Gegraai in de rijkgevulde pensioenpot van het ABP

Vraagt u zich weleens af waar ineens die miljarden vandaan komen (bijvoorbeeld met het steunpakket aan Griekenland) terwijl er in eigen land aan alle kanten wordt bezuinigd en de broekriem onderhand om onze nek zit.. Ondertussen is er een hoop gesjoemel met onze pensioenen. Velen maken zich zorgen om hun pensioen, iets meer dan een maand geleden zouden de toch al noodlijdende pensioenfondsen door de renteval onze pensioenen in het rood drukken.
Zie hier: Almaar dalende rente drukt pensioenfondsen in het rood (PDF)

Volgens het financieel dagblad hadden de grootste pensioenfondsen van Nederland: Ambtenarenpensioenfonds ABP, zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PME en PMT zelfs niet voldoende geld in kas om aan hun pensioenverplichtingen te voldoen. Hun actuele dekkingsgraad stond eind maart lager dan 100%.

Dat zou blijken uit de kwartaalberichten die de grootste pensioenfondsen publiceerden. Door de lage dekkingsgraden was de kans dat de deelnemers hun pensioenen opgehoogd zouden krijgen met de inflatie nihil. Al hoefden zij niet te vrezen voor kortingen.

Maar wat blijkt?

De pensioenfondsen zijn onmetelijk rijk

De pensioenfondsen zitten niet in de problemen, zoals wordt voorgesteld, ze zijn juist onmetelijk rijk. Dat zegt investeerder en columnist Peter Paul de Vries in zijn weblog.
Wel/geen probleem
In het FD las hij dat de pensioenfondsen flink in de problemen zitten, maar in het kwartaalbericht van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds zag hij dat het ABP een rendement maakt van 8,8 procent. Het probleem is dus slechts een PAPIEREN-probleem, constateert De Vries.
Doen alsof…
Het probleem wordt veroorzaakt omdat het kabinet doet alsof het vermogen van de pensioenfondsen slechts 1,2% rente oplevert. Die rente wordt kunstmatig laag gehouden door de Europese Centrale Bank om de problemen van zwakke Europese landen op te lossen. En daarvan betalen Nederlandse gepensioneerden dus de rekening. Omdat de opbrengst van de pensioenfondsen zo laag is (maar in werkelijkheid dus niet) mogen ze aan de gepensioneerden geen compensatie voor gestegen prijzen geven.
Gek
Volgens Peter Paul de Vries laten we ons gek maken: “De Nederlandse Pensioenfondsen zijn onmetelijk rijk en de rekenrente is te laag”.
Video
In deze video leggen we op een simpele manier uit hoe een pensioenfonds werkt.

Bron: www.loonvoorlater.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *