Superfoods: Paardenmelk, voor extra PK ś

In 2013 zei minister Schippers van Volksgezondheid dat 70% van alle aandoeningen veroorzaakt wordt door een niet goed werkende darmflora. Nu blijkt al die tijd de oplossing in de dichtstbijzijnde wei te galopperen. Namelijk: Paardenmelk!
Het is zoet en waterig van smaak, je drinkt het dan ook niet omdat je het lekker vindt, maar vooral omdat het zo gezond is. Ja u leest het goed. Paardenmelk.
Wanneer het gaat om gezondheidsbevorderende effecten, dan is dit een “paardenmiddel”

In Nederland zijn maar weinigen er echt mee bekend, maar voedzame en gezonde paardenmelk wordt al eeuwen gedronken.
Vooral in Rusland en Centraal Azië. Tot op de dag van vandaag wordt het daar gedronken om fit en gezond te blijven.

Om maar weer eens een oude Griekse wijsgeer van stal te halen: Herodotus zei er dit over: Nutrit, robetat, alretat.
De eeuwenoude voorloper van Al het goeie komt van Melkunie koeien. Dat is ondertussen wel aardig gedateerd,
maar een klassieker als: Zij voedt, versterkt en geeft nieuwe energie  die noemt man en paard als het om de gezondheid gaat.

Regina Mayer rides her cow Luna in Laufen, southern Germany, on Tuesday, March 29, 2011. When Regina Mayer's parents dashed her hopes of getting a horse, the 15-year-old didn't go sulk in her room. Instead, the resourceful teen turned to a cow called Luna to make her dream come true. Hours of training and tons of treats, cajoling and caresses later, the results are impressive. Not only do the two regularly go on long rides together through the picturesque southern German countryside, they even do jumps over a homemade hurdle of beer crates and painted logs. (AP Photo / Kerstin Joensson)

Dat komt omdat paardenmelk de darmflora versterkt, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden.
Een overvloed daaraan gaat namelijk ten koste van de hoeveelheid noodzakelijke vitaminen, mineralen en aminozuren die nodig zijn voor ons immuunsysteem.

Samenstelling

De samenstelling van paardenmelk lijkt heel erg op die van menselijke moedermelk.
Van alle melksoorten (en zoogdieren) die we kennen benadert paardenmelk, mensenmelk qua samenstelling het meest.

Door het hoge lactose gehalte is het wat zoetiger en geeft paardenmelk een flinke dosis extra energie. (Uitzonderingen daarop zijn mensen met een lactose intollerantie)

Paardenmelk bevat veel ijzer, vitamine A, B ,B2, B6, B12 C en E.

C voor weestand en ijzer voor vitaliteit. Paardenmelk is niet zo vet en smaakt daardoor waterig, maar bevat wel veel lysozym, ook al een weerstandsverhoger.
De eiwitten in de melk bestaan voor een flink deel uit de afweerstoffen albumine en globuline. Wat ook al weer weerstandsverhogers zijn.

paardenmelk apparaat

De samenstelling van de melk is wetenschappelijk onderzocht door de Universiteiten van Wageningen en van Jena in Duitsland.
Uit die onderzoeken kwam unaniem naar voren dat paardenmelk bijzonder gezondheidsbevorderend is omdat de ingrediënten elkaar optimaal versterken. Met een positief effect op het menselijk lichaam als resultaat.

Doordat paardenmelk helpt bij het herstel van de darmflora en vooral bij darm – en huidaandoeningen als onregelmatige stoelgang, obstipatie, ziekte van Crohn, eczeem en psoriasis.
Ervaren gebruikers van dit helende goedje, die te lijden hebben onder een van hiervoor genoemde klachten de positieve, herstellende effecten op hun algemene gesteldheid.

Paardenmelkconsumptie  bij eczeem, ziekte van Crohn of darmontsteking leiden tot een aanzienlijke vermindering van de eczeemklachten
doordat het aantal L-bifidus-bactereiën in de darm in hoge dosis toe namen. Paardenmelk heeft dus een prebiotische werking

Het in paardenmelk aanwezige immuno globuline helpt tegen een spastische darm of ziekte van Crohn, een auto-immuun ziekte waar tot op de dag van vandaag mensen die het hebben, maar mee moeten leren leven.
De glutamine helpt bij diabetes en omega-3 en – 6 tegen verzuring en hart en vaatziekten.

paardjes in galop

Zo komt ook uit de onderzoeken naar voren dat paardenmelk de vitaliteit van de nieren en lever ondersteunt, het bloed zuivert, goed is voor hart en bloedvaten en helpt tegen een hoge bloeddruk en soepele gerichten.
Ouderdoms en overgangsverschijnselen wordt de sporen gegeven.
En zo gaat de lijst met gunstige gevolgen door het drinken van paardenmelk nog eventjes door. Oké nog eentje dan.
Voor wie allergisch voor koemelk blijkt te zijn is paardenmelk en bijzonder geschikt alternatief.
Voor de overige effecten op uw gezondheid door paardenmelk, en meer, verwijzen we je naar de bron van dit artikel in het november – december nummer van Frontier magazine. Verkrijgbaar via de meeste kantoor boek en tijdschriften handelaren of de winkel van Frontier zelf (Marnixstraat 82, Amsterdam)

Bron: Frontier Magazine nr. 129 (jaargang 21.06)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *