Week 43: De Schaduwelite

Een ‘schaduwelite’ heeft er met lobbyen en dreigementen, leugens en chantage voor gezorgd dat beperkingen van de bankensector na de crisis werden afgezwakt of zelfs compleet afgeserveerd. Dat zegt financieel geograaf Ewald Engelen in zijn nieuwe boek

boek SchaduweliteDe schaduwelite‘. Volgens de auteur, hoogleraar, econoom zit deze groep achter de sabotage van de maatregelen die de banken en andere financiële instellingen aan banden zouden leggen.

  • Het Parool had hierover met Ewald Engelen onlangs een vraag gesprek. Klik hier voor het interview.

Ewald Engelen begrijpt hoe het werkt met de banken, hij is onafhankelijk, niet bang om te zeggen wat hij denk en hij schrijft het ook nog begrijpelijk op. ” – Joris Luyendijk

In de twee decennia tot aan de crisis werd in Nederland een financieel waterhoofd gecreëerd dat mondiaal zijn gelijke niet kent. Met desastreuze gevolgen: toonaangevende banken die met geld van de belastingbetalers van de ondergang gered moesten worden, een dramatische toename van het aantal huishoudens met torenhoge hypotheekschulden en een alsmaar stijgende werkloosheid.
De gevolgen van de financiële crisis van 2008 zijn gigantisch geweest. Niet alleen voor de Nederlandse economie, de schatkist en de leefomstandigheden van honderdduizenden burgers, maar ook voor de sector zelf. De banken zijn nog slechts een schim van wat ze geweest zijn en de hoop van Amsterdam om als financieel centrum ooit nog eens Londen naar de kroon te steken is een ijdele droom gebleken.

Desondanks probeert een hecht netwerk van bankiers, accountants, advocaten, trustboeren, lobbyisten, toezichthouders en een enkele verdwaalde politicus waarnaar van Engelen in de titel van zijn boek naar refereert als:  “de Schaduwelite” de geoliede geldmachine zoveel mogelijk te beschermen door de volkswoede in wetgeving te smoren.

Dit boek gaat over hen: de schaduwelite, die niets heeft geleerd en liefst willen dat hun aandeel in het immense leed dat zij in gang zetten liefst zo snel mogelijk wordt begraven en vergeten. En over de middelen – lobbyen, dreigen, chanteren, verwarren, spinnen, framen, verhullen, verdraaien, verzwijgen – die zij gebruikt om een doodziek en meerdere malen gereanimeerd financieel-economisch systeem kunstmatig in leven te houden en om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten.

ewaldvEngelen
Ewald Engelen

Verdere informatie:

  • Nederlands
  • 230 pagina’s
  • Amsterdam University Press
  • oktober 2014 release.

Alle productspecificaties

Ewald Engelen
hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en columnist, bestudeerde de financiële sector in Amsterdam en Nederland al voor de uitbraak van de crisis in 2008. Ook voor hem een donderslag bij heldere hemel waarbij hem ‘de schellen van de ogen vielen’. Toen tot zijn verbijstering de banken, die met hun roekeloze gedrag de crisis hadden uitgelokt, niet werden aangepakt.

-Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Als columnist schrijft hij voor De Groene Amsterdammer, Follow the Money en De Correspondent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *