Week 11: De Congo Codes

De congo codesHet ene moment sta je tegenover ouders en kindsoldaten die niet blij zijn dat ze bevrijd zijn van rebellen, het volgende moment vervoer je de hersenen van een vermoorde activist in je wijnkoeler.

Als Dirk-Jan Koch bij Buitenlandse Zaken aangeeft dat hij graag in Congo geplaatst wil worden, krijgt hij direct een telefoontje van de personeelsdienst dat zijn wens gehonoreerd wordt. Kinshasa is voor diplomaten minder populair dan Kopenhagen, terwijl juist in Congo het avontuur lonkt. 

Als gepromoveerde ontwikkelingsdeskundige weet Koch precies welke ondersteuning de Congolezen nodig zouden hebben, maar gaandeweg zijn reizen per uitgeholde boomstam over de Congo-rivier en op de motor diep de oerwouden in, komt hij erachter dat wat hij als internationale samenwerking ziet, Congolezen als internationale tegenwerking zien. 

Hij begint te doceren aan de universiteit van Kinshasa en samen met slimme studenten onderzoekt hij de schaduwkanten van de hulp. Uiteindelijk zegt hij zijn baan bij de ambassade op om als directeur aan de slag te gaan bij een organisatie waarin hij gelooft.

 In ‘De Congo Codes’ concludeert Koch dat800px-Flag_of_the_Democratic_Republic_of_the_Congo_svg internationale samenwerking soms veel effectiever is dan we durven dromen, maar dat de effecten soms ook veel desastreuzer zijn dan we ons kunnen voorstellen. Het is vooral internationale desinteresse die ervoor zorgt dat Congo niet vooruit komt. Met dit persoonlijke en positieve relaas wakkert hij het debat aan over wat wij aan dit grote menselijke drama kunnen en moeten doen.

 

dirk-koch-largeWie is Dirk-Jan Koch?
Dirk-Jan Koch (Amersfoort, 1980) was op zijn 16e voorzitter van het Landelijke Aksie Komitee Scholieren. Hij studeerde aan University College Utrecht en de London School of Economics.

Diplomaat
Van 2004 tot 2011 was hij diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2009 promoveerde hij cum laude aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn onderzoek naar waarom ontwikkelingsorganisaties bij elkaar kruipen in dezelfde landen.

Docent en directeur
In Congo was hij als docent verbonden aan de Katholieke Universiteit van Kinshasa. Inmiddels is hij regiodirecteur West- en Centraal-Afrika bij Search for Common Ground, en geeft leiding aan 200 medewerkers.
Met zijn vrouw Annelies Claessens en twee dochters (6 en 3) woont hij in Nairobi, Kenia. Claessens is daar landendirecteur Cordaid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *