liefde voor jezelf

  • Liefde voor jezelf hebben.
  • Wat is dat en hoe voelt dat?.
  • Waarom geven we liefde aan een ander?
  • Waarom willen we liefde van een ander?
  • Zijn wij afhankelijk van liefde?

vanuit liefde voor jezelf, je liefde geven aan een ander……

Onvoorwaardelijke liefde begint bij je zelf. Als je geen liefde voor jezelf hebt dan is de liefde die je geeft aan een ander altijd met als doel dat je iets terug verlangt… Je vraagt dan indirect aan de ander “heb mij lief”. Terwijl als je liefde voor jezelf hebt je deze liefde van de ander niet nodig hebt om je zelf waardig te voelen…De liefde die je dan geeft aan de ander is zonder voorwaarden. Je voelt je dan fijn bij het geven van deze liefde en die liefde is dan puur. Liefde geven zonder liefde voor jezelf is iets nodig hebben van de ander wat je bij je zelf mist. Onbewust claim je de ander en je beperkt de ander in zijn eigen zijn. Dit beperken zal de ander remmen in zijn of haar  ontwikkeling in zelfacceptatie en persoonlijke groei.

alles-is-liefde.nl-Van-jezelf-houden

Als je van je zelf houd dan gun je juist de ander ruimte om vrij te zijn. Je gunt de ander zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn denken en doen. Door de ander jou “liefde” te geven vanuit een tekort bij jezelf vraag je eigenlijk de ander om zich aan jou aan te passen met als doel zelf een goed gevoel te krijgen. Dit “zuigen” vraagt veel energie van de ander die ongewild in de rol van pleaser terecht kan komen.

maar wat is dat nou, “liefde voor jezelf”

In mijn ontdekking naar de liefde voor mezelf betekend dit dat je eigenlijk gewoon aardig bent voor je zelf. Het betekend ook dat je niet constant jezelf aan het afwijzen bent. als je een veroordeling krijgt van een ander je tegen je zelf kan zeggen dat deze veroordeling een beeld van de ander is over jou. Dat je hierin voor jezelf kan zien dat jij dit anders ziet en dat je ook in kan zien dat anderen dit misschien ook anders zien. Mocht je een oordeel van een ander op jezelf betrekken dan weet je eigenlijk dat je nog een weg te gaan hebt in zelfacceptatie en jezelf waardig voelen.

Liefde voor jezelf hebben betekend ook dat je goed voor jezelf zorgt. Je eet gezond en doet dingen waar jij je goed bij voelt. Niet constant voor een ander bezig zijn want hoe hulpvaardig dit ook lijkt, indirect ben je opzoek naar bevestiging bij de ander. Hulpvaardig zijn en voor een ander klaar staan is zeker niet erg maar als dit een groot deel van je dagelijkse bezigheid is dan zou je jezelf af kunnen vragen met wat voor doel je dit doet. Het helpen van die ander geeft je een goed gevoel, een gevoel dat je waardig bent maar wat als je nu zal stoppen met dit klaar staan voor die ander. Zou je jezelf dan nog net zo waardig voelen?

Vaak, en dan spreek ik uit eigen ervaring is dit “helpen” van de ander een manier om niet met je zelf bezig te zijn. Eigenlijk leef je op het geluk van de ander zonder aan je eigen geluk te werken. Het is namelijk niet egoïstisch om met jezelf bezig te zijn en goed te zijn voor jezelf. Mochten andere mensen dit als arrogant zien en egoïstisch dan zegt dit vaak meer over deze mensen zelf. Ze zien dan het geluk in jou en hun oordeel naar jou is dan een zelfreflectie op het geluk wat ze zelf niet hebben.

                                  Het is niet egoistisch om met jezelf bezig te zijn.

 

208780,xcitefun-baby-kissing-on-mirror

Liefde voor jezelf hebben voelt dus als “tevreden zijn met jezelf”. Genieten van kleine dingen, in de spiegel kijken en tegen jezelf kunnen zeggen dat je er mag zijn. Het gevoel hebben dat je niet afhankelijk bent van die ander. Alles wat je bent en hoe je je voelt straal je namelijk uit. Wanneer je een afhankelijk persoon bent ( dus liefde geeft om je waardig te voelen ) dan kan je mensen aantrekken die daar misbruik van maken en je leegzuigen. Je krijgt het idee waardig te zijn maar eigenlijk wordt het alleen maar moeilijker om alleen te zijn en zelfredzaam. Het is de ander die jou het gevoel geeft waardig te zijn maar als deze persoon wegvalt of je laat vallen dan val je al snel weer in het gat van eenzaamheid en onwaardig voelen. Vaak zie je daarna weer hetzelfde gebeuren. Je gaat weer op zoek naar een ander die jou waardig laat voelen omdat je dit zelf niet kan. Deze valkuil is een “sluipmoordenaar” in het vinden naar liefde voor jezelf.

Die afhankelijkheid naar liefde moeten we onszelf niet kwalijk nemen. Het is ons namelijk vanaf ons kind zijn aangeleerd. We hebben als kind de liefde en zorg nodig van onze ouders. Het zit ingebakken in ons systeem omdat tot ver in de opvoeding deze afhankelijkheid wordt wordt aangeleerd. Als ouders veel liefde hebben voor zichzelf dan hoef je als ouder je eigenlijk niet bezig te houden met opvoeden. Misschien een vreemde uitspraak maar wat ik merk is dat een kind vaak maar met twee dingen bezig is. Deze twee dingen zijn “communiceren en spiegelen”. Dit spiegelen zien we allemaal… hoe vaak zeggen we niet tegen anderen. “jou kind lijkt precies op zijn moeder/vader”. Dit betekend dus dat een kind zich spiegelt naar ouders waar hij met liefde naar kijkt. Maar ook ouders met slechte invloed worden door het kind gespiegeld. Dit ontaard dan vaak in kinderen die pesten, vervelend zijn, slecht luisteren en respectloos zijn naar anderen. Maar kinderen worden niet geboren met de kennis om te pesten, vervelend te zijn en respectloos is. Dit alles wordt hem namelijk aangeleerd. Is het dan niet de taak van een ouder gewoon het goede voorbeeld te zijn voor het kind. Als ouder leven met normen en waarden, liefde voor jezelf en voor anderen, jezelf niet weg cijferen en niet leven naar wat anderen denken wat goed is voor jou maar zelf je keuzes hierin te maken. Als we als ouder van onszelf houden en onze kinderen spiegelen zichzelf daarin dan leren we dus een kind van zichzelf te laten houden. Een kind zal zich waardig en niet snel afgewezen voelen omdat zijn zelfbeeld een beeld wordt die hij heeft over zijn ouders. zelf_liefde_wens_kaarten-r89a75513b5064bdcb9f2878a15f4888e_vgbaq_8byvr_324

Geluk en liefde begint dus bij jezelf. Hoe dit voelt dat is voor een ieder weer anders en niet makkelijk uit te leggen. Het is een gevoel. De grote bevestiging van dit gevoel uit zich in het feit dat er op een bepaald punt iets veranderd in je leven. Liefde herkent liefde. Wat ik hiermee wil zeggen is dat als je uitstraalt dat je van jezelf houd je ook mensen aan gaat trekken die van zichzelf houden en dan kan het leven opeens heel mooi worden…

 

Als presentje wil ik graag het volgende nummer delen…. Een geweldige tekst over liefde voor jezelf.

Harry Jekkers hou van mij

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *