Blauwe Cove ….. Week 49 2015

Hieronder volgt de Blue Cove update van week 49

 

Vanaf week 49, zal dieren rechten activiste Hermie Saeijs o.a. bekend van Radio Argusoog en Frontier Radio, op Soulvability wekelijks haar verslag doen van de situatie in en rondom de "Blue Cove" Taiji Japan waar jaarlijks duizenden dolfijnen worden opgejaagd en op bloedige wijze afgeslacht. Meerdere organisaties werken hard om deze gruwel te voorkomen. Hiervan worden geïnteresseerden dagelijks op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Iedere dag wordt de blog van die week geüpdate..
Vanaf week 49, zal dieren rechten activiste Hermie Saeijs o.a. bekend van Radio Argusoog en Frontier Radio, op Soulvability wekelijks haar verslag doen van de situatie in en rondom de “Blue Cove” Taiji Japan waar jaarlijks duizenden dolfijnen worden opgejaagd en op bloedige wijze afgeslacht. Meerdere organisaties werken hard om deze gruwel te voorkomen. Hiervan worden geïnteresseerden dagelijks op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Iedere dag wordt de blog van die week geüpdate..

 

Zondag 7 december 2015

Het is zo langzamerhand bijna onmogelijk aan het worden een treffende, originele, pakkende, sprankelende en nieuwe openingszin te schrijven over de aanvang van weer een nieuwe dag waarop wordt uitgevaren door de jagersvloot van Taiji, in het jaarlijks terugkerende, half jaar durende jachtseizoen op dolfijnen en kleine walvisachtigen. Vandaag voeren er 11 bangerboten uit, op zoek naar nieuwe slachtoffers. Had ik al verteld dat deze jacht voornamelijk gedreven en in leven wordt gehouden door de vangst en verkoop van levende dolfijnen?

Een paar dagen gelden kwam ik een filmpje tegen over de zomerverblijfplaats van een grote groep Beluga’s en dat is waar ik het vandaag over ga hebben. De schoonheid, de ongereptheid en de onbedorvenheid van dit grootse natuurlijke schouwspel heeft mij tot tranen toe geroerd. Het bestaat nog …… De Beluga, ook wel Witte Dolfijn (Delphinapterus leucas), Zeekanarie of Witte Walvis genoemd, is een tandwalvis. Beluga komt van het Russisch белуха (beloecha), dat een afgeleide is van belaja, wat ‘wit’ betekent.

In Nunavut, gelegen op Somerset Island, op één van de dunstbevolkte en meest afgelegen plekken in het Canadese Noordpoolgebied heeft fotograaf Nansen Weber een drone opgelaten om de jaarlijkse samenkomst van zo’n 2.000 Beluga’s vast te leggen. Elke zomer, van midden juli tot begin augustus bezoeken deze Beluga’s een inham in de Cunningham. Het weer en water is gedurende de zomerperiode dan relatief warmer en de plek, de broedplaats en kinderkamer voor nieuwe generaties Beluga’s. Het is ook één van de laatste plekken op aarde waar Beluga’s kunnen samenkomen. De drone kwam terug met prachtig beeldmateriaal dat de interactie tussen moeders en hun jongen toonde maar ook duidelijk liet zien dat het een feestelijk bedoening is daar.

Het is pas recentelijk dat er met drones uitgevlogen kan worden omdat het in dat gedeelte van de wereld bijzonder koud is. Pas na de beschikbaarheid van technologie kunnen drones zo gemaakt worden dat ze de arctische weersomstandigheden namelijk de straffe ijskoude wind en extreem lage temperaturen kunnen weerstaan. Mensen moeten weten dat er door het oprukken van de mens in de wereld er maar weinig plekken over zijn die zo zuiver en zo puur zijn als daar in die inham van de Cunningham (Hear Hear Reporting https://www.facebook.com/9NewsPerth/videos/1136786189666873/?pnref=story)

Maar vandaag, vandaag na een vruchteloze poging van de jagers in Taiji, kan er gelukkig weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven. De zevende dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, http://www.soulvability.nl/homepage/

Zaterdag 6 december 2015

Voor de 23ste keer dit seizoen is de jachtvloot van Taiji vanwege slechte weersomstandigheden niet uitgevaren. Het bleef ook vandaag weer stil rond de Vissersunie, de jagers kwamen niet opdagen in de haven van Taiji. Tijd om een kleine zijstap te maken naar de walvisjagers van Japan.

Op dinsdag 1 december 2015 is een Japanse walvisvloot ondanks een internationaal moratorium toch vertrokken om 333 dwergvinvissen te gaan vangen in Antarctica. De vloot bestaat uit vier schepen met een bezetting van 160 bemanningsleden. Verwacht wordt dat de Japanse vloot met drie weken op de plaats van bestemming zal aankomen. De expeditie zal naar verwachting tot maart 2016 duren. Japan is de komende 12 jaar van plan deze expeditie jaarlijks te gaan maken.

Dat internationale moratorium dat in 1986 gestalte kreeg en onderschreven werd door het IWC (International Whaling Commission) is het grootste conservatie-succes behaald in de eenentwintigste eeuw. De IWC is verantwoordelijk voor het vaststellen van vangstbeperkingen voor de commerciële walvisvangst. De IWC doet dit door het aanpassen van de numerieke limieten, zoals uiteengezet in het schema zoals vastgelegd in het Internationaal Verdrag voor de Regulering van de Walvisvangst (1946). Een moratorium (afkomstig van het Latijnse morari, uitstellen, opschorten) is een rechtsmiddel waarbij het voor landen voor een bepaalde tijd onmogelijk wordt gemaakt om te gaan jagen op walvissen. Niet alleen Japan maar ook Noorwegen en IJsland lappen het moratorium aan hun laars en proberen de walvisprodukten-markt onvermoeibaar een ‘boost’ te geven. IJsland doet sinds 2006 alweer aan commerciële walvisvaart.

Antarctica is het continent rond de zuidpool van de aarde. De benaming Antarctica komt af van ant-arktikos (ανταρκτικός), een Grieks woord voor ‘tegenover het noorden’. In oppervlakte is het het vijfde continent, na Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid Amerika, en voor Europa en Australië. Antarctica is bijna volledig bedekt met een ijskap en het continent is het koudste gebied op Aarde.

Hoewel Japan zegt dat de walvisjacht nodig is voor wetenschappelijk onderzoek is deze bewering door het Internationale Gerechtshof ongegrond verklaard. Het ICR (Institute of Cetacean Research) heeft namelijk sinds 2005 slechts twee onderzoeken gepubliceerd.

Van commerciële walvisvaart kan nauwelijks sprake meer zijn, daar in de afgelopen 20 jaar $400.000.000 dollar werd gepompt door de Japanse overheid om deze uitstervende industrie draaiende te houden. Vis-distributeurs zien walvisvlees niet als winstgevend daar de vraag vanuit de markt, markten en restaurants, zo laag is. Uit een onderzoek dat in 2014 werd gehouden, bleek dat ongeveer 95 procent van de Japanners nooit of uiterst zeldzaam walvisvlees eten. Zo’n 10 miljoen pond aan walvisvlees ligt in vriezers opgeslagen. De consumptie van vis ligt in Japan wel hoger dan in andere geïndustrialiseerde landen.

Maar vandaag in Taiji kan er gelukkig weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De zesde dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, http://www.soulvability.nl/homepage/

Vrijdag 4 december 2015

Voor de 22ste keer dit seizoen is de jachtvloot van Taiji vanwege slechte weersomstandigheden niet uitgevaren. Het bleef stil rond de Vissersunie, de jagers kwamen niet opdagen in de haven van Taiji. Tijd om het verhaal te vertellen van twee Tuimelaars genaamd Delfi en Zeus die verkocht werden aan een partij in Rusland.

Onlangs werden er in het stadje Veselovka, in het Russische district Temryuksky, twee aan hun lot overgelaten, zwaar verwaarloosde Tuimelaars aangetroffen. Zwemmend tussen puin, dode muizen, in een zeer vervuild bassin gevuld met groen ijswater en zeker niet geschikt voor het ‘houden’ van dolfijnen, in een soort van hangar werden deze twee verlaten dolfijnen gevonden en er is direct een reddingsactie in gang gezet. De conditie waarin de twee Tuimelaars zich bevonden was zo erbarmelijk dat Delfi en Zeus eerst directe medische hulp en behandeling nodig hadden van een dierenarts. Volledig uitgedroogd, uitgehongerd en lichamelijk in zeer slechte conditie verkerend kon niet eens tot directe overplaatsing naar een faciliteit toebehorende aan Utrish worden overgegaan want Delfi en Zeus zouden de reis niet hebben overleefd.

De politie heeft afgelopen 1 december 2015, bijgestaan door medewerkers van Anapa dolfinarium, de twee Tuimelaars uit hun levensbedreigende situatie ontzet. De twee tuimelaars Delfi en Zeus lieten zich gemakkelijk benaderen alsof zij wisten dat ze gered zouden gaan worden uit hun benarde situatie. Direct werd ook een onderzoek ingesteld. Watermonsters werden genomen om van deze zware zaak van mishandeling werk te maken. De eigenaar van Delfi en Zeus kan rekenen op rechtszaak, een zware boete en de confiscatie van de twee Tuimelaars. Het is de vraag of Delfi en Zeus, de twee Tuimelaars, volledig kunnen herstellen van het opgelopen letsel en trauma.

Maar vandaag in Taiji kan er gelukkig weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De vijfde dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, http://www.soulvability.nl/homepage/

Donderdag 3 december 2015

Voor de 21ste keer dit seizoen is de jachtvloot van Taiji vanwege slechte weersomstandigheden niet uitgevaren. De jagers kwamen niet eens opdagen in de haven van Taiji. Tijd voor een beetje mooi nieuws.

The Vancouver Sun meldde 1 december 2015 dat er een “nieuwe dolfijnensoort” levend is waargenomen (New species of dolphin to B.C. waters shows up alive for the first time) te weten de Short-Beaked Common Dolphin. De laatste melding van deze soort gaat 60 jaar terug namelijk toen aan de westkust van Canada drie dode exemplaren werden aangetroffen.

Op 29 september van dit jaar werden er twee kleine scholen Short-Beaked Common Dolphins (een soort die onder de Gewone Dolfijnen valt en die niet verwart mag worden met de Tuimelaar) op 75 kilometer uit de kust van Vancouver Island waargenomen. De twee separate scholen passeerde op slechts uren verschil van elkaar. De tweede school Short-Beaked Common Dolphins van die dag in september, bestaande uit negen dolfijnen, benaderde de boot van Brian Gisborne en zo kon hij deze verrassend zeldzame ontmoeting vastleggen op beeld. Men gaat er vanuit dat de ongewoon hoge watertemperatuur van de oceaan de oorzaak is dat ze in de buurt van British Columbia zijn opgedoken.

De Gewone Dolfijn is een dolfijn met een pelagische (op open water hebbende) leefwijze, anders dan de bekende tuimelaar, die vooral langs kusten voorkomt. Al in het oude Griekenland werd de Gewone Dolfijn afgebeeld op munten en fresco’s.

De verwante Long-Beaked Common Dolphin werd overigens in 1993 voor het eerst waargenomen in de wateren van British Columbia. Ook in 2003 en in 2011 zijn er meldingen geweest van waarnemingen van de Long-Beaked Common Dolphin. De kust van British Columbia wordt beschouwt als het meest noordelijke stukje leefgebied waar deze soort voorkomt.

En zo kan er vandaag weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De vierde dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, http://www.soulvability.nl/homepage/

Woensdag 2 december 2015

Het weerbericht liet er gister geen misverstand over bestaan dat dit weer een dag zou worden waarop de Taiji jachtvloot zou kunnen uitvaren. Rond half zeven in de Japanse vroege morgen voer de vloot dan ook weer uit. Naar mate de dag vorderde veranderde de heldere lucht in een lucht die storm zou kunnen brengen. Tergend langzaam kwamen de 11 bangerboten vandaag, op de zesenzestigste dag dat er werd uitgevaren dit seizoen, één voor één de haven binnengevaren waarbij het wachten op nummer elf wel een eeuwigheid leek te duren. Omdat er geen dolfijnen waren aangetroffen zijn de jagers maar gaan vissen ……

De wereldwijde afschuw en ongeloof dat er nog steeds op walvissen en dolfijnen wordt gejaagd vertaald zich op diverse vlakken in de wereld op diverse manieren. Dierenbeschermingsorganisaties voeren acties, daarbij wordt er van vredelievende manieren gebruik gemaakt tot het overgaan tot hardere acties gekozen. Het aanmaken van petities, het opzetten van tweetstorms, het voeren van rechtszaken, protesten, het verstoren van de jachten en het in de openbaarheid brengen van deze walgelijke praktijken zijn daarvan enkele voorbeelden. Waarom walgelijk? Omdat de wijze waarop gejaagd wordt en de wijze waarop deze wezens gedood worden niet te omschrijven valt. Een walvis bijvoorbeeld wordt met een harpoen die uitgerust is met explosieven beschoten. Deze speer ontploft na het afvuren vervolgens in zijn/haar lijf en de walvis sterft vervolgens een walgelijk, tragisch en langzame dood. Walgelijk is ook dat de zucht naar geld ervoor zorgt dat er niet gestopt wordt totdat er niets meer over is. En dan?

Laat vrijdagavond op 27 november 2015 legde hactivisten van Anonymous 5 IJslandse regerings-websites plat. De aanval duurde 13 uur. De aanvallen op de regerings-websites werden van te voren aangekondigd. Op de daarop volgende dag, zaterdag 28 november 2015, rond het middaguur kwamen de websites weer online. Doelwit waren ditmaal het IJslandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, het IJslandse Ministerie van Binnenlandse zaken, het IJslandse Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen, de IJslandse Premier en het Main portal van de IJslandse regering. Ook waren de websites van HB Grandi, een IJslands walvisvangst bedrijf, en de Japanse Walvis Association het haasje gedurende deze aanval. Steeds vaker zullen er DDoS aanvallen gaan plaatsvinden op websites van regeringen en bedrijven die zich schuldig maken aan walvis- en dolfijnenjacht.

Eerder dit jaar, in oktober 2015, hebben divisies van Anonymous de websites van de week de drukste Japanse vliegvelden aangevallen en in september 2015 was ook de website van de Japanse gemeente Taiji platgelegd. Er zullen naar eigen zeggen nog meer aanvallen volgen zolang er, ondanks de beschermde status en de gerechtelijke uitspraken, op bijna uitgestorven walvissoorten en dolfijnen wordt gejaagd.

En zo kan er vandaag weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De derde dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, http://www.soulvability.nl/homepage/

Dinsdag 1 december 2015

Om half zeven lokale tijd in Taiji verliet de jagersvloot de haven. Helder weer en kalme zee, er diende zich een prachtige dag aan. Tandenknarsend begint voor Cove Guardians (Sea Shepherd) en de Cove Monitors (Ric O’Barry’s Dolphin Project), de vrijwilligers ter plaatse, een lange zit om de bewegingen op zee te volgen van de jagersvloot. Zij houden dagelijks alle bewegingen op zee en in en rond Taiji in de gaten. Er werd geen zwarte rook en geen formatie van de bangerboten aan de horizon van een nieuwe ophanden zijnde drijfjacht waargenomen vandaag.

Helaas vreest men voor het leven van de op 20 november geselecteerde en gevangenzette Pilot Whale. Op 19 november werd een school van 74 Pilot Whales de Cove ingejaagd. Op de dag die daarop volgde werd deze Pilot Whale als enige geselecteerd voor gevangenschap en uit deze school gekaapt en in een zeekooi vastgezet. Daarna werden die dag 11 van de grootste en sterkste Pilot Whales afgeslacht. In de twee dagen die daarop volgden werden nog eens 35 leden uit de school vermoord. Het was een pure uitputtingsslag voor de Pilot Whales die alle dagen in de Cove zonder voor voedsel (daar halen ze hun water uit), zonder bescherming, getuige hebben moeten zijn van de wrede afslachting van hun familie daarbij ook nog eens in het bloed zwemmend van hun familieleden, hun beurt hebben moeten afwachten. Diverse Pilot Whales zijn door uitputting, stress of verstrikking in de gespannen tijdens het verblijf in de Cove overleden. De overgebleven jonge Pilot Whales en baby Pilot Whales werden op zee gedumpt. Door de enorme tijdsverschillen tussen de dumpingen was de kans klein dat ze elkaar terug konden vinden op zee. Een kleintje zwom terug naar de Cove en een ander kleintje kwam daarbij om het leven. De kans dat de baby en jonge Pilot Whales zonder de bescherming van hun familie überhaupt kunnen overleven was al klein.

De enige gevangengenomen Pilot Whale, die werd afgevoerd en vastgezet in een zeekooi, heeft 8 dagen lang weinig beweging vertoond. Trainers van het Taiji Whale Museum (’s werelds slechts bekendstaande dolfinarium) hebben diverse malen bloed afgenomen. De Pilot Whale weigerde ook te eten en waargenomen is dat hij of zij door een slang werd gedwangvoederd. Op 28 november werd gerapporteerd dat de zeekooi waarin de Pilot Whale zich bevond, leeg was terwijl de vrijwilligers op uitkijk stonden boven de Cove. Men gaat er voorzichtig vanuit dat de Pilot Whale is overleden en schielijk naar het dichtbij gelegen slachthuis is afgevoerd. Het is trouwens een bekend fenomeen dat dolfijnen en kleine walvisachtigen in gevangenschap, na al het opgelopen trauma zwaar depressief kunnen worden. Ze krijgen vaak via hun voedsel grote hoeveelheden antidepressiva toegediend.

En zo kan vandaag, halverwege het jachtseizoen, weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De tweede dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting,http://www.soulvability.nl/homepage/

 

Maandag 30 november 2015

Om half zeven in de vroege morgen in Taiji Japan, voeren de bangerboten achter elkaar de haven uit. Na een zoektocht van meer dan 4 uur naar dolfijnen, kwamen de jagers druppelsgewijs onverrichter zaken terug.

Het jachtseizoen in Taiji op dolfijnen en kleine walvisachtigen begint jaarlijks in september en gaat door tot maart. In deze periode jagen 12 bangerboten uitgerust met 2 jagers per boot, relatief dicht bij de kust omdat er in die periode veel scholen migrerende dolfijnen passeren. Bangerboten zijn kleine vissersboten die zijn uitgerust met een ijzeren paal waarop geslagen wordt als er een school dolfijnen wordt opgedreven. Het geluid, veroorzaakt door het slaan op die paal, vormt voor de dolfijnen een soort muur, een barrière waarvan ze wegvluchten. Deze drijfjachten kunnen uren duren.

Vanaf maart wordt er verder gejaagd met harpoenboten, verder de oceaan op en dat valt niet te monitoren vanaf de kust in Taiji. Het meeste geld wordt verdient door de vangst van levende dolfijnen. De meeste dolfijnen in gevangenschap komen uit Taiji. Hoewel het dolfinarium Harderwijk het lang heeft ontkend, bevinden zich ook daar Taiji-dolfijnen. Na het overleggen van documenten en eenmaal daarmee geconfronteerd zijnde, konden zij dat niet langer meer ontkennen.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat Japan vanaf maart 2016 weer zal gaan beginnen met de walvisjacht in de wateren rond Antarctica. Men is voornemens om driehonderd dwergvinvissen te gaan vangen, voor wetenschappelijke doeleinden. De Japanse walvisjacht heeft meer dan een jaar stilgelegen na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Het gerechtshof bepaalde in maart vorig jaar dat de Japanse walvisjacht in het Zuidpoolgebied onwettig was en moest stoppen.

Maar goed, vandaag, halverwege dit jachtseizoen, kan er weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven! Opdat het blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *