Blauwe Cove …… (Week 50)

Dieren rechten activiste Hermie Saeijs o.a. bekend van Radio Argusoog en Frontier Radio, geeft op Soulvability wekelijks haar verslag van de situatie in en rondom de “Blue Cove” Taiji Japan waar jaarlijks duizenden dolfijnen worden opgejaagd en op bloedige wijze afgeslacht. Meerdere organisaties werken hard om deze gruwel te voorkomen. Hiervan worden geïnteresseerden dagelijks op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Iedere dag wordt de blog van die week geüpdate.. Hieronder kunt u gedurende deze week (week 50) de laatste ontwikkelingen volgen:

Dieren rechten activiste Hermie Saeijs o.a. bekend van Radio Argusoog en Frontier Radio, geeft op Soulvability wekelijks haar verslag van de situatie in en rondom de “Blue Cove” Taiji Japan waar jaarlijks duizenden dolfijnen worden opgejaagd en op bloedige wijze afgeslacht. Meerdere organisaties werken hard om deze gruwel te voorkomen. Hiervan worden geïnteresseerden dagelijks op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Iedere dag wordt de blog van die week geüpdate..

Zondag 13 december 2015

Elf van de uit twaalf bangerboten bestaande jachtvloot van Taiji rukte vanmorgen voor 06:00h. uit om de oceaan onveilig te maken. Na het gebruikelijke wachten voer de jagersvloot na een paar uur weer de haven binnen. De jagers hadden wederom geen geluk. Met argusogen werd gadegeslagen hoe er ‘iets’ van een bangerboot werd gehaald en hoe netten op een bangerboot werden gedrapeerd. Ondertussen op de zondagsmarkt in Taiji liep het bij de dolfijnenvlees-marktkraam niet storm. Met inbegrip van deze dag zijn er precies twee weken lang geen dolfijnen gevangen. In die twee weken is de jagersvloot acht keer uitgevaren en zes keer niet.

 

Dolfijnenvlees wordt door winkels in heel Japan verkocht. Sommige pakjes worden correct geëtiketteerd als dolfijnenvlees, andere etiketten op pakjes dolfijnenvlees spreken van walvisvlees. Wat nooit vermeld wordt op het etiket zijn de gehalten aan kwik, methylkwik, cadmium, DDT en PCB’s. Dat het dolfijnenvlees aan consumenten wordt verkocht zonder waarschuwing van de Japanse overheid dat het eten van dolfijnenvlees gevaarlijk is voor de gezondheid, is onverantwoordelijk en nalatig. Daaruit zou je kunnen concluderen dat de Japanse overheid haar eigen burgers vergiftigd.

 

Al in het jaar 1999 analyseerde een internationaal team van wetenschappers die in Japan werken 130 stalen van walvis- en dolfijnenvlees (vette vissoorten) en deelde hun bevindingen mee aan de Internationale Walvis Commissie. Nu levende in het jaar 2015 kan je er gevoeglijk vanuit gaan dat de vervuiling van de oceanen, het milieu van de oceanen er niet beter op is geworden. De analyse van die stalen in 1999 wezen overduidelijk op de aanwezigheid van kwik, methylkwik, cadmium, DDT en PCB’s. De samenvatting van het internationale team wetenschappers toonde aan dat dolfijnenvlees vaak wordt vermomd als walvisvlees en dat het bijna altijd vervuild is. (Bron: Sea Shepherd)

 

Dolfijnenvlees (walvisvlees) is niet populair in Japan en omdat de consumptie van dolfijnen- en walvisvlees door mensen zo gering is, verdwijnt een groot deel (zo’n 70 % ) dolfijnen- en walvisvlees in dierenvoeding. In Japan is de huisdierenvoedingsindustrie één van de grootste ter wereld. Het probleem is niet zozeer de Japanse cultuur, het is grotendeels de Japanse overheid die het grootste deel van de dolfijnenjacht (net zoals de walvisjacht) financiert.

 

Gelukkig kan er na vandaag in Taiji, weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De veertiende dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir, http://www.soulvability.nl/homepage/

 

 

Zaterdag 12 december 2015

Geen enkele activiteit waar te nemen vandaag in de haven Taiji. De parkeerplaatsen van de jagers bleven leeg en dus ook geen beweging bij de Vissers Unie. Tijdelijk kan er weer even adem worden gehaald.

 

In de haven van Taiji liggen nu echter wel twee Japanse ‘walvisfabrieken’ aangemeerd, uitgerust met harpoenen. Nu heeft Japan de walvisjacht heropend, zogenaamd vanwege wetenschappelijk onderzoek. Het is de bedoeling dat komend voorjaar 333 dwergvinvissen zullen worden gevangen en gedood. Dit Japanse besluit is in strijd is met de uitspraak, van maart 2014, van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag waarin deze walvisvaart illegaal werd verklaard. Waarom deze twee schepen nu juist in Taiji liggen, is niet duidelijk en zorgt voor de nodige bedenkingen. Zodra er meer informatie beschikbaar komt over het waarom die schepen nu juist in Taiji liggen, zal ik dat delen. Er wordt aan gewerkt!

 

Vandaag een persoonlijke noot in mijn updates over Taiji. Aan alle mensen die zich dagelijks inzetten, mensen die intens meeleven, blauwe energie sturen en zich op allerlei andere manieren inzetten om de praktijken in Taiji in het licht te zetten en wereldkundig maken, wil ik mijn dank betuigen. De vrijwilligers ter plaatse, de mensen die met gevaar voor eigen leven de strijd aangaan, de mensen die tweetstorms en protesten organiseren, de mensen die demonstreren, de mensen die informatie delen, elke tekening en elke uiting van die mensen die begaan zijn met het leven op onze aarde, aan hen wil ik zeggen dat ondanks alle wrijving die het met zich meebrengt, elke actie nut heeft. Dat de bewustwording omtrent de stand van zaken ten aanzien van ‘onze oceanen’ en de wereld waarin we leven, groeiende is ……

 

Gelukkig kan er na vandaag in Taiji, weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De dertiende dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir, http://www.soulvability.nl/homepage/

 

 

Vrijdag 11 december 2015

Hoewel slecht weer garant staat dat er geen nieuwe dolfijnen worden opgejaagd, gevangen en/of worden vermoord, is er grote ongerustheid over de op dit moment in kleine zeekooien vastzittende eerder gevangen en geselecteerde dolfijnen in Taiji. De dolfijnen hebben in die kleine kooien namelijk geen enkele beschutting tegen dit natuurgeweld. De Cove Guardians en Cove Monitors houden de gevaarlijke situatie, waarin de gevangen dolfijnen zich nu bevinden, extra in de gaten.

 

Eerder deze maand kwam al naar buiten dat hactivisten opererend onder de naam Anonymous vijf Japanse regerings-websites had platgelegd. Deze aanval werd uitgevoerd om uitdrukking te geven aan de internationale verontwaardiging tegen de dolfijnenjacht. Onder de naam operation OpKillingBay hebben de websites een halve dag uit de lucht gelegen. Daarvoor waren al twee Japanse vliegvelden het doelwit.

 

Gister werd naar buiten gebracht dat de website van de Japanse premier Shinzo Abe was platgelegd door hactivisten van Anonymous. Shinzo Abe is een Japanse politicus van de Liberaal- Democratische-Partij (LDP). Sinds 2012 is hij (voor de tweede keer) premier van Japan. Shinzo Abe was op 52-jarige leeftijd de jongste premier, en de eerste die na de Tweede Wereldoorlog is geboren. Hij wordt gezien als een conservatief politicus.

 

De aanval van Anonymous gister werd ingezet nadat Japan op 1 december de jacht op walvissen weer heeft hervat, ondanks ferme internationale oppositie. In een bericht op twitter werd op donderdagmorgen de aanval als volgt aangekondigd: “Whaling IS NOT Cultural Right! Your website is ‪#‎TangoDown‬!”…. De Japanse politie is een onderzoek gestart.

 

Gelukkig kan er na vandaag in Taiji, weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De twaalfde dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir, http://www.soulvability.nl/homepage/

 

 

Donderdag 10 december 2015

Een winderige morgen in Taiji vanmorgen …. Er werd voor de eenendertigste keer dit seizoen niet uitgevaren omdat het weer dit niet toeliet. Sterker nog, de bangerboten werden dieper de haven in verplaatst en goed vastgebonden voor het slachthuis. Er zijn geen activiteiten geweest die zouden kunnen doen vermoeden, dat er verplaatsingen van de in de zeekooien gevangen zittende dolfijnen aanstaande zijn. De Jagers hebben ondertussen de haven verlaten. De Cove Guardians en de Cove Monitors blijven waakzaam en houden in de gaten of er ergens anders in het stadje nog iets gebeurd.

Poseidon is de Griekse god van de zee. Hij was de broer van de oppergod Zeus en hoorde bij de Olympische goden maar was echter zelden op de berg te vinden. Poseidon werd door heel Griekenland vereerd, de Romeinen noemden hem Neptunus. Vandaag, aangestoken door de stormwind in Taiji, een gedichtje over deze god, je weet maar nooit waar dát goed voor is … (Geschreven door: P.A.M. Boele van Hemsbroek)

Poseidoon

De stormwind giert een reuzensymfonie;
Het grauwe zwerk dekt d’aard; als woeste scharen
Van krijgers rollen donderend de baren
Op ’t maatgeluid dier woeste melodie.

Poseidoon toornt en zweept de golven. Zie,
Titanisch lacht hij bij de doodsgevaren
De schepeling bedreigend. Schatten garen
In ’t diepe zeerijk wil hij. Wat men bie’,

Niets, niets is hem genoeg. Hij wil vernielen
En heersen waar hem duizend offers vielen
Ten prooi. – Ik stond aan ’t strand en staard’ in ’t rond.

En ‘k meend’ – een reuzig bekken schuim t’aanschouwen,
Waaruit Poseidoon met hoog opgestroopte mouwen
De baard inzeepte van het wereldrond.

Gelukkig kan er na vandaag in Taiji, weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De elfde dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! ……Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir,http://www.soulvability.nl/homepage/

 

Woensdag 9 december 2015

Een vroegertje vandaag! De jagersvloot die vanuit het Japanse Taiji in de vroege morgen was vertrokken, was voor half tien Japanse tijd alweer terug in de haven. Hiermee is de zeventigste keer dat er uitgevaren is in dit seizoen een feit. Regelmatig komt Sea Shepherd ter sprake en daarom neem ik u in vogelvlucht vandaag mee naar de oprichter van deze organisatie.

Paul Watson, geboren in Toronto in Canada op 2 december 1950, kwam uit een gezin van zeven kinderen en was de oudste. In 1960 werd Paul Watson op 9 jarige leeftijd lid van the Kindness Club, opgericht door Aida Flemming in New Brunswick. Toen pelsjagers één van zijn bevervrienden hadden vermoord, begon Watson op 9-jarige leeftijd hun beenklemmen in beslag te nemen en te vernietigen. Bovendien stond hij erom bekend dat hij herten- en eendenjagers in hun activiteiten verstoorde en dat hij andere jongens belette om vogels af te schieten.

Watson was één van de medeoprichters van de Greenpeace organisatie. Zijn betrokkenheid begon in oktober 1969 toen hij meehielp om een reis te organiseren naar de Canadees-Amerikaanse grensstreek om tegen de nucleaire atoomproeven op Amchitka eiland te protesteren. Deze proeven werden uitgevoerd door het atoomagentschap (Atomic Energie Commission). Watson was één (officieel de achtste oprichter) van de grondleggers en bestuursleden van Greenpeace. Het officiële lidmaatschapsnummer van Paul Watson was en is nog steeds 007. In juni 1977 echter verliet Paul Watson de Greenpeace Foundation vanwege meningsverschillen omtrent de tactieken en de toenemende bureaucratische structuur van de organisatie.

In datzelfde jaar richtte Paul Watson de Sea Shepherd Conservation Society op, gewijd aan onderzoek, opsporing en toezicht op de naleving van wetten , verdragen, besluiten en bepalingen die vastgesteld zijn ter bescherming van zeeleven over de gehele wereld. In december 1978 kocht Watson, in samenwerking met Cleveland Amory en het Fund for Animals, een Noordatlantische treiler in Engeland en bouwde haar om tot het verkenningsschip de ‘Sea Shepherd’. De eerste reis van de Sea Shepherd vond plaats in maart 1979. Haar bestemming was de Saint Lawrence Baai aan de oostkust van Canada om de Canadese zeehondenjacht onder de aandacht te brengen door het gebruik van directe actie om zeehondenbaby’s te redden.

Watson heeft gediend als Kapitein en Commandant op veel verschillende Sea Shepherd schepen sinds 1978. Zijn voortdurende betrokkenheid zorgt ervoor dat hij de Sea Shepherd Conservation Society Campagnes blijft leiden ter bescherming van het kwetsbare zeeleven over de gehele wereld. Bron: Sea Shepherd

Gelukkig kan er na vandaag in Taiji, weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De tiende dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir, http://www.soulvability.nl/homepage/

Dinsdag 8 december 2015

Gebruikmakend van de duisternis voer de jagersvloot 69ste keer uit, vroeg in de morgen in Taiji. Wat zou vandaag brengen ….

Gister heb ik met cijfers de activiteiten tot zover in het jachtseizoen 2015- 2016 weergegeven. Een klein en zeker niet onbelangrijk gedeelte is om één of andere reden niet meegekomen. Dat stuk behelst de slachtpartij van maar liefst 46 Grienden die gedurende drie dagen afgelopen november in de Cove op wrede wijze werden afgeslacht. Deze gebeurtenis heeft zelfs wereldwijd het nieuws gehaald! De enige geselecteerde Griend voor gevangenschap heeft, na iets langer dan week, deze behandeling niet overleefd. Diep triest!

Dag na dag kwamen de beelden van het afslachten van die Grienden voorbijgetrokken. Sommige van de Grienden werden vroeg in de morgen dood, drijvend aangetroffen. Zij waren overleden aan de gevolgen van uithongering, uitdroging, stress, vermoeidheid en verstrikking/verstikking in de gespannen netten van de Cove. Het zogenaamde vrijlaten van die overgebleven, paar Grienden van die school waren baby’s en heel jonge Grienden. De kans op overleving was al heel klein en werd echt nul toen de tijden tussen die dumpingen met uren verschil plaatsvonden. Een verhaal op zichzelf.

Het zelf afgegeven quotum voor Grienden staat in dit seizoen 2015 – 2016 op 101 Grienden. Na de slachtpartij in november “mogen” er nog 55 Grienden worden gedood.

Om een beter beeld te krijgen over het “wat, waarom en hoe” in deze zaak zou ik die mensen die geïnteresseerd zijn willen aanraden de documentaire The Cove te bekijken. The Cove, gemaakt in 2009, gaat over de dolfijnenjacht. Deze veelbekroonde documentaire geregisseerd door Louie Psihoyos, toont het verhaal over hoe Richard O’Barry, Psihoyos en een team van activisten, filmmakers en duikers op een geheime missie vertrekken. Met gevaar voor eigen leven dringen ze binnen in die verborgen lagune in Japan, om er een licht te werpen. Deze documentaire laat de werkwijze zien van de Taiji-jagers en wat de gevolgen zijn voor ons en op het milieu. Kleine waarschuwing vooraf, je moet wel een sterke maag hebben!

Gelukkig kan er na vandaag in Taiji, weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De negende dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir,http://www.soulvability.nl/homepage/

Maandag 7 december 2015

Voor zes uur in de vroege morgen verschenen de jagers van Taiji in de haven. Het was een drukte van belang in en rond de Vissersunie. Tandenknarsend en wachtend op een vervolg van deze dag staan de Cove Guardians van Sea Shepherd en de Cove Monitors van Ric O’Barry’s Dolphin Project ook weer in de startblokken om elke beweging in zowel Taiji als ook op zee in de gaten te houden. Het doet wat met een mens om dagelijks bezig te zijn met zoveel geweld en onrecht. Het moment om alle vrijwilligers te bedanken voor hun onvermoeibare en geweldloze strijd.

Nu, 98 dagen verder in dit jachtseizoen, even wat droge cijfertjes. De cijfers komen vanuit mijn eigen administratie en werden verkregen door de aangereikte informatie van de Cove Guardians en Cove Monitors. De cijfers zijn een dichte benadering van de aantallen omdat in de hectiek van de slachtpartijen niet altijd valt op te maken om hoeveel dieren het exact gaat. Naast urenlang beeldmateriaal en duizenden foto’s die moeten worden geanalyseerd, creëert Taiji daarnaast nog eens veel geheimzinnigheid door overal en nergens hun handelen te verbergen.

Het jachtseizoen 2015 – 2016 is in de vierde maand beland. Week 15 is aangebroken. We zijn over de helft!
Er werd dit seizoen op 68 dagen uitgevaren en op 30 dagen niet. De reden dat er niet uitgevaren werd had 23 keer te maken met het weer, 3 keer vanwege feestdagen en 4 keer omdat de Cove vol zat met dolfijnen.
Dit seizoen kende 78 Blauwe Cove-dagen, 16 Rode Cove-dagen en 4 Zwarte Cove-dagen.
De langste ‘Blauwe periode’ duurde 15 dagen op rij.
Voor gevangenschap werden 59 dolfijnen geselecteerd, te weten: 55 Tuimelaars, 4 Risso’s Dolfijnen en 1 Griend (welke onlangs alsnog is overleden).
Er werden tot zover in dit seizoen 169 dolfijnen vermoord op 13 dagen in dit seizoen. Namelijk 23 Striped Dolphins, 6 Tuimelaars en 140 Risso’s Dolfijnen.
Dit seizoen werden er nog geen Pacific White-Sided Dolphins, Pantropical Spoted Dolphins, Long Finned Pilot Whales of False Killer Whales gevangen en/of gedood.
Volgens de zelf afgegeven quota mogen er nog 134 Pacific White-Sided Dolphins, 427 Striped Dolphins, 456 Tuimelaars, 400 Pantropical Spoted Dolphins, 116 Risso’s Dolfijnen, 101 Long Finned Pilot Whales en 70 False Killer Whales worden gedood.

Naast alle vrijwilligers ter plaatse wil ik ook graag Steve Brown en zijn redactie (Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir) en Paul van der Sluijs (Soulvability) bedanken voor het dagelijks delen van dit onrecht. Het is bepaald geen sexy onderwerp.

Gelukkig kan er na vandaag in Taiji, weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De achtste dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir, http://www.soulvability.nl/homepage/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *