Shell shock na explosieve aanvang boekpresentatie op Shell Safety Day

knipsel21MOERDIJK – De rook rond de enorme brand die begin 2011 woedde op het terrein van Chemie Pack aan de andere kant van het industrieterrein is nog niet opgetrokken, of de volgende dient zich alweer aan.

Moerdijk en omgeving schudde op haar grondvesten toen op industrieterrein Moerdijk dinsdagavond rond elf uur enkele grote ontploffingen te horen waren.
De knal werd in de wijde omgeving (tot aan Utrecht toe) gehoord en gevoeld. Met de brand in 2011 nog vers in het geheugen, (bij het blussen van die brand kwamen grote hoeveelheden verontreinigd bluswater vrij. Het leidde tot ernstige milieuvervuiling.) is het haast onwerkelijk te noemen, dat juist vandaag de boekpresentatie is die hier over gaat. Saignant detail, raad eens wat voor dag het is?! Inderdaad: Shell safetyday! hoera!

waarschuwingDe ontploffingen deden zich dan ook voor bij Shell in Moerdijk, waarna er een immense brand ontstond.
De explosie ontstond in MSPO-2. De oorzaak zou te maken hebben met het instorten van een reactorvat. Dit zou zijn gebeurd tijdens een wisseling van dienst. In de MSPO-2 installatie worden styreen-monomeer en propeenoxiden geproduceerd. Dit zijn grondstoffen voor kunststoffen. Erg gezond.
Bij 112 regende het meldingen uit onder meer Bleiswijk, Delft, Zevenbergen, Lekkerkerk en Klundert. Mensen zeggen dat ze deuren hoorden klapperen of aan een aardschok dachten. Ook zijn er meldingen van een vlammenzee die van ver te zien zou zijn.
Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg 25 in Moerdijk. Wat er weg is is nog niet helemaal duidelijk maar dat het chemisch is dat is zéker.

Screenshot 2014-06 at Een half uur na de explosie waarbij er een grote vuurbal tot kilometers in de omtrek kon worden waargenomen kwam de melding binnen dat er geen gevaar zou zijn voor de volksgezondheid. Een beetje vreemd, omdat men op dat moment nog geen enkel inzicht had in de ernst van de situatie, en de stoffen die er tijdens en na de ontploffing in de brand zouden zijn vrij gekomen.
Maar dat is in feite niets nieuws, aangezien de geschiedenis ons leert, dat industrieële calamiteiten in Nederland geen enkel gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Het wordt er alleen voor de vorm altijd even bij vermeld.
Laten we het er op houden dat Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant geen paniek wilde veroorzaken en daarmee vast een voorschot nam op de toen nog onbekende situatie, die onder het mom van dat zien we dan wel weer, in ieder geval de orde zou bewaren, en het gebied niet geëvacueerd hoefde te worden, want dat kost veel te veel geld, en het was al laat, zodat iedereen lekker verder kon slapen.

Veiligheidsregio Midden en West Brabant kan niet zeggen welke chemische stof er brandt, maar wel dat het niet schadelijk is.
Veiligheidsregio Midden en West Brabant kan niet zeggen welke chemische stof er brandt, maar wel dat het niet schadelijk is.

 Ondertussen is opgeschaald naar GRIP 3. Ook in Zuid Holland wordt continue gemeten. (GRIP 3 : Dat is bedreiging van het welzijn van (grote groepen van) de bevolking binnen één gemeente). Meetploegen van de brandweer zijn nog aan het meten vanwege vrijgekomen giftige stoffen ethylbenzeen en waarschijnlijk methylbenzeen.

pasfoto jac klijsIn een van de grondmonsters die genomen zijn na de brand in Moerdijk zijn zware metalen gevonden.
Dat meldt brandweer Zuid-Holland Zuid via Twitter. De brandweer raadt mensen aan om hun handen te wassen met zeep als ze roetdeeltjes hebben aangeraakt en hun schoenen te vegen voordat ze naar binnen gaan. Dat klinkt in feite niet best, maar gelukkig heeft het RIVM ook al monsters genomen en zal de metalen analyseren. Tenslotte moet niet het beeld ontstaan van een tweede Chemie-Pack in Moerdijk, vindt burgemeester van Moerdijk, Jac Klijs. Geen nood, het RIVM is ón the case.

Shell shockHet advies van de gemeente luidt om vooral uit de rook te blijven, zolang de luchtwaardemetingen nog plaatsvinden.
Kortom neem geen risico en houdt de adem in, probeer roetdeeltjes met zware metalen te ontwijken die nog tot in de Hoeckse Waard en s -Gravendeel aan het neerslaan zijn.
Ondertussen deelden verzorgingstroepen frisdrank en koffie uit aan de hulpdiensten. Deze moesten wel heel hard roeren omdat die zware metaaldeeltjes steeds naar de bodem van hun kopje koffie zakten.

 

Rond 6 uur vanochtend werd het sein “brandmeester” gegeven. Fijn want de “burgermeester” had nog een vurige speech om voor te bereiden, en misschien nog even een hazenslaapje om tijdens de boekpresentatie,fris voor de dag te komen.

opstelten_niets-aan-de-hand´Dit kun je van tevoren niet bedenken´
Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk zal het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan minister Ivo Opstelten. Voor de minister een ideale gig, die met zijn bekende one-liners als:
“brombrom Nietsaandehand brombrom”, “Er is geen sprake van vuur, laat staan rook, al slaan de vlammen uit het paleisdak” en “eh-eh-eh mompel mompel daar ben ik niet geheimzinnig in” zeker de show gaat stelen daar.

 

brandmoerdijkShell Moerdijk zou tot de meest veilige reactors van Nederland behoren. Je vraagt je dan toch af hoe dat met Borssele zit dan. Dat dit dan toch kon gebeuren en laten we wél wezen, met de stoffen die dat terrein herbergt, en dat het eigenlijk nog met een sisser is afgelopen, lijkt mij een waarschuwing die je niet kunt blijven negeren of afdoen met een boek, en dat is het dan..tot het volgende inferno.

Shellpshock

We kennen het aloude gezegde, een ezel stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen, maar als je als burgervader laat gebeuren dat een notoire internationale “serial-bodem vervuiler / landschap verwoester” (als in “olie-industrie) je gemeente bijna in de as legt, dat zou hem denk ik toch niet lekker moeten zitten. Niet dat het wat uit zou maken want al zou heel Moerdijk afbranden tot aan Zevenaar toe, tegen de almachtige doofpot van de Staat der Nederlanden is geen brandhaard bestand. Denk maar aan de vuurwerkramp in Enschede. Of de zogenaamde Bijlmerramp waarvan de oorzaak: dat op onverantwoorde wijze LPG in de kerosine gemengd werd op Schiphol gewoon onder het tapijt werd geveegd. Absoluut in de doofpot houden, daar zijn ze dan wel goed in. En alle kranten en omroepen maar ook de enquetecommissie deden gewoon mee.
Tjaah,  “het was niks, het is niks en het wordt ook nooit meer wat.” Het nivo van Ivo..

Wij wensen heel Nederland nog een prettige Shell Safety Day.

<

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *