Innovatieve praktijken


novartisFarmaceutisch bedrijf Novartis Pharma BV moet een door de Inspectie voor de Gezondheidszorg opgelegde boete van 135.000 euro betalen. Dat heeft de rechter van de rechtbank in Arnhem bepaald in een rechtszaak die Novartis tegen de boete was begonnen.Novartis gaf in 2009 en 2010 tijdens huisartsenbezoeken kosteloos bloedglucosemeters in bruikleen en verstrekte er honderd bijbehorende teststrips gratis bij. 

kdootjeDe rechtbank oordeelde – evenals eerder de inspectie – dat Novartis hiermee het verbod op gunstbetoon overtrad, omdat de activiteiten het doel hadden de verkoop van de geneesmiddelen Galvus en Eucreas te bevorderen.  Het geven en ontvangen van geschenken is toegestaan volgens de Beleidsregels gunstbetoon Geneesmiddelenwet als het geschenk van geringe waarde is en relevant voor de beroepsuitoefening. De waarde mag maximaal 50 euro per keer zijn en 150 euro per jaar per beroepsbeoefenaar. Bij indirecte geschenken, zoals het in bruikleen geven van goederen, wordt er gekeken naar de ‘op geld waardeerbare voordelen’ en wordt er vastgehouden aan de genoemde bedragen. Een bloedglucosemeter van Novartis kost 1195 euro en een cartridge met tien teststrips kost 61,47 euro. 

novartis boetesIn december kreeg Novartis door de Europese Commissie ook al een boete opgelegd van 5,5 miljoen euro vanwege het van de markt houden van een pleister met het middel fentanyl. Novartis betaalde in 2010 meer dan $420 miljoen om rechtszaken te ontlopen. Tel alle zaken van de afgelopen jaren bij elkaar op, dan loopt dat in de vele miljarden. Uiteraard zitten deze miljarden weer verwekt in de kostprijs van de medicijnen hetgeen de zorg er niet goedkoper op maakt. 

Bron : http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/141128/boete-novartis-na-gunstbetoon-huisartsen.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *