Vijgentijm tartelettes

De meeste mensen vergeten gedroogd fruit te eten en weinigen weten dat gedroogde vijgen meer calcium bevatten dan koemelk. Een handvol gedroogde vijgen helpt tegen een slecht humeur en nervositeit, en is bovendien effectief voor een goede nachtrust. Tenslotte zijn is al het goede in vijgen goed voor de concentratie en verbetert het geheugen.

Aangenomen wordt dat vijgen afkomstig zijn uit Turkije en het zuidwesten van Azië, terwijl ze tegenwoordig worden gekweekt in alle warmere gebieden. De vijg was al zo’n 4000 jaar geleden bekend als een voedzaam en genezend fruit in Mesopotamië. Verder verspreidde het zich van Kreta naar het oude Griekenland, waar het de basis werd van de traditionele voeding. Vijgen werden zelfs zo gerespecteerd dat er een wet werd aangenomen die de export van de meeste kwaliteitsvruchten verbood. In het oude Rome werden de vijgen zelfs beschouwd als een heilige vrucht. In de vroegste bekende periode waren er 29 verschillende soorten vijgen en vandaag de dag zijn dat er nog veel meer.

Wist je dat alleen vrouwelijke vijgenbomen vruchten kunnen dragen? Zachte, vlezige vruchten, die zich niet zomaar laten pakken – je mag ze pas plukken als ze uit zichzelf loslaten en volledig rijp zijn.

Met deze tartelettes maak je de ‘verboden vrucht’ nóg lekkerder dan ze al is. Donkerrood vruchtvlees met glinsterende druppels honing en geurige tijmblaadjes op een romige crème… Zie die verleiding maar eens te weerstaan.

“Zachte, vlezige vruchten, die zich niet zomaar laten pakken”


vijg hartVIJGEN TIJM TARTELETTES

Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij – Voor 4 tartelettes

Voor de bodem
– 190 g amandelmeel
– 40 g (gecertificeerd glutenvrije) havervlokken
– 2 el maïzena
– zaadjes van 1 vanillestokje
– snufje zout
– 2 el kokosolie, gesmolten
– 2 el ahornsiroop

vijg 1Voor de vulling
– 200 g rauwe cashewnoten, een nacht geweekt in koud water
– 1 el tijmhoning (ik gebruikte die van Melvita)
– 1 el kokosolie, gesmolten
– rasp en sap van een 1/2 citroen
– zaadjes van een klein vanillestokje

Voor de garnering
– 4 verse vijgen
– paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
– tijmhoning

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet vier tartelette-vormpjes met uitneembare bodem – met een diameter van ongeveer 12 cm – in met wat gesmolten kokosolie.

Doe voor de bodem amandelmeel, havervlokken, maïzena, vanille en zout in een keukenmachine. Maal kort tot een grof meel. Voeg de kokosolie en ahornsiroop toe en maal tot het een plakkerig kruimeldeeg wordt. Verdeel het kruimeldeeg in vier gelijke delen van ongeveer 75 gram. Doe het in de tartelette-vormpjes, en verdeel het met je handen over de bodem en omhoog tegen de randen tot je een egale bodem hebt. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Bak  in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen.

Maak ondertussen de vulling door de cashewnoten samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine tot een dikke, romige crème te malen. Vul de tartelettebodems met de cashewnotencrème en strijk de vulling glad.

Snijd de vijgen elk in vijf partjes en rangschik deze over de vulling. Druppel wat tijmhoning over de vijgen en garneer met een paar verse tijmblaadjes.

Is dat lekker of wat?!

PS Met dit recept kun je ook 1 grote taart maken. Gebruik dan een taartvorm (met uitneembare bodem) van 22 cm doorsnede.

Bron: zoetenroze.nl/
♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *