Is Grexit μουνί met pere$Trojka?

De uitslag van het Griekse referendum zal velen in Europa stof tot nadenken geven.

Dat blijkt uit de einduitslag die gisternacht rond 2.00 uur door het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend werd gemaakt. Het nee-kamp bracht met 61 procent van de stemmen een overweldigende nederlaag toe aan Brussel en de hervormingseisen van de EU en het IMF. Ook de opkomst was met 62 procent erg hoog.

Hiermee plaatst de Griekse ‘OXI’ de EU voor een lastig dilemma.

De EU-leiders staan nu voor de keuze water bij de wijn te doen of het te laten aankomen op een Grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Nu het volk zich heeft uitgesproken tegen de bezettingsmacht van machtspolitiek plegende Goldman Sachs gerelateerde zakenbankiers en andere plutonomen, kreeg het Franse deel, dat wellicht het meest te verliezen heeft weke knieën en trok nog voor de stembussen gesloten waren, aan de bel. De bal van Dijsselbloem die nog steeds bij de Grieken lag, werd subite terug gehaald in een vruchteloze poging het spel te hervatten, en nog in de blessuretijd het zwijgen van de ‘technocratische junta‘ te doorbreken met een “Nous voulons parlez“. “Alors. Helas, la joue est finis”. Het is gedaan, het spel is uit.

Tegen alle verwachtingen van de ‘Trojka‘ in. Die daarmee voor de hele wereld bewees geen verstand van economie te hebben. Alleen maar van machtspolitiek. En eigenlijk zelfs dat dus ook niet…………

De volkszwendel samenzwering die had toe moeten zien op de implementatie van het ‘Diktat‘, terwijl Samaras zich aan de kantlijn warm aan het lopen was voor zijn ‘invalbeurt‘ is vastgelopen op een onwankelbare verdediging (op zijn Grieks). Een humanitaire crisis van ongekende omvang in Europa, (als we de ‘bevrijde‘ landen Oekraïne en Joegoslavië niet meerekenen) is afgewend. Er werd al gesproken over ‘voedsel-pakketten‘, opgebouwd uit de overschotten die ontstonden door de sanctie-oorlog tegen Rusland. Maar het ziet er naar uit dat Rusland samen met de overige BRICS landen ondanks alle sancties en vuilspuierij als lachende derde de Grieken met open armen zullen verwelkomen met hun aan de SouvlakiSirtaki ontsprongen overwinnings dans opgedragen Köt met Pere$Trojka. (inderdaad dit is een zin, leef je uit, er zit vást een woord van het jaar tussen)

Op zich geen nieuws voor de ‘kopstukken‘, die al vanaf 2010, toen ‘Europa‘ de private schulden van Duitse, Franse en Nederlandse banken doorschoof naar de Europese belastingbetaler, wisten dat het niet zou gaan werken.

Nu komt de ‘BRICS‘-bank in beeld. Maar dan wel zonder een regeling voor de ‘schulden‘. En dat wordt snel precair. Want als ‘de Grieken‘ geen geld meer storten op de rekening van ‘de Duitsers‘, droogt een belangrijke bron voor Merkel’s overheidsuitgaven op. En dreigt een ‘Domino-effect‘ dat Duitsland (en Frankrijk, Spanje en Nederland) uiteindelijk kapitalen kan kosten. Tot liefst 56% van het GDP! Leg dát maar eens uit aan de ‘kiezertjes‘!

Mocht u in de verleiding zijn te denken dat het slechts een ‘kleine meerderheid‘ is die uiteindelijk ‘NEE!’ stemde, bedenk dan dat veel van de ‘JA!‘ stemmers diep in hun hart ook graag ‘NEE!‘ hadden gestemd, maar niet durfden. Andersom gaat die vlieger niet op. En of de ‘NEE!‘-stemmers er verstandig aan hebben gedaan, kan alleen de toekomst uitwijzen. Maar oprecht respect voor de Grieken die zich niet bang hebben laten maken!

Hieronder volgt een interview tussen vaste Soulvability columniste Diana van Bergen en de van oorsprong Nederlandse Renee Prevoo, die inmiddels al meer dan 10 jaar in Griekenland woont. Het interview werd gehouden op de vooravond van het Griekse Referendum, dat we misschien een beetje gekscherend maar wel zo toepasselijk: De Griekse Vanish OXI action zullen noemen:

 

 

 • Diana van Bergen
  Renee hoe ervaar je de situatie daar? Het hoeft niet over de feiten te gaan, die zijn volgens mij voor niemand duidelijk, laat staan te begrijpen. De tendens hier is dat ‘die Grieken’ alleen maar manipuleren en lui het Europese geld verteren. Dat is in real life natuurlijk nooit het geval. De mensen met de touwtjes in handen manipuleren handig om dit soort beelden te creëren. Verdeeldheid, onrust, woede en wellicht zelfs oorlog is big business
 • Vandaag is referendum over of “wij” (de Grieken) in moeten stemmen met nog zwaardere maatregelen (voor het volk) voor de komende jaren.
 • Diana van Bergen

  spannend en heftig!
 • Prevoo Renee

  Het is in feite wat mij betreft heel simpel. Ondanks dat de EU veel geld geleend heeft aan Griekenland heeft het volk daar in feite niets of minimaal iets van terug gezien. De laatste jaren zijn de belastingen omhoog gevlogen en er zijn veel nieuwe belastingen bijgekomen, en het volk schijnt het allemaal terug te moeten betalen. Het volk kan absoluut niet meer ophoesten of opbrengen. Vele huishoudens hebben geen enkel inkomen, veel huishoudens (met 2 en dat kan oplopen tot wel 7, 10 personen) leven op 1 pensioen. Overal is op ingeteerd, mensen zoeken de vuilnisbakken na om iets eetbaars te vinden. Armoede is duidelijk voelbaar en zichtbaar. Het kan zo niet langer. Tsipras doet er goed aan om voet bij stuk te houden dat het zo niet langer kan en dat het geld ergens anders vandaan moet komen (belasting verhogen bij grote ondernemers, corruptie aan pakken, schulden te innen (dmv regelingen) van vele bedrijven.
 • Diana van Bergen

  Die kant is het hier ook aan het opgaan alleen nog niet zo duidelijk als bij jullie
 • Prevoo Renee
  Men mag niet ja stemmen voor nog strengere maatregelen, = komt overeen met toestemming slaaf te worden om een stukje brood toegeworpen te krijgen. Alles is beter dan dat. De keus is wat mij betreft makkelijk, men kan alleen maar Nee stemmen. Jammer genoeg is de invloed van voorgaande regeringen nog zeer groot en is de media in handen van de kapitaalkrachtigen en wordt het volk sterk beïnvloedt. Het wordt heel spannend vandaag
 • Wat verwacht je er van?
 • Prevoo Renee

  Ik hoop dat het volk Nee stemt , tegen nieuwe maatregelen die door het volk moeten worden opgehoest (er valt niets meer op te hoesten) . Het idee om vrijwillig te ondertekenen dat het minimum loon terug gaat naar 300 euro per maand is onacceptabel (houdt in gedachten dat boodschappen etc vaak duurder zijn dan in Nederland). Kun jij je voorstellen om met een maandsalaris van 300 euro rond te komen? Het kan écht niet langer zo. De middenklasse verdwijnt, dat is funest. Griekenland moet weer meer gaan produceren, corruptie bestrijden, illegaliteit, zwart geld, zwart werken bestrijden (innen)
 • Diana van Bergen

  Ongelooflijk hoe bang mensen eigenlijk zijn en vertrouwen op de machthebbers. In plaats van te geloven in hun eigen kracht.
  Een nieuw systeem bouwen. Het oude achter ons laten en op naar een nieuwe eerlijke waardige toekomst voor allen.
  300 per maand is onmenselijk en onacceptabel! Dat kan toch niet!
 • Prevoo Renee

  Vele correcte bedrijfjes (die al deze jaren netjes BTW, inkomsten belasting hebben betaald, met juiste vergunningen enz, personeel correct heeft verzekerd en correct betaald) hebben het heel moeilijk om het hoofd boven water te houden, voor hen / ons is het onacceptabel dat er nog zoveel corruptie is, zoveel illegaliteit wat resulteert in heel oneerlijke concurrentie. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, maar er zijn nog zoveel parasieten die gestuurd worden. Machthebbers en parasieten moeten teruggefloten worden. Griekenland moet een schone lei hebben/maken.
  Het kan zo niet langer en zoals jij zei, het is ongelooflijk hoeveel mensen nog steeds zich laten manipuleren , zich door angst laten leiden of gewoon alleen naar hun iegen pakkie an kijken.
 • Diana van Bergen
  Ja er is een verandering gaande, langzaam helaas maar dat gaat altijd gepaard met weerstand en angst
 • Het kan uit de hand lopen, een groot deel van het volk heeft genoeg ervan, is bereid te betalen maar binnen bepaalde grenzen Het kan op een burger oorlog uitlopen.
 • Eigenlijk zouden we blij moeten zijn dat die verandering er eindelijk aan zit te komen maar het is zo verdomd lastig! Vind je niet?
 • Prevoo Renee
  Idd verandering voor heel Europa
 • Ja dat is echt een groot gevaar! Als je radeloos bent…. dan ga je soms gekke dingen doen.
  Het begon al eerder in Griekenland..maar langzaamaan zie je het overal ontstaan. Ook hier in Nederland.
 • Prevoo Renee
  Rechts haalt werkelijk alles uit de kast
 • Diana van Bergen

  Hoop op een goede uitkomst. En dat Griekenland (dat zich niet langer laat piepelen) een voorbeeld mag zijn voor de rest van de Europese bevolking, die in feite ook lijden onder de [1.] Trojka.
 • Prevoo Renee

  Ongelooflijk schaamteloos
 • Diana van Bergen

  Ja dat is tot daaraan toe maar iedereen die volgt gedwee!
  Onbegrijpelijk
  Prevoo Renee

  Inderdaad.
  Het volk is nog steeds rustig, een groot deel is ook wijs, blijft vertrouwen hebben dat het onweer voorbij gaat
  5 dagen de banken dicht en in feite is er niets gebeurt men blijft rustig.
  Ik weet niet hoe ik dit moet uitleggen,
  Er is geen paniek
  Een volk met zelfvertrouwen, een deel dat makkelijk gestuurd kan worden maar een sterk deel dat niet gestuurd kan worden (mooi om te zien en mee te maken)
  EU krijgt ook niet de grip op Tsipras zoals zij willen
  Een deel van het volk waait met alle winden mee, erg storend maar daar staat dus tegenover dat een deel niet te sturen valt
  Ik hoop van harte dat het grotendeel niet te sturen valt en Nee stemt nee tegen nog meer maatregelen en dat de Grieken hun waardigheid behouden. We zien vandaag vanzelf hoe die verhoudingen liggen.
 • Prevoo Renee

  Maar ik heb twijfels want ook een groot deel is beïnvloedbaar, omkoopbaar, en een deel gelooft ondanks alles in het systeem van de afgelopen jaren. Het wordt spannend
 • Diana van Bergen

  Ben erg benieuwd!
  Is de uitslag vanavond al?
 • Prevoo Renee

  Ja vannacht waarschijnlijk, maar gedurende avond zal het waarschijnlijk duidelijk zijn…. ben benieuwd misschien wordt het een nek aan nek race
 • Ik ga duimen!
 • Prevoo Renee

  Dankje.
 • Afijn [2] OXI staat voor “blijf duimen”
  [1.] Trojka. Het komt er eigenlijk op neer dat iemand jou administratie doet omdat je er niet goed voor staat. En vervolgens omdat je het toch niet snapt, je situatie 3 keer zo erg voorschetst dan die werkelijk is. Maar zich voordoet als jouw weldoener, en jou wel het bedrag dat je tekort komt wil lenen om uit de schulden te komen (wat ook nog eens door diegene is veroorzaakt door slecht boekhoudkundig beleid en onzorgvuldig omspringen met jouw budgetten) Je moet daarvoor dan wel al je bezittingen verpanden en je helemaal de tandjes werken om hem terug te betalen. Je hebt in feite geen leven meer. Alleen jij krijgt het geleende bedrag nooit te zien, (want het is er niet) maar ontstaat alleen maar uit het feit dat jij je rug breekt. En het geld dat hierdoor vrijkomt wordt door deze meneer, die de feitelijke veroorzaker is van jouw schulden, gebruikt om zijn gokschulden af te betalen en verder te kunnen gokken.

  [2] OXI en N€IN Dit zijn de twee woorden waarop het toekomstige Griekse pad in de eurozone leunt, wanneer het verrassings referendum uitgevaardigd door premier Alexis Tsipras plaatsvindt. Kiezers zal worden gevraagd of zij het voorstel verwerpen – de Nee-stemmers kant heeft de hoogste positie op het stembiljet – of instemmen met een voorstel van geldschieters van het land, waarvan de kredietverstrekkers zeggen dat het al niet meer op tafel ligt. (Want de tijd van het Ultimatum is verstreken)
  Ondanks zijn inherent negatieve betekenis, is OXI voor veel Grieken een woord dat symbool staat voor nationale trots en opstandigheid. Inderdaad, zodra ze leren schrijven op school, wordt de Griek onderwezen over de historische betekenis ervan, als ze in formatie marcheren achter Griekse vlaggen op de jaarlijkse schoolparades op 28 oktober bij de herdenking van OXI Dag.
  Dat herinnert aan de afwijzing in 1940 door de Griekse dictator Gen Metaxas van een Italiaans ultimatum om haar troepen door Griekenland te verplaatsen, wat aanleiding was tot het uitbreken van een oorlog waarin de Grieken de Italianen een heroïsch pak voor hun donder kregen, om vervolgens te worden onderworpen aan een gewelddadige drie jaar durende bezetting door de Duitsers, Bulgaren en Italianen.
  Dit symbool van stoutmoedig verzet herleeft in het verweer tegen de vijandelijke bezetting van de Griekse Economie die weliswaar op een andere manier, maar op zeker zo brutale wijze het Grieke volk onderdrukt en slachtoffert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *