Week 5: Rapport Tommie

boek y keuls over pedo rechterDe roman ‘Rapport Tommie’ van schrijfster Yvonne Keuls is een heruitgave van haar boek ‘Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel’ uit 1985. Het is een op feiten gebaseerd verhaal over een kinderrechter die pedofiele contacten onderhoudt, en die de hand boven het hoofd wordt gehouden. Hij wordt met vervroegd pensioen gestuurd en ontsnapt aan vervolging. Yvonne Keuls was de eerste die een dergelijk misbruik openbaar durfde te maken. Ze werkte indertijd in een opvanghuis, waar ze verhalen rechtstreeks uit de mond van de slachtoffers optekende. De rechterlijke macht reageerde destijds woedend op deze roman. Er is tot heruitgave besloten omdat het onderwerp 30 jaar na dato nog altijd actueel is. En dat niet alleen, het heeft ondanks de schaal waarbinnen kennelijk een netwerk van hooggeplaatste functionarissen binnen justitie die deel uitmaakten / maken van een pedofielen netwerk, tot op de dag van vandaag geen arrestaties opgeleverd. Ook nu houdt Keuls er rekening mee te worden bekritiseerd om het boek. “Ik hoor nog steeds van mensen: wat zeur je toch, waar bemoei je je mee? Het is jou toch niet aangedaan?”

Toen Yvonne Keuls de op feiten gebaseerde roman over een pedoseksuele kinderrechter schreef, kreeg ze traumatisch veel kritiek over zich heen. Nu komt het boek opnieuw uit. Niet helemaal onterecht met de nodige reserves.

In een interview met de Volkskrant zei Keuls hier het volgende over:

‘Dit boek heeft iets in mij vernield. Het heeft een streep door mijn leven getrokken. Al mijn goede bedoelingen, al mijn inzet om iets boven tafel te halen… het leidde alleen maar tot ellende. Als ik eraan terug denk, word ik bijna misselijk. En tegelijk is mijn strijdbaarheid er alleen maar groter door geworden.’

demmink-en-opsteltenActualiteitenrubriek Dit is de Dag interviewde Keuls op Radio 1 naar aanleiding van de herpublicatie. Keuls noemt in het interview “de rechter en zijn vrienden allemaal jongens die bij elkaar in Leiden hadden gestudeerd, bij Minerva hadden gezeten, elkaar eeuwige trouw hadden beloofd. Hetzelfde klimaat bestaat nog steeds gelet bijvoorbeeld op de bescherming die Joris Demmink geniet.” Minister Opstelten, die Demmink steeds op opvallende wijze in bescherming heeft genomen, was bij Minerva een jaargenoot van zijn latere secretaris-generaal.

De verhalen over de Haagse kinderrechter leken indertijd ronduit niet te geloven:
“Ik werkte in een opvanghuis, met jongeren die door de betreffende kinderrechter naar ons toe verwezen werden. Ik kreeg hun verhalen te horen, maar die kon ik natuurlijk niet geloven omdat de kinderrechter in het bestuur zat van ons opvanghuis en alles deed, financieel en ook met psychische steun, om ons het reilen en zeilen mogelijk te maken. Het was een hele aimabele man. Als wij het niet meer zagen zitten trok hij zijn eigen portemonnee. Hij was een steun en toeverlaat, het was onmogelijk om de verhalen van die jongens te geloven. Dat deed ik ook niet. Maar ik kwam erachter dat het allemaal waar was.”

“Als je lang genoeg wacht zijn alle getuigen dood”

Smith-Savile-Demmink

Gevraagd naar het verband met de zaak-Demmink zegt Keuls:“Ik heb heel duidelijk het klimaat geschetst in het boek. Dat klimaat bestaat nog steeds en daarom ben ik blij dat het boek heruitgegeven is. Zeker als je kijkt naar de bescherming die Demmink geniet – ervan uitgaande dat hij noch schuldig noch onschuldig is bevonden omdat het niet duidelijk onderzocht is geworden – als je lang genoeg wacht zijn alle getuigen dood, hè, dat moet je niet vergeten.”

Beluister het interview op de website van Dit is de Dag.

Over Yvonne Keuls:

portret yvonne keulsYvonne Keuls (geboren op 17 december 1931) komt op zevenjarige leeftijd naar Nederland en al op jonge leeftijd begint zij te schrijven. Korte verhaaltjes over gebeurtenissen die indruk op haar maken en haar ontroeren. De basis is gelegd, want ook later zal zij op deze manier haar succesvolle romans schrijven. Als gewaardeerd schrijfster ontvangt ze dan ook een aantal literaire prijzen.

Yvonne is één van de eerste Nederlandse schrijvers die sinds 1967 lezingen op scholen en in boekhandels en bibliotheken verzorgd. Daar groeit haar interesse voor de problemen van jongeren, die onderwerp van haar succesvolle boeken zoals Jan Rap en zijn maat, Het verrotte leven van Floortje Bloem en De moeder van David S. zijn. De moeder van David S. is overigens in meer dan 14 landen in vertaling verschenen.

Vanaf 1969 begint ze met het dramatiseren van beroemde boeken als Boek der kleine zielen en De koperen tuin. Ook speelde ze zelf in verschillende theatervoorstellingen.

Yvonne Keuls is een veel gelezen en geprezen auteur. Dit komt wellicht ook door haar maatschappelijke betrokkenheid waarbij zij geen blad voor de mond neemt en een belangrijke plek in neemt binnen de Nederlandse literatuur. Van haar roman Mevrouw mijn moeder zijn meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Het boek werd bekroond met de Trouw publieksprijs 1999. In 2001 verscheen haar ontroerende levensverhaal Madame K. Van Indisch kind tot Haagse dame dat direct na verschijnen een bestseller werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *