Bitcoin “small change’ in de digitalisering van ons vermogen?

abitcoinBij een hackaanval bij Bitcoin-handelaar Bitstamp hebben de hackers 5 miljoen dollar aan virtuele munten buit gemaakt.

Gisteren vloog het Sloveense handelsplatform al uit de lucht vanwege de hack.

Zo’n  19.000 BTC zijn daarbij gestolen, meldt ZDNet. Na de ontdekking van de hack eergisteren heeft de handelaar al zijn activiteiten platgelegd. Aanvankelijk werden eigenaren van de zogeheten hot wallets geadviseerd geen nieuwe bitcoins te storten, maar al snel daarna viel de beslissing het platform volledig offline te halen.

Cold wallets veilig, hot wallets leeggeroofd

Het merendeel van de opgeslagen bitcoins staat in zogeheten cold wallets, op servers die niet direct in contact staan met de online handel. Die waren dus veilig voor de hackers, de hack leek zich daarom vooral te richten op de duizenden virtuele munten die op het transactieplatform rondslingerden.

pirate BDe Sloveense muntmakelaar liet in een persverklaring weten dat er genoeg eigen bitcoins zijn om de slachtoffers van de hack schadeloos te stellen. Onduidelijk is wie de hack heeft gepleegd of waar die vandaan kwam.
Ook is er tot op heden onduidelijkheid over de voortzetting van Bitstamp en haar diensten.

Heel sneu natuurlijk, maar het toont ook maar weer eens aan dat het digitale alternatief op het traditionele betalingsvormen nog niet zaligmakend zijn. Neem nou die landelijke pin storing 1 december jl. waardoor alles wat alleen nog via geautomatiseerd betalen ging, economisch gezien volledig plat kwam te liggen. Dat zal met contant geld niet gebeuren.

Het laat zien dat de digitalisering van ons geld ons kwetsbaar maakt. Genoeg voorbeelden uit de praktijk dat het weliswaar als alternatief maar niet als uiteindelijke vervanging kan dienen voor contanten. Neem bijvoorbeeld laatst hoe werd gedemonstreerd hoe lek online betaalsystemen zijn zoals paypal. Je bankrekening ook niet veilig is.

Tijd is geld, tijden veranderen

Maar ook hoe makkelijk het is geworden om bij wijze vanuit je luie stoel banken of andere instellingen te beroven voor astronomische bedragen.
Waarom dure Oceans 11,12,en 13 achtige experts inschakelen en risicovolle, levensbedreigende operaties riskeren als je dat vergeleken met een redelijk risicoloze hack voor een grijpstuiver allemaal overhoop haalt zonder te hoeven delen bovendien.

 

chasing_madoff_posterZet bijvoorbeeld de buit van de grote treinroof van 1963: buit 2,6 miljoen pond, of de remake van Oceans 11 uit 1960, waar 150 miljoen te verdelen valt uit 3 casinokluizen nu eens tegenover de $500 miljoen die ex Nasdaq voorzitter Bernie Madoff van de ABN Amro stal in 2008.  Geen wonder dat er na Oceans 13 nooit meer een vervolg is gemaakt, want hoewel vermakelijk ben je net als Cloony en Pitt hopeloos gedateerd als een fooi van een paar honderd miljoen nog keihard werken is voor je. In de echte wereld werkt dat natuurlijk heel anders. daar heet dat gewoon bonusregeling.

Door de bank genomen

door de bank genomen6t7yDat was na de bankencrisis, waar we langzaam tot het besef kwamen dat we met zijn allen door een groepje bankiers en speculanten voor honderden miljarden zijn getild.
En dat slag heeft dan plannen om al het betalingsverkeer via een chip te gaan regelen. Contanten behoren dan tot het verleden. Onder het mom van veiligheid loopt iedereen op niet al te lange termijn dan rond met een chipimplantaat.
Wel zo handig tijdens het “contactloos betalen”

Hoe ver in de toekomst kunnen we dit soort gesprekken verwachten, als we de bank niet alleen ons geld toe vertrouwen maar ook nog de wijze waarop we betalen cq incasseren?

 

rfid cardrfid chipContant betalen, nee mevrouw dat hoeft dan niet meer, wel zo discreet niet? Sterker nog dat kan zelfs niet meer, u zult gewoon met uw tijd mee moeten gaan. Neemt u voor u tekent nog even de voorwaarden in de 150 pagina’s tellende disclaimer door. Uiteraard gaan wij als bank heel discreet met uw gegevens om, daar kunt u op vertrouwen. Wij zijn uiteraard niet verantwoordelijk voor eventuele inbreuk en diefstal mocht U worden gehackt. Het is aan u om deze goed te beveiligen. Wilt u daarvoor ons beveiligingspakket Draconia RFID 66ZEsi-XL? of de KAfkassk firewall XtINGwisher?
Die doen? Uitstekend. Bukt u maar even
“.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *