De bonte dagen na de blauwe maandag

ziggo-500x373Vorige week was officieel ‘blue monday’ maar sommigen onder u stellen dat vaak nog een weekje uit zo heb ik me laten vertellen. Wart betekent dat vandaag het uitgestelde moment van somberen is begonnen. Maar positief en blijmoedig ingesteld als ik ben heb ik alle vertrouwen in de toekomst. Het wordt nog leuk dit jaar want na vandaag hebben we het ergste wel weer gehad.

Investeren in creativiteit levert goudgeld op!

Goedemorgen op deze meest sombere dag van het jaar! Althans volgens wetenschappers die blijkbaar niets anders te doen hadden. U werd wakker met de gedachte dat het allemaal niets wordt met de goede voornemens. In uw brievenbus lagen de eerste rekeningen en ondanks het lookalike lenteweer blijft het maar somber en vroeg donker. Maar het voordeel van deze ‘blauwe maandag’ is, dat het vanzelf dinsdag wordt en dan hebben we dus het ergste maar weer gehad. Dus zal ik een paar mooie en positieve opstekers en initiatieven op een rijtje te zetten. Dan wordt ineens duidelijk, dat het leven ondanks crisis, toch niet zo somber is in onze stad. Zo is er vorig jaar al een initiatief geboren voor een ‘Geefwinkel’. Prachtig idee dat door vrijwilligers gedragen en uitgevoerd wordt (waardoor die niet altijd open is). Niet kopen, maar weggeven. Niet inkopen maar ontvangen. Een ander creatief duo heeft vorige week ‘Ruilhandel Gorinchem’ online gezet. Compleet met een eigen virtuele munteenheid ‘de Bliek’. KLM-620x350Onder het motto dat mensen al te vaak in Euro’s denken, terwijl niet alles daarin is uit te drukken, kun je spullen maar ook bijvoorbeeld iets immaterieels als ‘hulp’ ruilen. Het zijn kenmerkende initiatieven voor een omslag naar het nieuwe denken: van ‘bezitten’ naar ‘gebruiken’. In steeds meer steden zie je dit soort initiatieven ontstaan en ik ben er best trots op dat wij hierin redelijk voorop lopen. Het wegvallen van de muziekschool heeft nu geleid tot een website waarin muziekdocenten zich verenigd hebben en zie: er ontstaat vernieuwend muziekonderwijs! Ook andere creatieve impulsen ontwikkelen zich, zoals de Bank van Noppes, de vernieuwde culturele route en de doorstart van ‘Toon’ in De Cultuurfabriek. Het lijkt erop of creatief Gorinchem zich aan het hernemen is na de cultuurpolitieke schokken. Wat er nu plaatsvindt aan initiatieven en wat er verder nog broeit en bloeit aan ideeën, bevestigt de theorie dat investeren in leefbaarheid van een stad en het stimuleren van creativiteit zichzelf dubbel uitbetaalt in goudgeld. Creativiteit brengt creativiteit voort. Na ‘blauwe maandag’ wacht ons alle dagen van de week een schitterend kleurenpalet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *