Rente over geld uit het niets met de Aarde als onderpand.

wastefoodHet systeem van rente en rente op rente is de oorzaak van vele problemen op deze aarde. Door dit geldsysteem moeten we in een exponentiële snelheid de bodemschatten omzetten in producten. Producten die snel kapot moeten gaan omdat er anders niet genoeg geld wordt verdiend om de rente betalingen te doen. Deze producten worden allemaal de schoorsteen uitgestookt of gaan de uitlaat van de auto uit in de vorm van CO2, fijnstof en ultrafijnstof. De destructieve uitwassen van dit geldsysteem stoppen niet als restproduct dat via een uitlaat onze longen, bloedbaan en hart betreedt.

plastic eilandHet draagt genadeloos bij aan de afbraak van ons life-support systeem op deze planeet. De natuur en haar eco-systeem waar alles al in zit dat we nodig hebben om in harmonie met elkaar samen te leven. Maar waar ze niet op berekend is, is een systeem dat geen genoegen neemt met genoeg. En in dit geval “Alles” Rente is een systeem dat nooit genoeg heeft, zelfs niet aan overvloed. Als we de rijkdommen van onze planeet grotendeels verwerken voor consumptie, maar niks hiervoor terug geven, behalve afvalproducten, die de natuur dus eerder tot last zijn.. denk bijvoorbeeld aan de plastic soep die in onze Oceanen drijft, dan gaat dat op den duur natuurlijk nooit goed komen. En vergeet niet het leed dat dit veroorzaakt onder de dieren die daar leven. Of wat te denken van de grondstof van die plastic soep die tegelijk als brandstof dient, voor onze rente dragende economie: Olie. U vroeg zich af waar “oliedom” vandaan kwam? Dit is het goedje waarvoor de oliemaatschappijen hele gebieden als:  de Niger Delta,  Alaska, Brazilië, de Noordpool en de Golf van Mexico onleefbaar maakten, puur voor de “winst”. Wat heb je dan voor visie?

beschermers vdaardeHet is waar Ronald Bernhard “Blij” van de Blije Bank (zie video hieronder) net als  Soulvability zijn zorg over uit spreekt wanneer we het hebben over goed koopmanschap en een goed beheer van al het leven. We noemen ons graag de intelligentste wezens hier op Aarde. Wordt het dan niet eens tijd om ons daar naar te gaan gedragen, en de hoeders en beschermers te worden van de Aarde en haar bewoners in plaats van haar verwoesters!? Want de vernieling van de biodiversiteit en haar habitat, is een koers die slechts kan eindigen in de vernietiging van onszelf. (met rente)

 

Wanneer komen we in actie?

Want wat te doen met een zeer instabiel financieel stelsel. Dat is op zich een groot robleem. Vooral omdat
die ontwikkeling de tendensen tot ecocide en tot sociale tegenstellingen heeft versterkt.

geldcreatiekubusDe geldhoeveelheid wordt momenteel bepaald door het leengedrag van private banken die gericht zijn op winstmaximalisatie. Indien banken positief zijn over de economie en bankiers beloond worden per transactie, worden er veel leningen verstrekt.
Indien het vertrouwen laag is (zoals nu),worden er weinig leningen verstrekt en daalt de geldhoeveelheid. Banken bemiddelen momenteel dus niet tussen spaarders en kredietnemers zoals velen beweren; zij lenen nauwelijks gespaard geld uit, maar creëren in de praktijk geld uit het “niets”. Op het moment dat zij een lening verstrekken,creëren zij ook een deposito.
Boekhoudkundig ontstaat een schuld (die met rente moet worden terugbetaald)
en een deposito (die kan worden uitgegeven) tegelijk. Beide kanten van de
bankbalans worden opgehoogd; er wordt dus geen geld verschoven van de ene persoon naar de
andere. Een nieuwe lening betekent wel een vergroting van de geldhoeveelheid. 97% van het geld
is inmiddels op deze manier digitaal gecreëerd door private banken.

Om die reden zijn er op dit moment meer schulden in de wereld dan dat er geld is. Er is niet genoeg geld op aarde in omloop om alle schulden af te betalen. Individueel kunnen we misschien onze schulden afbetalen, maar collectief gezien zullen we eeuwig in de schulden blijven zitten!! De rente zal zich eeuwig blijven opstapelen. Dit veroorzaakt natuurlijk enorme problemen.

helpdebankiers534Om met Ronald Bernard te spreken: We hebben geen planeet die exponentieel groter groeit met de rente op rente waarover het bankwezen leent en geld-transacties aan gaat. Ons huidige geld-syteem stuurt dus aan op de onvermijdelijke ineenstorting van de complete economie. Deze complete ineenstorting is dus in feite ingebouwd in ons geldsysteem. Dat is de theorie.
Want wat is het werkelijk? deze idiote pyramide systeem achtige stoelendans.. Digitale cijfertjes, met als meest tastbare waarde, een papieren biljet waar een bedrag op staat. Als papier is het niet echt bruikbaar. Je kunt er op schrijven of het als behang aan de muur plakken. Daarom is het een illusie om te denken dat het op zichzelf waarde heeft. Het is maar een stukje papier. Wijzelf zijn de waarde, wijzelf produceren waarde. Onze mogelijkheden en wil om iets voor elkaar te betekenen, dat is werkelijke waarde.

greed-city-dbldZolang iedereen praat over economische groei. Groei herstellen, groei bevorderen..waarmee dus weer een beroep wordt gedaan op de onze “natural resources” blijven we in neerwaartse cirkeltjes ronddraaien. Beseffende dat als ik dit snap, ben ik er nu van overtuigd dat politici, economen, captains of Industry en bankiers die dit soort dingen roepen niet goed bij hun hoofd zijn of crimineel bezig, in de wetenschap er zelf beter van te worden. U, of jij die dit leest had ongetwijfeld ook al deze vermoedens, maar de publieke opinie wordt nog steeds grotendeels bepaald door de massamedia.
Welke hebben gedefinieerd, en ons gehersenspoeld met wat zinvol en dom is. Daarom vind ik het nu mijn verantwoordelijkheid om deze discussie op gang te brengen omdat dit de sleutel is tot al de crises en problemen die we in de wereld hebben. Het kennelijke taboe van het publieke bestel te doorbreken, om de kern van deze systeemcrisis te doorbreken: Wat zou er gebeuren als de media dit probleem zouden oppakken en een beetje dieper zouden graven? Wat zou er gebeuren als journalisten aan de politici zouden vragen: Waar komt geld vandaan?

bitcoinsEn wat zou er gebeuren als we andere voorwaarden aan geld zouden verbinden?
Zo is er in India een initiatief van een NGO met de naam ‘Community Forge’.Zij ontwikkelen free open source software voor samenlevingen die hun eigen geldsystemen willen gebruiken. Het zet de deur open naar een hele nieuwe innovatieve wereld van nieuwe geldsystemen, waar zaken als werkuur of kilowattuur als geld-eenheid kunnen worden gebruikt, maar waar ook geld-eenheden gebonden aan de nationale geld-eenheid mogelijk zijn. Valuta vergelijkbaar met een digitale valuta als de URA het aan de Blije B gekoppelde initiatief van de United People Foundation om een onafhankelijke economie te creëren naar de aan de monetaire unie gekoppelde bancaire economie.
Zo kun je binnenkort met deze nieuwe geldsystemen de rekening in je lokale winkel met je mobiele telefoon betalen via een sms, wifi of internet. In London is kortgeleden al zo’n systeem gelanceerd.
Met de ontwikkeling van sociale netwerken met deze betaal systemen staan we aan het begin van een revolutie in het gebruik van deze nieuwe geldsystemen.

Gelukkig hebben we nu de nieuwe media en daarmee kunnen we een wereldwijd publiek bereiken. Thuis gemaakte films zoals “Money as debt” zijn intussen miljoenen keren bekeken op youtube. Sociale netwerken zorgen ervoor dat geldhervormers en uitvinders hun ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Wereldwijd zijn allerlei “Finance innovation labs” opgezet, denktanks van knappe koppen die informatie verzamelen, uitwisselen en omzetten naar nieuwe circulaire modellen. Daarin is overduidelijk dat we het probleem van de geldcreatie met rente door banken moeten aanpakken. De vraag is of we wel moeten wachten totdat er politiek leiderschap zal worden getoond op dit gebied. Daarom werk ik samen met mensen die bezig zijn om nieuwe geldstelsels te ontwikkelen.

gelre_flyer_vertikaal_14Intussen zie je dat wereldwijd honderdduizenden mensen in de achterwijken van Rio de Janeiro tot aan Nairobi, business centra in Bristol en Brussel hun eigen geld creëren en gebruiken. Lokaal geld wordt genoemd als oplossing. Denk aan de WIR, maar ook dichterbij: de Gelre en de Haagse Ooievaar. Of en digitale variant als de Bitcoin.
Als je geïnteresseerd bent kun je zoeken op “Timebanks” in de VS, “LETS” in Engeland, “Regiogeld” in Duitsland. “WIR” in Zwitserland. Je kunt kijken naar de Bitcoin, een totaal digitale geldmiddel wat enorm groot is geworden afgelopen jaar. Maar los van een renteloze economie, is de vraag of we dan verder komen dan alleen symptoombestrijding. Waar het om gaat is duidelijkheid krijgen over geldsystemen die voor ons zullen werken. Geld dat wordt gemaakt als publiek gebruiksvoorwerp en niet als doel heeft om winst te maken.

revolutionpayedHet huidige geldsysteem zoals ik heb beschreven vernietigt onze planeet en verscheurt nu ook onze lokale gemeenschappen. En als je naar het nieuws kijkt dan zie je dat het geldsysteem ook zichzelf vernietigt. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Ook in mijn eigen kringen werk ik nu met mensen die geldsystemen ontwikkelen die gemeenschappen bij elkaar brengen in plaats van te vernietigen. We hoeven dus niet meer te knielen voor de bankiers. We kunnen gaan staan voor de echte waarde van onszelf en anderen en we kunnen beginnen met de waandenkbeelden over geld, die nog altijd hardnekkig (juist ook in de financiële sector) de ronde doen, doorbreken. We kunnen nu gaan werken aan echte geldhervorming en echte alternatieven en we kunnen een heel nieuw verhaal gaan vertellen over geld en onszelf.

Een gedachte over “Rente over geld uit het niets met de Aarde als onderpand.”

  1. Kraakhelder stuk. We zijn bezig een grote vuilnisbelt van de aarde te maken en daarmee onze eigen leefomgeving te verpesten, door het korte termijn denken. Hierbij denken we alleen aan onszelf en aan mensen in onze directe omgeving en onze kinderen. Het wordt tijd dat het tij keert en met z’n allen op zoek gaan naar systemen die beter werken om het systeem wat dit veroorzaakt en absoluut niet werkt, wat we overduidelijk kunnen zien, te vervangen. Er is al heel veel denkkracht en intelligentie beschikbaar, die een start gemaakt heeft. Door een constructieve houding aan te nemen en constructief mee te denken, kunnen we alleen maar beter maken , in plaats van te denken in termen van meer…meer….meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *