Week 6: Alechemie & Mystiek

Alchemie & Mystiek – Alexander Roob
alchemie
Een fantastische reis door de geschiedenis van de esoterische overlevering: het grote werk van de alchemisten.
Het Hermetische Museum neemt haar lezers mee op een magische mysterieuze reis, die een boog spant tussen het Middeleeuwse cosmogram en voorstellingen van Christelijke mystiek, door de fascinerende wereld van alchemie en de Opus Magnum naar de kunst van het Romantische tijdperk. De raadselachtige hierogliefen van Kabbalisten, Rozenkruisers en vrijmetselaars en de Gnostische leer worden getoond als zijnde dicht verbonden met de eerste wetenschappelijke illustraties op het gebied van medicijnen, scheikunde, optica en kleurentheorie.

De Alchemie baseert zich op het vinden van het goud, ofwel het komen tot transformatie van het innerlijk om de eenheid met de oorsprong te hervinden. Veel in deze traditie is geheim. Zeer vaak wordt de kennis uitgedrukt in symbolen, schema’s, tekeningen en allegorieen, voor de buitenstaander veelal moeilijk te verstaan. Dit boek geeft een groot aantal tekeningen (soms in kleur) en schema’s, vol van symboliek, uit de wereld van de ‘occulte wetenschap’, gerangschikt volgens de belangrijkste principes: wereld (macrokosmos), mens (microkosmos), verlossing (magnum opus) en beweging (rotatie), steeds met een korte uitleg en toelichting. Het is een fascinerend boek; men krijgt veel te zien en de uitleg geeft inzicht in een gesloten (=hermetische) wereld. Toch wordt niet alles duidelijk, verdere uitleg zou wenselijk zijn; maar goed, dat houdt het mysterieus. 

Dit overzichtswerk legt met de vele illustraties van William Blake de rijke en artistieke traditie van de alchemie vast. Helaas is de inleiding onhelder en warrig; dat had beter gekund, met meer achtergrondinformatie, maar verder een nuttig en waardevol boek met register.

ISBN: 9783822815168

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *