Ayahuasca, de weg binnendoor naar innerlijke groei deel 1.

Mijn verhaal gaat over mijn persoonlijke ervaringen met Ayahuasca. Een ervaring die ik graag hier zou willen delen, aangezien het mij de inzichten gaf om mijn perspectieven te veranderen op de vlakken waar ik compleet was vast gelopen in mijn leven.

 

ayahuasca-ingredientsEen ayahuasca ceremonie. Toen Esther erover begon wist ik wel vaag wat ze bedoelde. Ik had toen echter nooit kunnen verwachten dat de ayahuasca mij uiteindelijk belangrijke inzichten zou geven die mijn visie op het leven ingrijpend zouden veranderen.

Een jaar of zes geleden tijdens mijn wereldreis heb ik in Vietnam een stuk samen gereisd met Paul, interim manager van beroep, maar ook een getalenteerde fotograaf. Gefaciliteerd door de vrije tijd en het geld wat zijn beroep opleverde maakte hij reizen naar de meest exotische en soms afgelegen plekken op de wereld en hield daarvan een fotoblog bij. Nadat onze wegen zich weer scheidden ben ik zijn blogs blijven volgen omdat zijn prachtige foto’s en verhalen mij altijd in vervoering brachten en mijn nieuwsgierigheid om te ontdekken aanwakkerden. En op een zekere dag toen ik weer een notificatie van hem in mijn mailbox binnen kreeg kwam ik in aanraking met de wondere wereld van het plant shamanisme.

ayahuasca-dream-gerbant-543poMijn voormalige reisgenoot Paul had tijd doorgebracht bij de Shuar indianen, diep in de regenwouden van Ecuador. Deze mensen voeren al duizenden jaren rituelen uit met medicinale planten voor persoonlijke introspectie en energetische reiniging. Naar het bleek was hij hier al langer mee bezig, want hij had ook wat andere westerlingen meegenomen die deel namen aan de rituelen in het regenwoud. Ik was meteen nieuwsgierig, maar miste toen de noodzaak om dit voor mezelf te gaan onderzoeken. Zeker omdat kotsen iets leek te zijn wat onlosmakelijk was verbonden met deze rituelen en dit mij, gezien mijn ervaringen met voedselvergiftigingen tijdens mijn reizen, behoorlijk beangstigde….

“Heb je anders geen zin om mee te gaan?” Esther en ik hadden in een korte tijd een sterke band opgebouwd. We vonden steun bij elkaar omdat we beiden door een moeilijke periode heen gingen en hadden veel diepe gesprekken over het leven. Ik zat door verschillende omstandigheden hopeloos in de knoop met mijn geest en was volledig out of touch geraakt met mijn lichaam en mijn gevoel. Esther stond veel dichter bij haar gevoel en was, in tegenstelling tot mij, ook bezig met spirituele zaken. Haar spirituele inzichten over mij triggerden mij toch enigszins ondanks mijn heersende scepsis over, zoals ik het toen beschouwde, zweverige zaken.

Nadat ik haar vroeg meer te vertellen over de drie daagse ayahuasca ceremonie die zij ging bijwonen leek het voor mij, eigenlijk voor de eerste keer in mijn leven, dat ik een teken kreeg van het universum. De ceremonie werd namelijk geleid door Paul, die zich blijkbaar in de afgelopen jaren had bekwaamd in het begeleiden van dergelijke ceremonies. Het feit dat de ceremonie bovendien zou beginnen op de dag dat ik eigenlijk zou worden opgenomen voor mijn herniaoperatie, die een paar dagen daarvoor was uitgesteld, maakte bij mij een enorm sterk gevoel los dat ik daar bij moest zijn.

Otis_Drug_TourismOp een mooie nazomermiddag kwamen we aan op de plek waar het allemaal zou gaan gebeuren: Elspeet, of all places, de harde kern van de bible belt. De tipi stond opgesteld op een prachtige, afgelegen locatie midden in de natuur. Dit was een belangrijk gegeven volgens het tweeëntwintig pagina’s tellende manuscript wat we ter voorbereiding op de ceremonie in dagen daarvoor moesten bestuderen, aangezien de natuur veel helende energieën herbergt. Yeah right. Ondanks het sterk aanwezige gevoel dat ik erbij moest zijn was mijn ratio nog niet overtuigd en heerste vooral de scepsis. Mijn verwachtingen gingen niet verder dan dat ik door de ayahuasca wellicht een interessante psychedelische trip zou krijgen die mij inzichten zou kunnen geven om op het gebied van werk duidelijker richting te geven aan mijn leven.

Na de locatie even kort te hebben verkend was het tijd om kennis te maken met onze spirituele reisgenoten in spe. De deelnemers aan de ceremonie vormden een buitengewoon gemêleerd gezelschap, iets wat mijn vooroordelen over het hippie gehalte van dergelijke praktijken al meteen de kop indrukte. Bovendien kwamen de twintigtal deelnemers van de ceremonie tot mijn grote verbazing niet uitsluitend uit Nederland. Er waren mensen uit Scandinavië, het voormalige Oostblok, Duitsland, België en ook uit Engeland. Sommigen waren er voor de eerste keer, maar er was ook een groot aantal die al vaker een ceremonie met Paul hadden bijgewoond. Ik vond het een bijzonder gegeven dat deze mensen soms duizenden kilometers hadden gereisd om erbij te zijn, het moest dus wel een bijzondere trip gaan worden. 

Volgende keer in deel 2 van mijn Ayahuasca ervaring: De Ceremonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *