Breuklijn Groningen

GassigIn 50 jaar tijd is er voor ruim 500 miljard Euro aan gas uit de Groninger bodem getrokken. Door een zelfbedachte, ondemocratische en achterhaalde “wet” van Napoleon mag de Nederlandse staat zich de eigenaar van dit gas noemen. 50 jaar lang heeft Nederland hier vorstelijk van geprofiteerd en zich voorgedaan als een welvarend land. Het geld is verkwist en de Groningers zitten met de gebakken peren.

De gevolgen van de gaswinning zijn al tientallen jaren bekend bij de gaswinner, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM, 50% Shell, 50% ExxonMobil) en de opdrachtgever (de Nederlandse staat), maar is al die tijd stilgehouden en ontkend. Nu de gevolgen zo duidelijk zijn dat ontkennen geen zin meer heeft, wordt er op andere tactieken overgegaan. Zo wordt er ontzettend veel tijd gerekt door “onderzoeken” te doen, een zak met geld te “gegeven om het gebied even zoet te houden.
De media wordt aangestuurd om de aandacht af te houden van wat er in werkelijkheid allemaal gebeurt. De Mijnbouwwet is aangepast zodat iemand met schade moet aantonen dat dit door de gaswinning komt. Alle middelen van controle worden aangewend om iedereen in het gebied in de gaten te houden. Alle scenario’s liggen klaar mocht er een zware ramp gebeuren, maar ook als er een opstand zou komen.
Demonstraties_Groningen_gaswinning_gasboringen_NAM_aardbevingen_Kopstukken van het tegengeluid worden scherp in de gaten gehouden en door politie en andere overheden geïntimideerd en getraineerd. Gaslocaties worden ineens tot in het overdrevene toe bewaakt met elektronische middelen, honden en bewakingsdiensten. Al met al gaat de gaswinning gewoon door, sterker nog, wordt opgevoerd.
En met de huidige ontwikkelingen in de Oekraïne en met Rusland is de kans groot dat hierdoor alleen maar meer gas zal worden gewonnen en dus de gaskranen rondom Loppersum weer vol opengedraaid worden. Er worden op de locaties in het Groningerveld daarom ook meer compressoren geplaatst.
Dit heeft allemaal te maken met lange termijn projecten (GLT), men is nog lang niet van plan te stoppen. Het fraaie is dat al het bovenstaande door de burger betaald wordt, het zijn allemaal sigaren uit eigen doos.

kampfMomenteel wordt er alles door Henk Kamp en de zijnen aan gedaan om via democratische weg het nieuwe winningsplan erdoor te krijgen. Aan alle zienswijzen die hierop ingeleverd zijn kun je merken dat het besef dat de veiligheid zwaar in het geding is steeds meer door de locale en provinciale politiek onderkend wordt. Maar tegelijk zie je dat er andere politieke machten aan het spelen zijn, met name door de partijen die al langer op het pluche zitten.

KampfrtDecennia lang wordt er al niet fatsoenlijk ingezet op alternatieve vormen van energie. De Nederlandse staat probeert nog steeds hardnekkig hun macht door middel van het gas te laten gelden. Maar die macht is tanende. En je merkt aan alle kanten dat Henk Kamp en de zijnen dat met alle middelen in stand proberen te houden. De vraag is niet of deze zienswijze gaat standhouden, maar wanneer dit verhaal instort.

Inmiddels hebben andere landen wel allang ingezet op alternatieve energiewinning. Hierdoor mist Nederland de boot op dit gebied en dit heeft gevolgen in economische en technologische zin. Het is een gemiste kans en die achterstand halen we niet meer in.

foto_7Terug naar Groningen. Wij zitten in een volkomen spagaat. De gaswinning gaat door, daar is geen twijfel over. De veiligheid is in het geding, daar is ook geen twijfel over. We wachten dus letterlijk de klap af en dan gaan we kijken wat er gaat gebeuren, daar komt het op neer. Het besef van de risico’s wil maar niet doordringen tot de mensen. Als de klap van 4.5 of hoger gaat komen zal hij tot in Amsterdam gevoeld worden en is het rampgebied overgeleverd aan de Rampenwet. Hierdoor gaan verzekeringen niet uitkeren en vervallen allerlei burgerrechten. Dan is de Nederlandse staat mooi af van een probleem. Terwijl de Rampenwet bedoeld was voor natuurlijke rampen, niet door rampen die door mijnbouw veroorzaakt is.

exxon shellEn er is meer aan de hand. Vorig jaar is al bekend gemaakt dat de magnitude van de aardbevingen kan oplopen tot 6 op de schaal van Richter en dat er een kans is dat de dijken het kunnen begeven, want 170 km dijk is door verwaarlozing van de overheid in slechte staat. De bodemdaling zet ook veel harder door dan altijd is aangekondigd en is al vier keer bijgesteld nadat de maximale daling elke keer was overschreden. Grondwaterstanden zijn steeds slechter onder controle te krijgen, chloor- en kwikleidingen in het gebied lopen risico. Door laagfrequent geluid in de leidingen worden mensen helemaal gek en kunnen niet meer slapen en ga zo maar door, het einde is zoek.

bevingenDus zolang de ramp van 4.5 of hoger zich niet voltrokken heeft kan Groningen nog gered worden. Maar dat kan maar op één manier: mensen moeten zich organiseren. Alleen dat is moeilijk, want dat wordt aan alle kanten tegengewerkt. De vraag is dus: hoe komen we hieruit?

Wie het weet mag het zeggen.

Er is een manier om je te organiseren: meld je aan als sympathisant bij Schokkend Groningen en je wordt volledig op de hoogte gehouden van onze acties en van wat er gebeurt op het gebied van de gaswinning. Dit kan via http://schokkend-groningen.nl

Peter van Weerd

Een gedachte over “Breuklijn Groningen”

  1. Laat het Noorden opstaan en eisen wat hun deel is. Collegialiteit is prima, maar slechts tot op zekere hoogte. Dit is geen delen meer. En waar is het grootste deel gebleven? Juist ja. In de zakken van de rijken. En de kruimels voor de rest om de rust te bewaren. Groningers (noordelingen), sta op en verdedig u! Eis dat vanaf nu het grootste deel wordt gebruikt om het Noorden op de kaart te zetten en de gedupeerden te ontlasten. Daarna onafhankelijkheid (!) in een echt democratisch (NN) Noord-Nederland. Voorwaarde is dat dit volgens het Zwitserse systeem gebeurt. Een echt democratisch stelsel dus, zonder graaiers. Zo kan iedereen, en niet slechts 0,1%, een goed leven hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *