Herman Wijffels “in 7 ditches” over banken, revolutie en basis inkomen.

Financieel journalist Janneke Willemse interviewde oud Rabo topman Herman Wijffels in het ondernemers voor ondernemers platform “7 Ditches”

Wijffels noemt in dit tweegesprek “man en paard” op de vraag of het consumenten vertrouwen in de banken zich weer zal herstellen.
Om hem te quoten:  Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Met andere woorden: Het zal moeilijk worden de eenmaal opgelopen imago schade te herstellen. Daarin spaart hij de bankwereld niet. En attendeert de kijker op het feit dat de problemen bij de banken pas echt zijn begonnen toen bankiers het roer aan de top overnamen van economen en zakenmensen die in direct contact stonden met de samenleving. En hoewel een aantal Nederlandse banken de bonussen drastisch hebben teruggedrongen, is het nog maar de vraag of de samenleving genoegen gaat nemen met deze akte van goed gedrag als daar nog zoveel oud zeer op deze inmiddels sterk geminachte beroepsgroep binnen de bevolking.

Maar ook de huidige politiek krijgt er van langs en wordt verweten haar verantwoordelijkheid in politiek leiderschap te verzaken.
Ja, er is veel aan de hand en het is mooi dat iemand met het statuur van Wijffels,  zaken als opstand, revolutie en een onvoorwaardelijk basis inkomen openlijk bespreekt in plaats van te vermijden as ware het een enge ziekte. Sterker nog, hij noemt de huidige gang van zaken in dit land, een recept voor opstand.

Ook wordt de hele affaire rondom het libor schandaal nog eens onder de loep genomen, waarin Wijffels overigens  in de bres springt voor de integriteit van de Rabobank in eigen land. Wel is duidelijk dat het bestuur er alles aan deed om de hele affaire in de doofpot te stoppen. De oud topman is echter vol goede hoop voor de toekomst van de coöperatieve bank, met de komst van nieuwe topman en oud SER voorzitter:  Wiebe Draaier. Net als overige Rabo topmannen heeft hij zijn naam niet mee, maar wie weet, krijgt visionair Herman Wijffels daarover nog het laatste woord.

In ieder geval is Wijffels verder vrij duidelijk in zijn visie om uit de impasse van de neerwaartse spiraal te komen waarin de bankenwereld, de politiek en het hele energievraagstuk zich momenteel bevindt. Afrekenen met de graaiers en hun cultuur en stoppen met het blind varen op opgeslagen ervaringen en de dogmatiek van de oude “binaire”sofware en het omarmen van de newconomy van de circulaire businessmodellen en incentives en beloningen voor een onafhankelijke en zelfvoorzienende bevolking in plaats van deze door verstikkende en verkwistende regelgeving aan banden te leggen.

Een interview en aangegeven visie die veel friskijkers, omdenkers, systembusters  en wayseeers zal bevallen.

Short | Herman Wijffels: ‘Onze economie is aan het einde van zijn levenscyclus’ from 7 ditches tv on Vimeo.

Klik <hier>  om het hele interview te bekijken.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *