De d’Avinci passion

DaVinci_MonaLisa1bHet is algemeen bekend, dat Leonardo Da Vinci al gedurende zijn leven geen onbesproken figuur was.  En dat hij dit,tot op de dag van vandaag lang na zijn dood in 1516 is gebleven. Via zijn kunst en wetenschappelijke werken spreekt hij niet alleen tot de verbeelding, maar spreekt hij de mensheid toe op een wijze die getuigt van een kennis, die we nog maar net begonnen zijn écht te doorgronden. Er was steeds die mantel van geheimzinnigheid die aanhoudend over zijn schouder hing, als een discrete bescherming van een bijzondere geest. Een geest die er alle schijn van heeft dat deze de multi-dimensionaliteit van het universum en reden of eerder de essentie van de menselijke ervaring wist te doorgronden.

De opsomming van de kunst en verwezenlijkingen van het werk dat Da Vinci aan de mensheid naliet heeft hij in veel gevallen niet af kunnen maken. De vraag is dan ook, kan zijn nalatenschap recht doen aan het monumentale genie en de visionair die Da Vinci was. Er zijn nu eenmaal bepaalde zaken die meer nodig hebben dan lyrische omschrijvingen om de essentie te begrijpen van de objecten, de ideeën en de visie. De informatie die Da Vinci namelijk in de meesterwerken stopte die we tot nog toe in onze onwetendheid als kunstwerk cq schilderij in een museum hingen blijkt steeds meer van een orde die kunst, wetenschap en onze waarneming van de werkelijkheid overstijgt.

 

Hoe de voor zichzelf nogal strenge Da Vinci daar zelf over dacht blijkt uit een van zijn uitspraken waarin hij tot zichzelf zei:
Ik heb God én de mensheid teleurgesteld omdat mijn werk niet de kwaliteit bereikte die het had moeten hebben.”
Via zijn doeken, schetsen en fresco’s spreekt Da Vinci ons vanuit het verborgene al eeuwenlang toe, in sommige gevallen zelfs te waarschuwen zo lijkt het.

da vincis demonsSinds kort is er op de zender FOX tv een serie over het leven van Leonardo Da Vinci. “Da Vincis Demons”  In dit fictieve verhaal over zijn leven, ligt naast zijn autodidacte kennis op het vlak van de wetenschap en kunst, de focus op zijn mystieke kant en zijn fascinatie met het metafysische.

belzbubZijn belevenissen vallen samen met Leonardo’s zoektocht naar “the Book of Leaves” Hij wordt begeleid door een mysticus om de verborgen gebieden van zijn geest te openen en de Fontein der herinnering te betreden, als hij betrokken raakt bij een mysterieuze sekte die bekend staat als de Zonen van Mithras. Zij informeren hem dat hij de macht heeft om niet alleen de toekomst te zien, maar deze ook te kunnen beïnvloeden. 

Dat de werkelijkheid soms vreemder is dan fictie, wordt in het filmpje hieronder snel duidelijk.
Een boodschap die we doordat het juist het laatste avondmaal betreft ( zo vlak voor Pasen) wel kan worden beschouwd als het verrassingsei van Da Vinci

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *