude Folklore van de Amerikaanse native people wordt beweerd dat een ring rond de maan betekent dat er slecht weer komt , en in veel gevallen kan dit zomaar waar kan zijn . Dus hoe kan het dat ringen rond de maan een indicator kan zijn voor stormachtig weer? De ijskristallen die betrekking hebben op de stralenkrans betekenen grote hoogte , dunne cirrus wolken die normaal gesproken voorafgaan aan een warmtefront van zo’n een of twee dagen . Meestal zal een warmtefront geassocieerd worden met een lage druksysteem dat gewoonlijk wordt aangeduid als een storm.

Er wordt aangenomen dat het aantal sterren binnen een maan aureool  het aantal dagen voor slecht weer aankondigen. Probeer het eens de volgende keer dat je een maan stralenkrans aan het observeren bent.

Anatomie van een Maan Halo

De ring die rond de maan schijnt ontstaat uit licht dat door zeshoekige ijskristallen hoog in de atmosfeer . Deze ijskristallen breken of buigen , licht op dezelfde manier dat een camera lens buigt het licht. De ring heeft een diameter van 22 ° , en soms , als je geluk hebt , is het ook mogelijk om een ​​tweede ring , 44 ° diameter detecteren. Dunne hoge cirrus bewolking op 20.000 voet of meer bevat kleine ijskristallen die afkomstig zijn van de bevriezing van super gekoelde waterdruppels . Deze kristallen gedragen zich als gefacetteerde juwelen en breken en reflecteren het licht in verschillende richtingen .

moonhaloexp

Wolken kristallen zijn variëteiten van hexagonale prisma’s , ( 6 zijden ) en variëren in vormen van lange kolommen, dunne plaat – achtige vormen die steeds weer een ander gezicht tonen in verschillende maten .

 

Paraseleen of parantiselene

fin moondogMaan honden zijn de blekere versie van zonhonden : De uitbarstingen van licht zijn vaak in rood en blauw die aan beide zijden van de maan verschijnen . Beide fenomenen zijn het werk van bijna onzichtbare wolken die in de atmosfeer verblijven waar commerciële lijnvliegtuigen cruise , bij ongeveer 9 km hoogte . De wolken worden grotendeels gevormd uit ijskristallen , bekend als diamant stof . De officiële naam voor een maan hond is een paraseleen wanneer gezien bij 22 graden . Als het beeld op 90 , 120 of 140 graden dan is het bekend als een parantiselene .

Ringen rond de zon.

SundogDezelfde verschijnselen die maan halo’s veroorzaken kunnen ook worden waargenomen rond de zon. Een paar foto’s van zonne- halo’s met behulp van een Coolpix 995 digitale camera . LET OP : In het geval zich een zonnehond manifesteert en je bent getuige: Kijk nooit naar of fotograferen van de zon rechtstreeks. Dit kan het netvlies namelijk serieus beschadigen.

De zonnige variant.

Een zon hond ( sundog), of fantoom zon, ( wetenschappelijke naam parhelion ) (meervoud bijzonnen), is een atmosferisch verschijnsel dat heldere vlekken van licht in de lucht, vaak op een lichtgevende ring of halogeen op creëert weerszijden van de zon.

sundogs_schem

Sundogs kunnen worden geobserveerd als een gekleurde lichtvlek naar links of rechts van de zon, 22 ° afstand en op dezelfde afstand boven de horizon als de zon, en in ijs halo’s. Ze kunnen overal in de wereld worden gezien in elk seizoen, maar ze zijn niet altijd duidelijk of helder. Sundogs zijn best gezien en zijn het meest opvallend als de zon laag staat.

Maan Corona

Een ander interessant effect wordt veroorzaakt door de maan licht is de corona . Net als de maan halo’s , worden coronas geproduceerd door hoge dunne wolken. Maar in tegenstelling tot halo’s (moondogs) zijn coronas zijn zeer klein in omvang .

maancorona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *