10 ton humanitaire goederen vanuit Nederland naar Oost-Oekraïene

CET Vertaling: Tatyana Budantseva

Den Haag, 1 september. / Door TASS verslaggever Vitaly Chugin.

natalja blog 6

 

Voedsel, medicijnen, kleren en persoonlijke verzorgingsmiddelen – bij elkaar meer dan 150 ton – zijn dit jaar naar Donbass verstuurd door de bewoners van Duitsland, Nederland, en België. Daarover vertelde vandaag een vertegenwoordigster van de non-pofit organisatie “Asorix”

In Nederland had Natalia Vorontsova een gesprek met TASS verslaggever en landgenoot; Vitaly Chugin., De in de buurt van Rotterdam wonende Russische, is een van de oprichters van de inzamelingsactie in Nederland, die via de sociale media begin dit jaar van start ging. “We waren best verbaasd over hoeveel mensen op onze oproep reageerden, – vermeldt ze – “We kregen het druk met het ophalen van goederen langs alle adressen van mensen die wilden helpen. Het waren zowel de in Nederland wonende landgenoten, als ook Nederlanders die achter het conflict in het Oosten van Oekraïne, het leed zien van de lokale burgers die gegijzeld zijn door de situatie.

natalja blog 4
Tegelijkertijd ging Vorontsova op zoek naar een transport dat de lading naar het bestemmingsadres – Donbass zou brengen.
“Op dat punt kwamen de grootste moeilijkheden, – vertelde ze. –
Sommigen wezen ons gelijk af wanneer zij hoorden waar het heen moest.
Anderen vroegen torenhoge bedragen, weer anderen wekten weinig vertrouwen”. Niettemin, de sociale media kwamen ook hier goed van pas. Hierdoor kwam Natalia in aanraking met de in Stuttgart gevestigde non-pofit organisatie “Asorix”.
“Het bleek dat mensen daar net zoals wij met de inzameling van humanitaire hulp waren begonnen en ook zij struikelden over hetzelfde transportprobleem – vervolgt Natalia. – Toch konden ze dankzij een eigen netwerk het transport regelen”.
“Momenteel telt “Asorix” al ruim 10 vestigingen over heel Duitsland. Iedereen kan daar spullen inleveren en ze gaan dan eerst naar Stuttgart en daarna naar Donbass.

natalja blog 7
Natalia Vorontsova vertegenwoordigt inmiddels de non-profit organisatie “Asorix” in Nederland. “Onze bijdrage is weliswaar niet groot – vanuit Nederland is circa 10 ton verstuurd, tegenover de al ruim 150 ton die dit jaar naar het Oosten van Oekraïne ging, – benadrukt zij. – “Maar ook dat is goed. Het gaat erom dat mensen oprecht diegenen willen helpen die in het nauw zitten”. Volgens Vorontsova is er in Donbass hoofdzakelijk een grote vraag naar voedsel, persoonlijke verzorgingsmiddelen en kleren. De humanitaire hulp gaat naar weeshuizen, bejaardentehuizen en wordt verdeeld onder de armen via de kerken. “Als bewijs van ontvangst worden de fotorapportages gemaakt en geplaatst op de site waar ze openbaar voor iedereen zijn. – geeft zij aan. – Dit is een onbeschrijfelijk gevoel wanneer je ziet dat een t-shirt dat je een maand geleden erheen stuurde al gedragen wordt door een puber en dat een kindje dolgelukkig is met een knuffel die je zelf hebt ingepakt”.

blogje Natalia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *