Tegenstrijdig | zeg wat je voelt ipv een ander corrigeren

Tegenstrijdig

Put your Head In The Sand or do your own research both require digging“Als je de boodschap niet horen kunt, zeg dan wat het met je doet in plaats van de ander te corrigeren.”
Dát noem ik correct gedrag

Iemand op z’n gedrag aanspreken of corrigeren -zonder te begrijpen waar het over gaat- is wat onze (voor)ouders ons al genoeg lieten zien. Da’s volstrekt zin-loos en achterhaald gedrag gebleken, toch?

Het is tegenstrijdig en verwarrend en tegen iemands natuur in. De één moet zich opeens verantwoorden voor de misvatting of interpretatie of angst van een ander. Waarom??

Dat is als tegen een kind zeggen, dat het zijn talent niet mag gebruiken. Van dieren tolereren we meer dan van mensen

De één moet zich opeens verantwoorden voor de misvatting of interpretatie of angst van een ander. Waarom??

Ow boy! Genoeg zo!
Tijd om ons hart én ons verstand daarbij te gebruiken. De automatische piloot mag uit

Keurslijf

Wij mensen hebben opnieuw te leren met ons-zelf en elkaar om te gaan. Zonder dat spreekt het keurslijf en da’s niet best. Want dat keurslijf waarin wíj zitten, dat leggen we dan anderen op. En dat hoort zo niet. Dus ieder hoort zelf verantwoordelijkheid te nemen. Liever spreek je uit over wat je opvalt of niet bevalt. Laat zien waarover je struikelt zonder de ander aan te vallen.
Hoe? Door te zeggen wat je voelt en wat je wilt. Dát is volwassen gedrag. Al het andere niet.

Geen zoete broodjes

Hier worden geen zoete broodjes gebakken. De misstanden in de wereld liegen er niet om (zie “Gif in Alles”) en duidelijke taal en sterke mentaliteit zijn nu nodig.

Tijd om ons hart én ons verstand daarbij te gebruiken. De automatische piloot mag uit

Concreet dus: wat maakt iets in je los? Wat raakt het aan? Deel gerust je eigen ervaringen of je beleving en laat anderen met je meekijken – of stel een inhoudelijke vraag. Zo kom je tot dialoog. Zo kom je tot verbinding. Zo kom je tot uit-wisseling. Zo laat je de ander in z’n waarde zonder jezelf te kort te doen.

Niets leukers dan Samen Spelen

met ieder oordeel over een ander slaan we ons zelfWat het oplevert? Samen Spelen! Er is volgens mij niets leukers dan oprecht intermenselijk contact en uitwisselen wat er in ons rondgaat. Beter dan elkaar aanvallen uit frustratie over ons verleden, toch? Er is niets mis met je gevoelens delen of behoefte uitspreken. Die is tóch wel voelbaar trouwens; beter dus om er helder in te zijn. Dit…in het kader van NVC (geweldloze communicatie:)

Op de fb-page stelde ik:

Verwoord je boosheid. Vertel je frustratie. Reik naar binnen en haal het uit je tenen. Dan ben je eerlijk. Nu leg je je frustratie en boosheid als negativiteit bij een ander neer – en ik prik daar wel doorheen. Gun jezelf de ruimte, anders doe je jezelf tekort

Herstel de orde

We hebben de orde weer te herstellen. De eerste stap is één met ons-zelf worden, weer. Dat zijn we kwijtgeraakt afgelopen millenia. “Verander de wereld, begin bij je-zelf” is zo bezien dus niet eens zo’n rare gedachte…

Meerleeslink: “ga nou gewoon fietsen man” – voorafgaand artikel over wat tegenstrijdigheid voor stress in een kind kan opwekken

Een gedachte over “Tegenstrijdig | zeg wat je voelt ipv een ander corrigeren”

  1. De heer Robert Jan schreef “Als je de boodschap niet horen kunt, zeg dan wat het met je doet in plaats van de ander te corrigeren.”

    Hoe kun je nu zeggen hoe het voelt als je niks hebt gehoord, bijvoorbeeld voor het geval je een beetje, stok- of Oost-Indisch doof bent? Ook kan het zijn dat de boodschap in een jou onbekende taal is gesteld. Dan kun je inderdaad je taalgevoel laten spreken, maar of dat zinvol is? In de meeste gevallen niet echt, vrees ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *