Geen verblijfsvergunning voor Patricio

Roosendaal, 6 april 2014

Binnen tien dagen moet de 23-jarige Patricio dos Santos het land verlaten, na een verblijf van bijna 13 jaar in Nederland. Aldus de jongste beschikking van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). De actiegroep ‘Patricio Blijft’ en andere sympathiserende organisaties laten het hier echter niet bij zitten.

verblijfDe geboren Angolese ontvluchtte zijn geboorteland op elfjarige leeftijd en kwam naar Nederland, om vervolgens via een opvangtehuis in een pleeggezin terecht te komen. Door een scheiding van zijn pleegouders heeft een officiële adoptie nooit plaats kunnen vinden. Met als gevolg dat hij vanaf zeventienjarige leeftijd strijd tegen een uitzettingsprocedure.

Patricio woont inmiddels alweer 9 jaar in Roosendaal waar hij naast zijn werk en sociale omgeving, ook zijn opleiding heeft aan het Markiezaat College te Bergen op Zoom. Voor zijn studie neemt hij binnenkort deel aan het examen tot specialist-schilder. Het volbrengen van dit examen is voor Patricio door de beslissing van de IND twijfelachtig.

 

Hetzelfde geldt voor het voortbestaan van zijn werk, relatie en vriendschappen indien de Immigratie en Naturalisatiedienst vasthoudt aan haar uitspraak.

Ondanks al zijn inzet en voorbeeldige integratie, heeft Patricio niet veel geluk met zijn beroepsprocedure. Zowel het Generaal Pardon (2006) als het Kinderpardon (2012) mochten niet baten. Patricio was namelijk enkele maanden te oud. Als reactie op het laatste bezwaarschrift heeft de IND aangegeven dat de jonge Angolees het land op eigen initiatief moet verlaten. Zo niet, dan riskeert hij onder dwang van justitie te worden uitgezet. Patricio’s advocaat heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de IND.

In samenwerking met verschillende partijen krijgt Patricio toch de nodige steun in deze moeilijke tijd. De actiegroep ‘Patricio Blijft’ en de online petitie krijgen inmiddels veel aandacht op de social media. Naast de sociale omgeving van Patricio, zetten nu ook sympathiserende organisaties zoals ‘Vluchtelingenwerk’ en ‘Defense for Children’ zich in voor zijn belangen. Patricio is hoopvol over deze laatste ontwikkelingen maar is nog steeds verontwaardigd over de uitspraak van de IND. Patricio: ,,Ik heb geen strafblad, ben geen crimineel, heb hier het vak van specialist-schilder geleerd, hier is mijn toekomst. Daar niet, daar ben ik veel meer een vreemdeling dan hier.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *