Red de vrije artsenkeuze. Teken de petitie.

De vrije artsenkeuze* is straks van de baan. Tenminste, als het aan de minister en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt. Want dan beslist niet langer de patiënt welke zorgverlener of instelling hij of zij bezoekt, maar de zorgverzekeraar.  

zorgverzekeringNou was de zorgverzekering al een afgedwongen product, van overheidswege in een illustere samenwerking met zorgverzekeraars en zorginstellingen. Die ondanks miljardenwinsten en excessieve bonussen, en niet te vergeten zeer discutabele belangenverstrengeling met de Farmaceutische Industrie, ieder jaar de premies menen te moeten verhogen om uit de kosten te komen.  Stelt u zich dat eens voor in bijvoorbeeld: de meubelbranche.

stoethaspelStel u zakt door uw stoel (van verbazing na het inzien van de jaarverslagen en aan het management uitgekeerde bonussen van een zorgverzekeraar) u heeft op dat moment dringend behoefte aan een nieuwe stoel. Nu heeft u een verplichte interieurverzekering, die u in de vorm van een voucher kunt inwisselen bij een meubelboer naar keuze. Let wel het is een kortingsbon, want u krijgt ondanks dat u verzekerd bent, die stoel pas mee als u een aanzienlijk bedrag aan betaalt. Eigenlijk is die verzekering pas nuttig als u een compleet bankstel aanschaft of liever een heel nieuw interieur. Maar voor wie eigenlijk heel blij is met zijn interieur en er zorgzaam mee om gaat, is dat hooguit eens in de 15 jaar een keertje nodig. Maar in die tijd had u met uw verzekeringsgeld, al wel 10 nieuwe, complete huizen kunnen inrichten.

the bossNou ja, daar kun je als rechtgeäarde Nederlander je schouders bij ophalen, maar laten we terug gaan naar uw stoel. Nu bepaalt de overheid dankzij de meubel lobbie, dat u zelf niet meer bepaalt bij welke meubelzaak u een passende nieuwe stoel gaat halen, die u geheel kunt uitzoeken naar uw eigen smaak. Nee, u krijgt een willekeurige plaatselijke meubelboer toegewezen, en wat dacht je? Die gaat ook nog even bepalen met welke stoel u naar huis gaat. Of schemerlamp, eettafel en gordijnen. Nou succes, dat wordt lekker thuiskomen met je eikenhouten buffetkast, je Billy en Ingvar die je zelf in elkaar mag zetten, terwijl ze je Stephen Kenn interieur steeds verder vervangen. En als u dat niet bevalt, tja u heeft geen vaste klanten kaart mevrouw, dan kunt u daar iets uitzoeken, maar dan wel volledig betalen. Uw kortingsvouchers? Nee mevrouw die zijn waardeloos. Geen prettig plaatje wel? Je bent toch zeker wat dat betreft (gelukkig wel) baas in eigen huis? Maar laten we het eens over uw gezondheid hebben dan..want wat voor uw huis geldt, dat geldt toch zeker ook voor uzelf? U bent toch ook baas over uw lijf?

Dolleminas470Dat is toch niet zo vanzelfsprekend meer want als het aan minister Edith Schippers (VWS) ligt dan gaat de voorgestelde wijziging van de Zorgverzekeringswet binnenkort gewoon in, en valt er voor de consument niet veel meer te kiezen dan het door de zorgverzekeraar bepaalde aanbod van ziekenhuizen, specialisten en paramedici.

spuitjeWat gaat er precies veranderen ten opzichte van nu? Zorgverzekeraars zijn nu voor alle verzekerden verplicht om een vergoeding (in de praktijk zo’n 80 procent) te betalen voor behandelingen, ook wanneer die uitgevoerd worden door artsen of behandelaars waar ze geen contract mee hebben. In de wet staat dat de vergoeding ten minste zo hoog moet zijn dat de prijs geen ‘hinderpaal’ vormt voor de patiënt. Het is dat zogenaamde hinderpaalcriterium waar Schippers vanaf wil: zorgverzekeraars moeten de vrijheid krijgen om desgewenst helemaal niets te vergoeden aan niet-gecontracteerde behandelaars.

lego artsIn principe geldt dit overigens alleen voor natura-verzekerden, mensen die vergoed worden in zorg, niet in geld. Mensen die bereid zijn iets meer te betalen voor een restitutiepolis, aldus Schippers, kunnen gewoon nog hun eigen behandelaar kiezen. Maar hoe lang nog, is onduidelijk. In het regeerakkoord is ook het voornemen opgenomen om de restitutiepolis te laten verdwijnen uit het zorglandschap, waarmee vrije artsenkeuze definitief verleden tijd lijkt.

Precies, waar is de petitie die dit wanstaltig bestuurlijk gedrocht naar de prullenbak verwijst?

Wilt u <hier> even tekenen graag.

 

 

3 gedachten over “Red de vrije artsenkeuze. Teken de petitie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *