Als er een gemeente(raad) is die een Vloek verdient is het DenHaag

Autonoom centrum de Vloek, aan de haven van Scheveningen werd vorige maand gedagvaard met een bizar uitzettingsbevel van de Haagse gemeenteraad.
De Vloek is gelegen aan de Hellingweg in Scheveningen haven en heeft zich de afgelopen 5 jaar ontwikkeld tot één van de grootste sociaal-culturele vrijplaatsen in Nederland. De voormalige fabriekshal werd omgebuwd tot werkruimte met diverse ateliers. Er zijn oefenruimtes voor bands en theater, er is een populair veganistisch eetcafe (Water & Brood), een grote muziek-, film- en theaterzaal (de Piratebar) Verder is er leefruimte en een plek voor een jeugd zeilschool. Er zijn 15 betaalde banen en veel actieve vrijwilligers, Er zijn honderden bezoekers elke week en er is een hoop geld en energie te besteedt in het onderhoud van het gebouw en het creëren van deze ruimtes.

Vloekblijft-1-of-1Deze trotse landmark van organische burgerparticipatie, in het levend houden van “artistiek kapitaal”  wordt nu plots bedreigd omdat de gemeenteraad zonder overleg of aankondiging de ruimte heeft verhuurd aan Stichting Topsailing, die het gebouw willen gebruiken voor de winterstalling van boten.
De oprichters van Stichting Topsailing zijn twee vastgoedontwikkelaars die hun belangen willen veilig te stellen in de toekomstige ontwikkeling van de haven. Deze bedrijven zijn Fortis Vastgoed Ontwikkeling NV (Onderdeel van slechtste investering van ons belastinggeld ooit) en Malherbe de Juvigny Vastgoed BV die reeds een groot aandeel hebben in het deels leeg- Nautisch Centrum en verdere plannen hebben voor het hele ‘Norfolk gebied’.

Het is het zoveelste voorbeeld van doorgeslagen economisme dat het leefplezier in ons land lamlegt en tergt ten bate van het grootkapitaal. De hoofdzaak van de verarming onder de gewone burgerij. Het gaat verder dan dat de gemeenteraad het belang van de Vloek als een onafhankelijke culturele plaats niet respecteert. De Vloek heeft een overeenkomst met dezelfde gemeente, waarin staat dat zolang het gebouw niet zou worden gesloopt, het kon blijven. Het is een keiharde overtreding van die overeenkomst aangezien de Vloek het veld moet ruimen voor een nieuwe huurder van het gebouw. In gesprekken hierover met de gemeenteraad waren de gebruikers van de Vloek bereid om te praten over initiatieven met betrekking tot de watersport. Deze gesprekken stuitten op onwil van de raad, net als de gesprekken over alternatieve huisvesting.

Screenshot 2015-05-25 at 10.47.16

Eens te meer blijkt het “broedplaatsenbeleid van de stad een holle frase; de burgemeester en wethouders treden naar buiten als zijnde trots op ‘hun’ Creatieve Stad en zeggen deze culturele ruimtes juist te stimuleren, maar slechts met woorden.
In de echte wereld proberen ze er alles aan doen om de alternatieve en culturele scene van de Haagse onderdrukken, wat steeds weer blijkt na de zoveelste obstructie van maatschappelijk gedragen burgerinitiatieven en grassroots movements die op de straatkeien belanden.

De conclusie:  Dat de gemeenteraad boot opslag prevaleert boven een actief sociaal-cultureel centrum is duidelijk.
De verborgen agenda van de verantwoordelijke wethouder Norder (PVDA) maakt pijnlijk duidelijk waarom; de belangen van de grote vastgoedbedrijven die alles opslokken waar onze voorouders aan hebben gebouwd, zijn belangrijker. Scheveningen haven is de volgende in-lijn om te worden verkocht over de ruggen van de mensen die er wonen en werken.Opnieuw worden sociale en onafhankelijke initiatieven opzij gezet. Allemaal om de grootheidswaanzin van wethouders en projectontwikkelaars te doen vervullen. Ondertussen staan er in Scheveningen steeds meer huizen die mensen uit Scheveningen niet kunnen betalen, restaurants waar mensen uit Scheveningen niet kunnen eten en zeilcentra waar Scheveningers hun boot niet kunnen repareren.
Wat betreft de Vloek, we’re not gonna take it! We roepen iedereen om ons te steunen in de komende strijd! De gemeente Den Haag heeft de Vloek over zich afgeroepen. De vloek van laag bewuste “eigenbelanghebbenden” die niet genoeg vertrouwen op de kosmische wetten om te weten dat alle energie die je uitzendt ook weer tot je terugkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *