de Deeleconomie

delenOplossingen hoeven niet altijd te betekenen dat heel het systeem eerst om moet worden gegooid.
Bewust of onbewust voelen al heel wat mensen aan dat er iets mis is met ons geld. Het feit dat we het gemiddeld beter hebben dan ooit in de geschiedenis, maar dat we ondanks dat arm gehouden worden, heeft al heel wat mensen tot hun eigen kleine initiatief aangezet.
Zo ook de deeleconomie.
We gaan niet iedereen verplichten te kopen, maar we gaan samen delen. Zo staan de meeste grasmaaiers 99,9% van de tijd ongebruikt. Toch heeft iedereen met wat gras een eigen, op maat gekochte, grasmaaier.
ovfietsAls je het geld hebt, waarom niet, maar hetzelfde geldt voor de ladder, de heggenschaar, de kruiwagen en als we eerlijk zijn, ook voor de tweede auto.
Hebben, hebben, hebben, heeft ons volle huizen en schuren gegeven en geen enkele noodzaak meer om nog met de buren in contact te komen. Het is veel gezelliger als je samen in de tuin bezig bent en samen bijvoorbeeld dan de koffiepauze houdt. Maar dat doen we niet meer, want iedereen heeft alles zelf al.
En ondertussen is voor de meeste gezinnen de maand te lang ten opzichte van het inkomen…
Ik hoef een mogelijke oplossing nu toch niet meer in te koppen hè?
consumptiemaatschappijJa, misschien moet je even over straat met wat spullen en ja, je zult geconfronteerd worden met spullen die stukgaan omdat er onhandig mee is omgegaan. Maar de volgende keer ben jij het mogelijk die iets kapot maakt. Immers onze eigen spullen gaan ook wel eens kapot.
Ruilen kan ook met vakantiehuizen, of met een gezin dat je in je huis laat verblijven als je zelf op vakantie bent…
De deeleconomie was tot de jaren zeventig nog in zwang, daarna was het minder populair. We wilden vooral alles zelf hebben.
Ik hoop dat ‘delen’ de komende tijd weer op gaat komen. Ik doe in ieder geval mee.
Kijkt u hier naar een interessante site met meer dan 50 initiatieven: http://www.welzijn30.nl/deeleconomie/

Auteur: Tom Lassing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *