Week 3 – 2016 Dolfijnenjacht in het Japanse Taiji

 

 

 

Vrijdag, 22 januari 2016, dag 144 –

De Japanse jachtvloot uit Taiji heeft vandaag in de destructieve maand januari, redelijk ver vanuit de kust, om ca. 08:45h. Japanse tijd, opnieuw haar klauwen geslagen in een grote school Gestreepte Dolfijnen. Tijdens het drijfjacht heeft de killervloot een gedeelte van die school moeten laten gaan. Ze hadden redelijk veel moeite de school als geheel op te drijven. De bangerboten bleven na de drijfjacht net buiten de Cove wachten omdat de natuurlijke baai te ondiep is om binnen te varen en de bangerboten ook worden ingezet om dode lichamen af te voeren.

De school Gestreepte dolfijnen waren uitgeput, in paniek en zeer gestrest door de drijfjacht. Op 500 meter vanaf de Cove staat het Japanse Whale Museum en als het stil is in de Cove kan je de muziek van de shows horen waar dolfijnen “optreden” die uit eerdere drijfjachten aan de oceaan en hun familie zijn ontstolen. De muziek, het gejoel en applaus is bizar. Zou het betalende publiek weten dat er op slechts 500 meter verderop zoveel leed gaande is? Hoe die dolfijnen daar terechtkomen?

Wederom is het op de berg boven de Killingcove druk. De internationale pers laat zich steeds vaker zien om ook verslag te doen van de gruwelijke onverantwoorde praktijken in Taiji. De media-aandacht zal alleen maar groter worden daar Ric O’ Barry nog steeds vast zit en Japan niet in mag.
Om hopeloos, wanhopig van te worden werd er vastgelegd hoe de dolfijnen zich op de rotsen wierpen. Dicht bij elkaar blijvend en een weg naar vrijheid zoekend. De duikers in het water sloten de Cove af met rijen netten en dreven de dolfijnen richting de Killingcove. Het wordt steeds moeilijker om vast te leggen wat er allemaal gebeurd in de Cove omdat het afgelopen jaar betonnen muren zijn gebouwd en de vegetatie groeit en steeds meer zicht wegneemt.

Geen opgeworpen tarp (dekzeil) kan verhullen hoe de dolfijnen werden afgeslacht. Geen muur of boom kan verhullen hoe bruut deze prachtige wezens werden afgeslacht. Het bloed van de dolfijnen, dat zich met het zilte zeewater vermengde, kleurend van roestbruin naar dieprood, is de geluidloze getuige van wat er zich allemaal afspeelde onder de killingtarps in de Killingcove. We hoorden hoe de dolfijnen schreeuwend, spartelend zich verzetten tegen hun verre van pijnloze dood. We hoorden de emotieloze jagers schreeuwend ‘hun werk’ in de Killingcove doen. Wat levend The Cove inkomt, gaat of naar een dolfinarium of levenloos naar het slachthuis.

Vandaag ging de laatste reis van de eerder in vrijheid levende Gestreepte Dolfijnen plotsklaps regelrecht levenloos naar het slachthuis. Het slachthuis, een tijdelijke tussenstop waar ze aan stukken zullen worden gesneden en worden verpakt om verkocht te worden aan handelaren en op markten of netjes verpakt en gelabeld in de schappen van de supermarkt terecht zullen komen. Nadat duikers zochten naar achterblijvers, dolfijnen die eventueel in de netten konden zijn verstrikt geraakt, werd de Killingcove weer netjes ontmanteld.

Mocht u denken dat u toch niets kunt doen tegen het vernietigen van dolfijnen omdat het een ‘te ver van uw bed’ gebeuren is of dat u geen geboren activist bent dan heeft u het mis. Het krachtigste wapen bent U. Het simpele economische Vraag en Aanbod spel is de drijfveer. Dus U kunt NEE zeggen. Zeg NEE met uw portemonNEE! Door nooit meer naar dolfinaria, zeeaquaria, hotels/casino’s met levende dolfijnen, circussen, dierentuinen of evenementen te gaan zoals zwemmen met (gevangen) Blood Dolphins, plekken waar levende dieren worden getoond en vertoond, neemt de Vraag naar levende dieren af…..

Taiji, Today, again, we sure saw you!
Taiji, Today, again, we definitely heard you!
Taiji, We will STOP you!

En zo is vandaag alwéér een Rode Cove-dag, de dertigste die zal worden bijgeschreven in het Taiji jachtseizoen 2015 – 2016. Het jachtseizoen, dat na vandaag nog 38 dagen zal duren. Opdat de Cove blauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir, http://www.soulvability.nl/homepage/, (Grafische vormgeving: For the Love of Dolphins)

 

 

Woensdag, 20 januari 2016, dag 142 –

De derde dag van slecht weer is voor de dolfijnen die hun eeuwenoude migratieroutes volgen, die toevalligerwijs langs Taiji lopen, een zegen. Zorg en aandacht blijft uitgaan naar de gevangen en vastzittende dolfijnen in de zeekooien in en rond de haven van Taiji.

Toen de 76 jaar oude Ric O’Barry (oprichter/directeur van het Dolphin Project en voormalig trainer van de tv serie “Flipper”) afgelopen maandag Japan wilde bezoeken, werd hij door de Japanse immigratiedienst op het vliegveld Narita International Airport in Tokio, voor de tweede maal in dit jachtseizoen, in hechtenis genomen. O’Barry werd gedurende 32 uur verhoord en wordt vastgehouden. De advocaat, Takashi Takano, van Ric O’Barry werd verteld dat niet bewezen kon worden dat hij als toerist Japan wilde bezoeken en verder werd hij ook beschuldigd van: het maken van de Oscar winnende documentaire The Cove en het hebben/onderhouden van nauwe banden met Sea Shepherd.

De zoon, Lincoln O’Barry, van O’Barry laat weten dat de Japanse overheid Ric ziet als kopman van alle westerse activisten die zich tegen de Japanse dolfijnenjachten uitspreken. “This is a desperate attempt by the Japanese Government to hide the atrocities in Taiji. They have run out of excuses on why the slaughter and sale of mercury contaminated dolphin meat continues. Dolphin hunting in Taiji began in the 1950’s and is hardly cultural or traditional. The dolphins that aren’t slaughtered are sold to dolphin abusement parks around the world.” vervolgt Lincoln O’Barry, die mailcontact onderhoudt met zijn vader.

De advocaat van O’Barry heeft een formeel bezwaar ingediend tegen de deportatie van O’Barry. De autoriteiten weigeren de advocaat informatie omtrent hun beslissing. Dit heeft op deze wijze nog nooit eerder in Japan plaatsgevonden.

Taiji, We see you!
Taiji, We hear you!
Taiji, We will STOP you!

 

Dinsdag, 19 januari 2016, dag 141 –

Slecht weer is voor de dolfijnen die hun eeuwenoude migratieroutes volgen, die toevalligerwijs langs Taiji lopen, een zegen. Zorg en aandacht blijft uitgaan naar de gevangen en vastzittende dolfijnen in de zeekooien. Geen spoor te bekennen vandaag dus van de Taiji dolfijnenjagers.

Het heeft heel lang geduurd voordat mensen doordrongen waren van het feit dat er een klimaatverandering aan de gang is. Het is noodzakelijk om ook het belang van de oceanen onder de aandacht brengen. De helft van de zuurstof die we inademen is afkomstig vanuit de oceanen. Als plankton die die zuurstof produceert dood gaat, ziet het er voor ons ook niet al te best uit. Mensen zijn zich onvoldoende bewust dat we veel meer zorg moeten dragen voor de oceanen en zeeën en het daarin verblijvende zeeleven. Overbevissing, het delven van grondstoffen, vervuiling (netten, giftige stoffen, olierampen en ook geluidsvervuiling), laten diepe sporen na. Misschien wel onuitwisbare …

Overbevissing in alleen al Europa is een groot probleem. Zo’n 88 procent van alle vissen in Europa lijden daaronder. Negentig Europese vissoorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Het gaat hier voornamelijk om haaien, roggen en andere kraakbeenvissen (Bron: IUCN. internationale unie voor natuurbescherming, zij publiceerde in juni 2015 een nieuwe rode lijst met bedreigde Europese vissoorten).

Gelukkig kan er na vandaag, de 54ste keer dat er niet werd uitgevaren, de 28ste keer dat moeder natuur een helpende hand bood vanuit het Japanse Taiji, weer een Blauwe Cove Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven. Het jachtseizoen, dat na vandaag nog 41 dagen duurt. Opdat de Cove hemelsblauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting, Dolfijn – Hermie Saeijs, Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir, http://www.soulvability.nl/, (Grafische vormgeving: For the Love of Dolphins)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *