Nederland Plat: Landelijke ‘truckers’ actie 7 maart. Een verslag.

7mrt actieOp 7 maart 2014 vond de landelijke demonstratie plaats. Overal vonden gelijktijdig allerlei lokaal opgezette acties plaats die er op gericht waren het verkeer in de omgeving tijdelijk lam te leggen, door in colonne (onder politiebegeleiding) langzaamaan over de snelweg te gaan rijden. 

De acties op 7 maart werden in de regel met sympathie ontvangen maar konden niet bij iedereen binnen de bevolking op sympathie rekenen. Dat de acties namens de bevolking zelf werden gehouden om een punt te maken tegen het verlammende bezuinigingsbeleid van kabinet Rutte 2, kon daar verder niet veel aan veranderen.
HvN jerrySoulvability tv was met met een deel van de landelijke pers in Apeldoorn ter plaatse om  de actie van initiatiefnemer Jerry Agema, een paar collega truckers en enkele leden van actie commité Landelijke demonstratie 2013, vast te leggen. (Het filmpje is te zien onderaan dit artikel)

Saignant detail: Tijdens de actie die was aangekondigd als Truckers actie, was er géén vrachtwagen te bekennen. Dit in schril contrast met de Truckersacties in Frankrijk, waar nauwelijks een personenauto aan te pas kwam.
Toch kan de actie naar Nederlandse standaarden worden beschouwd als geslaagd. Hoewel bescheiden, vond de oproep van Jerry, op facebook, (binnen een paar dagen 40.000 leden) op de actiedag zelf over het hele land navolging en was er veel aandacht hiervoor vanuit de landelijke pers en media.

we zijn het zatDe boodschap van het protest is gericht aan de Nederlandse regering en politiek, maar richt zich tevens op het aan Brussel gekoppelde beleid en de onbegrijpelijk pro – EU houding van de regerende politiek. De klacht is met name gericht op de ondemocartische structuur van het Euro ‘politburo’ met daar weer tegenover de invloed en macht die de lobbies van grootindustrieële corperaties moeiteloos blijken te kunnen uitoefenen op regelgeving en richtlijnen, die de scheiding tussen commercie en staat, compleet vervagen. Banken en oligarchen voeren daarmee indirect het beleid van de regeringen binnen alle EU landen. Burgers en leefmilieu hebben in deze plutonomie het nakijken, en moeten onwillig toekijken hoe vermogen, inkomen, bezit maar ook hun vrijheden in rap tempo steeds meer terrein verliezen. Met de komst van de voedselbanken, recordhoudende werkloosheidscijfers en faillisementen, een complete afbraak van de (gezondheids)zorg, onderwijs en inmiddels 1,3 miljoen huishoudens die hun woning dreigen te verliezen en dus binnenkort op straat staan, zijn de aanhoudende bezuinigingen niet langer te verkopen.
jerry penwHet ergste is nog dat het huidige sterk gefaalde kabinet in deze periode vlak voor de verkiezingen een rookgordijn optrekt door om deze dampende drol een gouden lintje te binden. Terwijl de bodem van de ondergrens al lang is bereikt blijven de kosten buitenproportioneel stijgen ten opzichte van de lonen, die niet meegroeien en sommige gevallen zelfs zijn gedaald. En dat is nog los van de onvrijwillige inzet van bijstandsgerechtigden op laaggeschoolde arbeid en sociale werkplaatsen.

Screenshot 2014-03-13 at 16.59.42

Opmerkelijk was dat naast de kenmerkende demonstrant nu ook een nieuw soort demonstrant deel nam aan de protesten in het land. Deze nieuwe lichting bestaat voornamelijk uit vrachtwagenchauffeurs, de bouwsector, benzinepomphouders, kleine ondernemers en ZZPers die door de gekmakende regelgeving en naar eigen beleving oneerlijke concurrentie met EU lidstaten de zekerheden die onder hun bestaan systematisch werden weggeslagen niet langer verdragen.
Soulvability doet hiervan in deel 1 van deze rapportage (hieronder), verslag.

)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *